Het gebruik van illegale software binnen Nederlandse bedrijven is het grootste in de bouwsector. Dat stelt de Business Software Alliance (BSA) die namens softwarebedrijven speurt naar fraude en bedrijven wijst op licentiebeheer. Van de bedrijven die in 2011 werden betrapt met illegale software, komt 19 procent uit de bouwsector. In 2010 gingen productiebedrijven het vaakst over de schreef. Toen kwam 24 procent van de frauderende bedrijven uit die branche.
'Bij bouwbedrijven is vaak niemand verantwoordelijke voor licentiebeheer', vertelt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité en werkzaam voor Symantec. Volgens Brand liepen naast de bouwbedrijven ook relatief veel architectenbureaus tegen de lamp. Van de overtreders kwam 13 procent uit die sector. De BSA maakt niet bekend om hoeveel overtredingen het gaat.
Naast bedrijven in de bouwsector scoren bedrijven in transport en logistiek relatief hoog. In 13 procent van de fraudegevallen ging het om bedrijven in die sector. In 2010 vormden productie-, groothandel- en marketing-communicatiebedrijven de top drie van branches met de meeste frauderende bedrijven.
De BSA onderzoekt verdenkingen van auteursrechtenschending en neemt juridische stappen tegen bedrijven die niet over de juiste licenties beschikken. Begin 2011 startte een campagne waarbij meldingen werden beloond.
Uit de BSA gestapt
Niet iedereen is gecharmeerd van de praktijken van de BSA. Beveiligingssoftwareleverancier Kaspersky Lab stapte eind 2011 uit de BSA. Het Russische bedrijf vindt dat de BSA te meegaand is met een Amerikaanse wetsvoorstel om softwarepiraterij op internet harder aan te pakken. De zogenoemde Stop Online Piracy Act (SOPA) geeft meer ruimte aan de Amerikaanse overheid om verdachte internetsites te blokkeren of offline te halen. De Russen vinden dat te ver gaan.
Misschien dat de oplossing wel bij de software leveranciers zelf gezocht moet worden. Licentievoorwaarden van verschillende producten zijn nu eenmaal niet eenduidig waardoor soms onduidelijk is wat wel en wat niet mag. Licentiepolitie zou dan ook wat meer emphathie kunnen hebben voor de problemen die bedrijven hebben met licentiebeheer. En dat licentiebeheer bij bouwbedrijven wat minder aandacht krijgt is eigenlijk ook niet echt een verrassing.