Volgens voorspellingen van Gartner en IDC zal virtualisatie steeds meer worden toegepast in het mkb. De groei van virtualisatie gaat samen met een explosie van virtual machines. Het beschermen en beheren van data tegen verlies of diefstal wordt hierdoor een prioriteit. Maar wiens taak is het eigenlijk om al die data te beschermen, veilig te stellen en terug te halen?
Het virtualisatielandschap is veranderd ten gunste van het mkb. De technologie is niet langer een optie voor bedrijven met ruime budgetten en middelen; het is nu geschikt voor bedrijven van alle soorten en maten. 2012 lijkt het jaar te worden waarin virtualisatie realiteit wordt in het mkb door een toename in het aantal beschikbare virtualisatiemogelijkheden en de voorspellingen van Gartner en IDC over een groei in deze sector.
Er zijn verschillende redenen voor het mkb om servers te virtualiseren:
– het zorgt voor een verlaging van kapitaalkosten en bedrijfskosten;
– het geeft organisaties de mogelijkheid flexibeler en sneller op veranderingen in de markt te reageren;
– het vermindert – zoals elk milieubewust bedrijf weet – de uitstoot van koolstof door een lager energieverbruik.
De groei van virtualisatie gaat samen met een explosie van virtual machines. Het beschermen en beheren van data tegen verlies of diefstal wordt hierdoor een prioriteit. De virtuele omgeving heeft specifieke behoeften. Dit betekent dat bijvoorbeeld de back-up oplossing daar speciaal voor ontworpen moet zijn.
De verantwoordelijkheid voor het back-uppen en terughalen van die data is onderdeel geworden van interne bedrijfspolitiek, vooral in het midden- en topsegment van het mkb. De meest voor de hand liggende beheerders zijn de virtual administrator, de storage specialist en de database beheerder. Omdat meer mensen applicatie- en productiemachines in hun netwerk implementeren is meer samenwerking nodig om de data tijdens de gehele levensduur te beheren.
Conflicten zullen ontstaan terwijl de verschillende individuen verschillende doelen proberen uit te voeren, waarbij de een de ander niet aanvult. Dus wiens taak is het om data te beschermen, veilig te stellen en terug te halen? Als het een taak is van iedereen, wordt het niemands verantwoordelijkheid.
Zodra je hebt bepaald wie de data gaat beheren en beschermen is de volgende belangrijke stap om uit te zoeken waar precies back-ups van gemaakt moeten worden, hoe vaak dat moet gebeuren en of er de nodige windows opgericht moeten worden waarin back-ups gepland kunnen worden zonder bronnenconflict.
Het is van belang dat bedrijven hun virtuele back-up en disaster recovery-strategieën serieus nemen, zodat ze het risico van dataverlies zo klein mogelijk maken. Een derde partij kan advies geven over de meest geschikte oplossing voor bedrijven en vervolgens met hen samenwerken om de data naar een nieuwe omgeving te migreren.
Virtualisatie ontwikkelt zich steeds meer tot een effectieve manier om it-infrastructuren te optimaliseren. En de bescherming van data zou als eerste overwogen moeten worden bij de introductie van virtualisatie. Het back-uppen van virtuele machines hoeft niet moeilijk te zijn. Dit proces kan vereenvoudigd worden door te kiezen voor een oplossing die het voor organisaties mogelijk maakt zowel fysieke als virtuele omgevingen binnen één kader te beheren.
Ik ben het niet eens met veel aspecten van je artikel!
Om te beginnen, het is niet waar dat de virtualisatie gunstiger is geworden voor MKB! Virtualisatie Infrastructuur is het fundament van de virtualisatie. De investering (geld en kennis) in deze oplossing en in aan de virtualisatie gerelateerde zaken, is niet altijd rendabel(ROI) voor veel organisaties (MKB). Gebaseerd hierop vind ik dat niet alle redenen die je benoemd hebt (voor virtualisatie) geldig zijn.
Vervolgens, ik snap niet waarom je het back-up maken van data uit een virtuele omgeving anders ziet! De vraag “ wiens taak is het om data te beschermen” kan ik niet begrijpen! Wat maakt het uit of data op een fysieke of virtuele server zit.
De zaken zoals waar back-up van gemaakt moet worden, hoe vaak etc gelden ook voor gewone back-up schema! Wat heeft dit met de virtualisatie te maken?
Het aanpassen van je back-up infrastructuur is een onderdeel van je virtualisatieproject. In een virtuele omgeving kun je je data op verschillende niveaus back-uppen. Gebaseerd op de BC/DR policy van je bedrijf maak je in de offertefase een keuze voor het product om dit te realiseren.
“Dit betekent dat bijvoorbeeld de back-up oplossing daar speciaal voor ontworpen moet zijn”
Op zich zit daar wat in. Maar uiteindelijk is het nu ook weer niet zo super spannend en anders dan een traditionele omgeving dat je daar een omgeving speciaal voor moet ontwerpen. Dat gaat iets te ver in mijn optiek.
Je moet er wel slim mee omgaan en rekening mee houden that’s all. Onderaan de streep is en blijft het gewoon data die veiliggesteld dient te worden.
Maar zoals Reza al aangeeft is het aanpassen van je back-up omgeving een wezenlijk onderdeel van je virtualisatieproject.
Of te wel is ook hier weer een goede voorbereiding het halve werk!