Leveranciers van laptops zetten met de presentatie van een reeks zogeheten ultrabooks de aanval in op de MacBook Air van Apple. Dit blijkt uit de aankondigingen van tientallen grote it-leveranciers. Ultrabooks kenmerken zich door zware specs, verpakt in een platte, lichte laptop. Ultrabooks worden veelvuldig zakelijk gebruikt. De leveranciers presenteren hun nieuwe modellen tijdens de beurs CES van 10 tot 13 januari 2012 in Las Vegas.
Lenovo, Hewlett-Packard, Acer, Asus, Dell, Intel en Samsung hebben tijdens de CES nieuwe ultrabooks gepresenteerd. Zo heeft Intel een protoype van een ultrabook ontwikkeld met touchscreen en spraakherkenning. Intel werkt hierbij samen met Nuance, leverancier van de Dragon spraakherkenningsoftware. Deze ultrabooks van Intel werken op Windows 7 en het nieuwe besturingssysteem Windows 8 dat ergens in de loop van 2012 wordt geïntroduceerd. Intel zegt dat er 75 verschillende ultrabooks versies op de markt worden gezet.
HP heeft de Envy 14 Spectre ultrabook tijdens CES aan het publiek getoon. De HP Envy 14 Spectre heeft Intel Core processoren en maakt gebruik van HP wireless audio.
Samsung heeft de Samsung Series 5 Ultra laptop onthuld die werkt met een Intel Core i5 processor van de tweede generatie en het ExpressCache systeem. Hierdoor start de Samsung Series 5 Ultra in 20 seconden op en ontwaakt hij in 2 seconden uit de slaapstand.
Windows
Ultrabooks werken op Windows en zijn wat prijs betreft een alternatief voor Apple MacBook Air pc's, aldus onderzoeksbureau Canalys. Ultrabooks starten binnen 10 seconden op en maken gebruik van flash dataopslag. Ze kosten ongeveer 700 tot 1000 dollar per stuk en wegen een tussen de 1 en 2,5 kilo. Ultrabooks moeten concurreren tegen tablets en netbooks die lager zijn geprijsd.
Naar verwachting verbeteren de prestaties van de ultrabooks de komende maanden verder. Zo verlengen de energiezuinige Core processoren van Intel de batterijduur van de huidige 8 uur tot 10 uur.
Lichter en functioneler dan tablets met losvast toetsenbord. Heel interessant, zeker met Windows 8 erop. De tablet voorbij?
Wordt het niet eens tijd de consument de keuze te geven welk OS hij wil gebruiken? OpenSuse of Ubuntu zijn uitstekende alternatieven.