Vivenda Media Groep, de beursgenoteerde online dienstverlener voor de huizenmarkt, zoekt een overnamepartner. Dat moet een ambitieus ict-bedrijf zijn met een producten- en dienstenpakket dat een aanvulling vormt op dat van Vivenda. Door middel van een overname krijgt die partij dan de beschikking over de beursnotering van Vivenda en daardoor toegang tot de kapitaalmarkt om verdere uitbreidingsplannen te financieren.
Vivenda uit Schiphol-Rijk is via de dochterondernemingen Zuka.nl en Factotum actief in het automatiseren van marketingprocessen voor de onroerendgoedsector. Het bedrijf wil zich herpositioneren en zijn internetplatform ook verder ontwikkelen in nieuwe afzetmarkten, zowel in Nederland als daarbuiten. Daarvoor zoekt het naar geschikte overnamekandidaten.
Bestuursvoorzitter Ron van Veldhoven denkt daarbij aan ict-bedrijven die actief zijn op het gebied van hosting, domeinregistratie en voice over ip (VoIP). 'Wij zoeken naar bedrijven die zich al op de markt hebben bewezen, hun activiteiten willen uitbreiden en daarvoor toegang willen krijgen tot de kapitaalmarkt. Via een overname kan zo'n partner aan een beursnotering komen, zonder daarvoor een dure beursgang te hoeven doen.'
Probleem van Vivenda is dat het bedrijf een tekort aan geld heeft. Om het nieuwe beleid te kunnen realiseren, zoekt het bedrijf dan ook naar nieuwe investeerders. Met de beursnotering als lokkertje tracht Vivenda partijen met een positieve kasstroom te kunnen interesseren voor een overname. Dat zal hoogstwaarschijnlijk gebeuren via een 'reverse take over' (omgekeerde overname), waarbij Vivenda weliswaar de officiële overnemende partij is, maar de partner via een aandelentransactie een meerderheidsbelang verwerft. Saillant detail: Vivenda is zelf via een 'reverse take over' van RT Company in 2007 aan de huidige beursnotering gekomen.
Kastromen
Vivenda heeft in 2011 al diverse gesprekken gevoerd met potentiële overnamekandidaten, waaronder hostingbedrijf PCextreme en mobiele apps-ontwikkelaar Applisive International. Die gesprekken leverden niets op. Van Veldhoven zegt niet bevreesd te zijn dat de lastige financiële situatie van het bedrijf kopers afschrikt. Hij wijst er op dat Vero Holding, de grootaandeelhouder van Vivenda, afgelopen december nog een extra lening verstrekte van 350.000 euro. Van Veldhoven noemt dat een teken van vertrouwen, al moet daarbij wel worden opgemerkt dat Vero Holding in handen is van hemzelf.
Ook stelt hij dat het verlies van zijn bedrijf steeds kleiner wordt 'In 2009 was dat nog 6,5 miljoen euro, in 2010 3,5 miljoen euro en in 2011 blijft dat onder het miljoen. Dit jaar streven we ernaar break-even te draaien. We hebben last gehad van de slechte situatie op de huizenmarkt, maar de crisis biedt tegelijkertijd ook kansen. Makelaars moeten zich meer onderscheiden en investeren in marketingtools, zoals websites, apps en brochures. Daar leveren wij producten voor.'
Vivenda wil naast het aantrekken van een kapitaalkrachtige investeerder een structurele kasstroom genereren door te werken met een Europees licentiemodel. Het bedrijf zoekt buitenlandse partners om de makelaarsoftware van Factotum in diverse Europese landen te kunnen verkopen. Voor de Duitstalige landen is Vivenda Deutschland inmiddels als partner vastgelegd.