De rechtbank van Zutphen heeft het Kadaster veroordeeld tot het betalen van tien miljoen euro schadevergoeding aan Het Logistieke Adviesbureau (HLA) uit Epe. Dit softwarebedrijf werd volgens de rechter ten onrechte uitgesloten van een aanbesteding voor de ontwikkeling van software om te zien waar kabels en leidingen liggen (Klic-viewer).
De tien miljoen is aanzienlijk lager dan de 22 miljoen euro die door HLA werd geëist. Dit bedrag is gebaseerd op de verwachting dat er ruim 78.000 licenties verkocht zouden worden die jaarlijks vijftig euro per stuk zouden opleveren. Het bedrijf diende het forse bedrag in naar aanleiding van gederfde inkomsten en winst, maar de rechtbank vond dat HLA dit bedrag onvoldoende kon onderbouwen. Het kant-en-klare softwareproduct CableGuard Professional, dat HLA aan het Kadaster kon leveren, kostte slechts vijftigduizend euro. De opdracht werd uiteindelijk onderhands aan Arcadis gegund voor 76.000 euro.
Klic’s
De rechter vindt dat het Kadaster nooit een onderhandse aanbesteding had mogen uitschrijven als er meerdere partijen zijn die een softwareproduct kunnen leveren. HLA denkt dat het buiten de aanbesteding werd gehouden omdat het bedrijf in 2000 waarschuwde voor levensgevaarlijke situaties bij graafwerkzaamheden, omdat informatie over kabels en leidingen niet klopte. Toentertijd werd deze registratie door vier regionale Kabels- en Leidingen Informatiecentra (Klic's) uitgevoerd. Sinds 2008 is het Kadaster verantwoordelijk voor deze informatie.
Het Kadaster legt zich niet zomaar bij de uitspraak neer en beraadt zich nog over vervolgstappen. Woordvoerder Simon Angel laat weten dat een hoger beroep wordt overwogen. ‘We hebben hiervoor drie maanden de tijd. Als we deze schadevergoeding echt moeten gaan uitkeren, dan voelt iedereen het bij het Kadaster. Ik heb geen idee of we deze klap kunnen opvangen.' Het Kadaster valt onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is sinds 1994 een Zelfstandig Bestuurs Orgaan (zbo). De organisatie noteerde in 2010 een winst van 26,7 miljoen euro.
Een Zelfstandig Bestuurs Orgaan???
Hoezo, ik heb verplichte winkelnering bij deze club.
Ik weet al wie het gaat betalen.
Da’s makkelijk verdiend. Zou het ook zo werken wanneer je solliciteert naar een overheidsbaan en vindt dat je onterecht afgewezen bent? “Doe mij maar twintig jaarsalarissen, want ik was van plan die baan tot mijn pensioen te houden”
Geen wonder dat er een overheidstekort is.
Volgens mij moet er ook gekeken worden naar de omzet van HLA. Mogelijk is die een stuk lager dan het bedrag wat ze krijgen.
Vreemd dat ze de claim toegewezen krijgen. Ze hebben de applicatie toch niet voor het kadaster ontwikkeld?
Er zijn wel meer bedrjven die voor zo’n klik systeem software maken krijgen die nu ook allemaal tien miljoen?
Er is een vreemde trend gaande in de wereld. Allerlei bedrijven proberen hun omzet te vergroten middels rechtszaken, claims op zaken en/of producten die ze niet geleverd krijgen of niet kunnen leveren.
Het begint in Amerika met het raarste voorbeeld wat je maar kunt bedenken Microsoft claimt rechten op Unix/Linux producties. Volgens mij was Unix eerder een OS dan Microsoft en heeft deze altijd misbruik hiervan gemaakt. Dan de laaste rellen tussen Samsung en Apple. Er zal wel veel geld mee verdiend worden, want de insteek van Apple om Samsung tegen te houden hebben ze verloren.
En nu een dergelijke uitspraak in Nederland 10 MIO, als de gunning € 76000 was en het gemiddelde gebruik van een applicatie 5 jaar meegaat hoe kom je dan aan een vergoeding van 10 miljoen…. Dit is echt hogere wiskunde.
Snap dus deze uitspraak niet…. ( maar zal waarschijnlijk de enige niet zijn.)
Nee ik snap deze uitspraak van de rechtbank ook niet totdat ik het vonnis las. Het maakt een hoop duidelijk.
Het Kadaster heeft het bedrijf HLA in strijd met de regels buiten de aanbesteding gehouden. Hadden ze wel mee mogen doen dat hadden ze deze, volgens de rechtbank, gewonnen. Daardoor loopt HLA nu inkomsten mis.
Welliswaar had HLA een bussinessmodel voor ogen wat het Kadaster niet aanstond. Maar het Kadaster heeft daar opnieuw een fout gemaakt door de eisen zo op te stellen dat het aanbod van HLA aan die eisen voldaan zou hebben. Ook al was dat niet wat het Kadaster eigenlijk wilde.