De Computable Kerstpuzzel 2011 'Van A tot Z' leverde ruim 850 inzendingen op! Volgens veel inzenders was het 'een pittige opgave, best lastig maar te doen'. Dat bleek uit het feit dat iedereen de gezochte oplossing goed had: 'Ict-sector treurt om boegbeeld', waarmee natuurlijk wordt verwezen naar het overlijden van Apple-oprichter en topman Steve Jobs.
Om helemaal correct te zijn: een inzender had eerst een fout antwoord ingestuurd ('Ict-sector kreunt om boegbeeld'), maar wist zijn freudiaanse (?) verschrijving toch nog op tijd te corrigeren. In de traditionele kerstpuzzel werden ditmaal 26 personen gezocht die het afgelopen jaar in het ict-nieuws zijn geweest. Dat leverde ruim 850 inzendingen op met daarbij uiteenlopende reacties. 'Met de laptop op de bank de Computable-kerstpuzzel doen: het was me weer een waar genoegen; van mij een dikke nieuwjaarszoen!', schreef een inzender. Een ander meldde: 'Ook ik ben Apple-fanaat en treur met ze mee om het verlies van Steve Jobs!'
Pittig maar interessant
Een aantal puzzelaars vond de kerstpuzzel eenvoudig op te lossen. 'Het lijkt wel of de kerstpuzzel ieder jaar gemakkelijker wordt. Dit jaar had ik alle antwoorden in enkele uren gevonden', constaeerde er een. Weer een andere deelnemer reageerde met: 'Proficiat! jullie zijn er wederom in geslaagd een pittige maar interessante puzzel te maken. Ik ben er de nodige uren zoet mee geweest en heb tijdens mijn zoektocht veel geleerd. Ik was enorm blij toen ik de oplossing zag.' Ter afsluiting nog de reactie: 'Buiten is het herfst, maar jullie hielden me van de straat met de pittige Kerstpuzzel 2011. Op een 2012 met mooi (ict-)nieuws!'.
Sommige deelnemers hadden moeite met vraag H uit de puzzel. Daarin werd een ict-ondernemer gezocht die in 2011 overleed. Het gezochte antwoord was niet de eveneens overleden IBM-topman John Opel, zoals een aantal dacht, maar Ken Olsen, de oprichter van Digital. Eén lezer tikte de redactie nog op de vingers voor de omschrijving bij vraag M: 'Brit leidt geplaagde ict-dienstverlener in Nederland'. Hierbij gaat het om Seamus Keating, maar zoals de lezer terecht opmerkte: 'Keating is een trotse Ier' (en dat blijkt ook uit zijn voornaam).
De oplossing
2011 was het jaar van de beveiligingslekken, falende overheidssystemen, netwerkstoringen en het afscheid nemen van… Maar ook van de mooie overnames, opvallende benoemingen en spannende ontwikkelingen. Hoezo, ict als nutsmiddel dat uit een stopcontact moet komen? Voorlopig blijft het vallen en opstaan en is het vooral mensenwerk dat zorgt voor succes, of niet. Daarom kwam in de Computable Kerstpuzzel 2011 'Van A tot Z het afgelopen jaar nog een keer langs in de vorm van 26 personen die in het nieuws zijn geweest.
Wie de goede antwoorden invulde in de filippine vond in de gekleurde hokjes de gezochte oplossing: 'ictsectortreurtomboegbeeld'.
Hierbij nogmaals de 26 omschrijvingen met daarachter het gezochte antwoord en een korte uitleg:
A. Moet ict-puinhoop in hoofdstad opruimen: Eric Wiebes (Amsterdamse ict-wethouder die leiding moet geven aan de vernieuwing van de falende ict van de hoofdstad. Kosten: 100 miljoen euro. Wiebes vertelde dat hij uit ergernis over de veelvuldige uitval van de Amsterdamse ict een keer op zijn Blackberry had gebeten).
B. Deze Nederlander hielp mee aan Amerikaanse quizdeelnemer: Marc Teerlink (IBM bouwde de supercomputer Watson om deel te nemen aan de Amerikaanse kennisquiz Jeopardy. Watson won. Teerlink, global strategist IBM Center of Competence, was een van de vijfentwintig onderzoekers die betrokken waren bij de bouw van Watson).
C. Icoon (1955-2011): Steve Jobs. (Het overlijden van de Apple-oprichter/topman zorgde voor ongekende emoties in de wereld, en niet alleen onder Apple-gebruikers. 'Steve RIP', schreef een inzender bij zijn ingestuurde oplossing en hij was niet de enige die zo reageerde).
D. Deze CIO moet credo 'niet lullen maar poetsen' hanteren: Hans Nijman (Ook bij de tweede stad van Nederland bleek de ict een puinhoop. Aan chief information officer Nijman de taak om de bezem er doorheen te halen. Aanpakken dus, of zoals ze in Rotterdam zeggen: 'niet lullen maar poetsen').
E. Bedrijfsjurist die zijn softwaretechnologie aan Bill Gates verkocht: Paul Heiden (Microsoft kocht een groot deel van de beveiligingstechnologie van het Nederlandse bedrijf Bhold. Oprichter/eigenaar Paul Heiden kreeg het idee voor een eigen bedrijf toen hij halverwege de jaren negentig bedrijfsjurist bij KPN was en zocht naar goede identity- en toegangssoftware voor digitale documenten).
F. De vierde minister die hoofdpijn krijgt van dit dossier: Edith Schippers. (Na de bewindslieden Aart-Jan de Geus, Hans Hoogervorst en Ab Klink boog Schippers zich over de invoering van het elektronisch patiëntendossier. De Eerste Kamer blokkeerde uiteindelijk de landelijke invoering ervan. Overigens was het onder minister Els Borst van Volksgezondheid (kabinet Paars II) dat de ideeënontwikkeling over een landelijk epd op gang kwam).
G. Politie-ict blijft deze ex-burgemeester achtervolgen: Ivo Opstelten (De huidige minister van Veiligheid & Justitie moet er voor zorgen dat de automatisering bij de politie na jaren van kommer en kwel eindelijk gaat werken. Uit een rapport van de Algemene Rekenmaker bleek de ict bij de politie een groot tranendal. Een van de problemen is dat de korpsbeheerders, de verantwoordelijke burgemeesters van de grootste gemeenten in de politieregio, te weinig grip op de ict hebben en hadden. Opstelten hoorde in zijn burgemeestersperiode van Rotterdam daarbij).
H. Ict-ondernemer (1926-2011): Ken Olsen (Olsen was MIT-ingenieur en mede-oprichter van Digital Equipment Corporation (DEC). Digital speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de minicomputers. Olsen werd achtervolgd door zijn quote 'There is no reason for any individual to have a computer in his home' uit 1977. Naar verluidt bedoelde hij er toch niet de pc mee, maar een centrale computer die het huishouden bestiert. Olsen was overigens een van de eerste ict- multimiljonairs).
I. Deze CIO moderniseert ict bij uitkeringsfabriek: Frans Haverkamp (Chief information officer die begin 2011 bij het UWV aantrad en daar de reorganisatie van de ict-huishouding moet afronden. Voor Haverkamp, ex-Eneco-cio, is dit zijn laatste grote klus in vaste dienst).
J. Deze topvrouw schrijft wèl pc's voor: Meg Whitman (Opvolgster van de weggestuurde HP-ceo Leo Apotheker die de pc-divisie wilde afstoten. Dat ziet Whitman niet zitten).
K. Vakbondsman neemt afscheid: Gerard van Hees (FNV-bestuurder Van Hees vond het na bijna vijftien jaar welletjes in de ict-sector en stapte over naar de verzekeringsbranche. Van Hees was nauw betrokken bij de ICK-CAO en hielp bedrijven als Getronics en Pinkroccade aan een eigen cao).
L. Werd bedankt voor 25-jarig jubileum van .nl: Piet Beertema (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN, zette internetpionier Piet Beertema in het zonnetje als dank voor zijn bijdrage aan het 25-jarige bestaan van het .nl-domein. Beertema verkreeg op 25 april 1986 het .nl-domein toen hij als systeembeheerder werkte bij het CWI, Centrum voor Wiskunde en Informatica).
M. Brit leidt geplaagde ict-dienstverlener in Nederland: Seamus Keating. (Logica Benelux-directeur Wilbert Kieboom werd begin 2011 opgevolgd door Seamus Keating. Deze Ier, in de puzzel abusievelijk Brit genoemd, was al operationeel en financieel directeur van Logica. Hij moet de weggezakte Benelux-organisatie weer laten groeien).
N. Werd weggestuurd na on-Taiwanese koers: Gianfranco Lanci (Lanci werkte zes jaar bij Acer, maar vertrok in maart 2011 na een verschil van mening met andere directieleden. Die vonden zijn opmerking dat de organisatie Acer te veel werd aangestuurd vanuit Taiwan, het thuisland van Acer, te ver gaan. Inmiddels werkt hij bij concurrent Lenovo).
O. Verliet na 22 jaar zijn ict-fort: Ronald Kasteel (In september 2011 vertrok boegbeeld Kasteel bij Ordina, na een dienstverband van ruim twintig jaar. Hij zei dat hij het een tijdje rustig aan zou gaan doen, maar werd een paar maanden later alweer benoemd tot directeur van KZA).
P. Wordt eerste topvrouw van Big Blue: Virginia Rometty (Topman Sam Palmisano maakte 2011 nog af, maar gaf daarna het stokje door aan Virginia 'Ginni' Rometty. Zij is al sinds 1981 in dienst van IBM, waar ze begon als systeemontwerper).
Q. Programmeerpionier (1927-2011): John McCarthy (Computerpionier en -wetenschapper McCarthy overleed op 84-jarige leeftijd. Hij is de bedenker van de term 'artificial intellligence', ontwikkelde de programmeertaal LISP en was een van de grondleggers van het timesharing-concept. McCarthy werkte een groot deel van zijn carrière als hoogleraar computerwetenschappen aan de universiteit van Stanford).
R. Kiest toch voor ict-uitbesteding bij Defensie: Adriaan Blankenstein (In 2005 werd het plan afgeblazen, maar nu gaat het alsnog door: Defensie wil een groot deel van zijn ict uitbesteden aan de markt. Volgens Adriaan Blankenstein, commandant van de bedrijfsgroep Informatievoorziening en Technologie (Ivent) is de krijgsmacht er aan toe om verantwoordelijkheden op ict-gebied te delen met de markt).
S. Machtigste Europese ict-politica: Neelie Kroes (Na een succesvolle periode als EU-commissaris voor Mededinging, waarbij ze onder andere de monopoliepositie van Microsoft aanpakte, is Kroes nu verantwoordelijk voor de portefeuille Digitale Agenda van de Europese Commissie).
T. Computerbouwer content met deze Nederlandse topvrouw: Jeannine Peek (Sinds 1 november 2011 is Jeannine Peek in dienst getreden als algemeen directeur van Dell Nederland. Peek werkte eerder voor onder andere het uitzendbureau Content).
U. Gaf hand Griekse godin weg aan Amerikaanse printerboer: John Hoogland (Printerfabrikant Lexmark nam voor 36,3 miljoen euro de Nederlandse softwareleverancier Pallas Athena over. Pallas levert software-oplossingen voor business process management en documentbeheer. John Hoogland is mede-oprichter van het bedrijf).
V. Hoofd salarisverwerker valt in de prijzen: Hein Brockhoff (Tijdens de Computable Awards 2011 werd Brockhoff tot 'ceo van het jaar' benoemd. Hij was algemeen directeur van salarisverwerker ADP, waar hij 23 jaar werkte. Sinds halverwege 2011 is Brockhoff directeur van Exact Benelux).
W. Wàs goede maatjes met KPN-topman Eelco Blok: Erik van der Meijden (Samen met KPN-bestuurslid Blok smeedde Van der Meijden het plan waarmee Getronics door KPN in 2007 kon worden ingelijfd. Nadat Blok in 2011 de baas werd bij het telecomconcern moest Getronics-directeur Van der Meijden het veld ruimen en werd zijn bedrijf herdoopt tot KPN-divisie Corporate Market).
X. Ping-loze topman ging door stof na storing: Mike Lazaridis (Een grote storing van de internetdiensten op de Blackberry-telefoons bracht leverancier Research In Motion in het nauw. Klanten, waaronder veel jongeren, konden dagenlang met hun toestel niet e-mailen, pingen en browsen. RIM-oprichter Lazaridis maakte in een videoboodschap zijn excuses: 'You expect better from us and I expect better from us').
Y. Rasoptimist die droomt van goedwerkende Rijks-ict: Maarten Hillenaar (Hillenaar is chief information officer van het Rijk. Hij moet de automatisering van de rijksoverheid efficiënter organiseren. Het lijkt sisyfusarbeid, maar Hillenaar blijft positief gestemd en ziet veel positieve ontwikkelingen).
Z. Had primeur met eerste nachtelijke ict-persconferentie: Piet Hein Donner (In de nacht van 2 op 3 september 2011 belegde minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in aller ijl een persconferentie over de gehackte beveiligingscertificaten van Diginotar. Een primeur voor de ict-wereld).
De verdeling van de prijzenpot
1e prijs: Ballonvaart Finntax, t.w.v. 4000 euro
N. Janssen uit Zwijndrecht
2e prijs: Magellan Explorist 610, t.w.v. 479 euro
S.C.M. van Tooren uit Uitgeest
3e prijs: Philips digitale Pocket Memo set LFH 9380 incl. SpeechExec, t.w.v. 400 euro
F. van Gennep uit Swifterbant
4e prijs: Epson Workforce business inkjetprinter, t.w.v. 280 euro
K. van Loenhout uit Prinsenbeek
5e prijs: Vita Audio R1 tafelradio, t.w.v. 279 euro
S. Pols uit Dorst
6e prijs: Kingston SSDNow KC100, t.w.v. 212 euro
J. Greving uit Ter Apelkanaal
7e prijs: Netgear 3DHD Home Theater Networking Kit, t.w.v. 189 euro
R. Lemmens uit Delft
8e prijs: Soundstep Recharge, t.w.v. 189 euro
M.C. van Gompel uit Reusel
9e prijs: Western Digital My Book Live 1TB, t.w.v. 130 euro
R. van der Sluis uit Den Haag
10e prijs: Toshiba Camileo P20 camcorder, t.w.v. 120 euro
J. Haasnoot uit Beverwijk
Extra prijs: Walter Isaacson (vertaler Rob de Ridder): 'Steve Jobs. De Biografie' (uitgeverij Spectrum), drie exemplaren
R. Haanstra uit Zwolle, M.C. IJff uit Nieuw-Vennep en J. Wieler uit Merum
Gefeliciteerd! De prijzen worden zo snel mogelijk opgestuurd.
In het artikel staat, dat slechts één inzender de oplossing fout had, maar deze tijdig wist te corrigeren.
Dit is echter niet juist, want ook ik heb een foute oplossing ingestuurd, en mijn oplossing nooit gecorrigeerd. Mijn foute oplossing was ‘Ict-sector tumult om boegbeeld’. Niet gezien?
Alle winnaars gefeliciteerd.
Kans 1 op 85 om te winnen, maar helaas. Volgend jaar beter.