Het is de vakbonden opnieuw niet gelukt om met salarisverwerker Raet algemeen bindende afspraken te maken over thuiswerken. Vakbondbestuurder Huug Brinkers van De Unie noemt de gemiddelde loonstijging van 2,25 procent 'een opsteker', maar hij vindt het teleurstellend dat er geen vaste afspraken zijn gemaakt over thuiswerken. Raet stelt dat structurele afspraken over thuiswerken niet passen bij de dienstverlening en werkzaamheden van medewerkers en het bedrijf staat alleen incidenteel thuiswerken toe.
'Raet staat thuiswerken incidenteel toe als de werkzaamheden het toelaten en het in samenspraak gebeurt met de leidinggevende', meldt een woordvoerder. Daar zit volgens Brinkers de crux. 'Sommige managers zijn soepeler dan anderen. Daarom zijn wij voor structurele afspraken die gelden voor alle medewerkers.'
Volgens de werkgever liggen de activiteiten van medewerkers te ver uit elkaar om algemeen bindende afspraken te maken. Het gaat bijvoorbeeld om softwareontwikkeling en werkzaamheden die over verschillende divisies binnen de organisatie lopen. Bovendien heeft de werkgever de filosofie dat bijvoorbeeld een software-ontwikkelaar het beste op kantoor met zijn collega's kan werken en overleggen.
‘Conservatief’
Brinkers noemt Raet 'op zijn zachts gezegd conservatief' als het aankomt op thuiswerken. 'Zeker als je kijkt naar het productaanbod waarbij je bijvoorbeeld met een app je verzuim kan melden. Dan zou je toch verwachten dat ze ook in de eigen organisatie gebruikmaken van mogelijkheden als internet en mobiel werken. Hij denkt dat Raet een niet te stuiten maatschappelijke ontwikkeling negeert en onvoldoende oog heeft voor de voordelen voor zowel de werkgever als werknemer.
De vakbond zette in de cao-onderhandelingen in op minimaal een proefproject (pilot) voor thuiswerken, maar dat is niet gelukt. Ook bij de onderhandelingen van de cao over 2011 stond thuiswerken op de agenda.
Opsteker
De lonen van Raet-personeel gaan in 2012 gemiddeld met 2,25 procent omhoog en de werkgever hanteert een soepele termijn voor het opnemen van vakantiedagen. Werknemers hoeven zich niet te houden aan de wettelijke periode van anderhalf jaar, maar moeten hun dagen binnen vijf jaar opnemen.
De Raet-cao 2012 geldt voor ongeveer negenhonderd medewerkers. De afspraken gelden ook voor medewerkers van bedrijven die hun personeelsadministratie volledig uitbesteden aan Raet, zoals Stork.
Het loonbod van Raet ligt hoger dan het loonbod in de ICK-cao 2012.
Als je thuiswerken tot officieel beleid maakt, moet je als werkgever ook bij werknemer thuis voorzieningen treffen op grond ARBO-wetgeving.
Dat willen dus veel werkgevers niet vanwege de daaraan verbonden kosten.
Ik ben het niet eens met ’thuiswerker’. Ik wil daarbij wijzen op dit artikel:
http://www.werken20.nl/blogs-over-nieuwe-werken/productiviteit/5200/thuiswerken-hoe-zit-het-met-de-arbo-regels/
Daaruit valt op te maken dat het wel meevalt met de regels voor het thuiswerken. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat iemand die wil thuiswerken daar ook een goede plek voor heeft. Met een laptop aan de keukentafel, zittend op een krukje ben je er dus niet. Als er dan ook nog jonge kinderen in huis zijn, moet je je afvragen of thuiswerken wel een oplossing is. De beste plek voor thuiswerken is een aparte kamer, een goede tafel of goed bureau met een goed zittende bureaustoel. Heb je geen aparte kamer, maak dan ergens een plek waar je je kunt concentreren. Een bureau en stoel hoeft niet duur te zijn, en de meeste mensen hebben vaak al zoiets in huis. Tip: IKEA heeft prima bureaustoelen voor niet veel geld. En waarom zou de werkgever daarvoor op moeten draaien, ik wil toch zelf thuis werken?
Zelf werk ik af en toe thuis, in overleg met de leidinggevende, maar alleen als het echt kan.
O ja, ik werk bij de in het artikel genoemde werkgever en ik vraag me ook wel eens af waarom men daar zo star in is. Maar ach, uiteindelijk zal het wel goed komen…
Ik kan me het standpunt van Raet wel voorstellen.
Op het moment dat je e.e.a. vast gaat leggen in de CAO, ga je rechten en plichten creëeren.
Dit gaat dan weer leiden tot allerlei discussies en conflicten, immers, niet iedere rol/functie leent zich voor thuiswerken; dito voor het uit te voeren werk.
Ik herinner me nog bij een oud-werkgever dat mederwerker X op een gegeven moment gebeld werd terwijl hij thuis aan het werken was (volgens eigen opgave) terwijl we op de achtergrond een “ding dong, deze maand in de aanbieding bij v&d” hoorde.
Daarnaast merk ik zelf momenteel dat het een crime wordt om bepaalde groepen mensen bij elkaar te krijgen voor een vergadering of ander iets. De één werkt parttime, de ander thuis die dag. Aan het eind van de rit is er geen één dag meer dat iedereen op kantoor is.
Door mogelijkheden als thuiswerk optioneel (in overleg met) te houden in plaats van op te nemen in een CAO (het staat in de CAO, dus ik heb er recht op – principe) kun je als werkgever in ieder geval nog een beetje sturing geven