Open source-specialist Sourcesense Nederland uit Amsterdam is op 27 december 2011 door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Detacheerder iProfs heeft een twee Java-professionals van Sourcesense overgenomen.
Sourcesense leverde open source gebaseerde architectuur, implementatie, advies en support voor web content management, document management en business intelligence projecten bij overheid en bedrijven. Er werkten acht mensen bij Sourcesense zo staat op de website van het failliete bedrijf te lezen dat een kantoor had aan de Herengracht in Amsterdam.
Sourcesense werkte onder andere samen met Ordina, Logica en Capgemini rondom open source en content management systemen. In Nederland, Engeland en Italië bediende Sourcesense diverse bedrijven en overheidsinstellingen. Onder andere de BBC, Microsoft, Telecom Italië, British Telecom, NXP, SDU Uitgevers, Bitmove, ANWB, ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie), Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV), Aedes (branchevereniging van woningcorporaties in Nederland) en Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Amsterdam.
Sourcesense deed ook klussen voor de Nederlandse overheid. Zo heeft het bedrijf in samenwerking met Hippo en Kapow een standaard pakket samengesteld van software en diensten, waarmee een overheidsorganisatie binnen korte tijd en voor een vast bedrag kan beschikken over een Hippo CMS, gemigreerde content en een website conform de Rijkshuisstijl.
Java-specialisten
iProfs heeft twee Java-ontwikkelaars overgenomen van het failliet verklaarde Sourcesense, aldus iProfs-directeur Ron Brinckman: 'De Sourcesense medewerkers passen perfect bij ons, niet alleen als mensen, maar ook als vakmannen. Sourcesense was namelijk net als iProfs gespecialiseerd in open source, Java, Hippo en Liferay. We zijn blij dat we hierdoor flink konden groeien in kennis.'
Vreemd dat een bedrijf dat met zoveel grote namen samenwerkt onderuit gaat. Zo niche is de OSS markt toch niet meer, en goede dienstverleners voor die sector zijn schaars.
Is helemaal niet zo vreemd, de Herengracht is één van de duurste locaties om kantoor te houden. Als het bedrijf dan uit één directeur, één sales manager en verder maar zes werknemers bestaat, waaronder Italianen en Poolse werknemers, dan wordt het erg moeilijk om winst te maken.