In de afgelopen twintig jaar heeft technologie binnen Croon een steeds belangrijkere rol ingenomen als bedrijfsondersteunende- en zelfs bedrijfskritische component. Door de mobiliteit en diversiteit van het personeel en de vele project locaties waar het personeel van Croon aanwezig is, kan een organisatie als deze niet meer zonder een hoogwaardige infrastructuur en it-dienstverlening. Met AppSense kan Croon naar eigen zeggen de werkplek van de toekomst inrichten.
Met meer dan zeventienhonderd eindgebruikers is het in stand houden en optimaliseren van een goede it-dienstverlening geen sinecure. Door de jaren heen had Croon een applicatie- en eindgebruikers infrastructuur opgebouwd die uit veel losse componenten bestond, waardoor er problemen naar boven kwamen die geadresseerd dienden te worden.
De bestaande Citrix Presentation Server 4.5 omgeving die draaide op Windows 2003 Server veroorzaakte te veel instabiliteit voor de it-afdeling. Daarnaast zorgde het op behoorlijk grote schaal toepassen van scripting een meer en meer toenemende beheerlast wat niet langer acceptabel was voor Croon. Tot slot bood de standaard Citrix policy set Croon niet genoeg mogelijkheden: het beheren van printers, printermappings, process monitoring, afschermen van applicaties et cetera was niet eenvoudig in te regelen voor de it-groep.
Eindgebruikers merkten dit door een sub-optimale performance van de Citrix omgeving en beperkte mogelijkheden van it om flexibel met extra wensen om te gaan. Dit veroorzaakte veel support verzoeken, vertraging op projecten in het veld en een toenemend aantal incidenten op de helpdesk. Duidelijk een situatie waarbij verbetering van de omgeving noodzakelijk werd.
Begin 2011 werd er door Croon een Desktop Optimalisatie Programma gestart met als doel de ontstane situatie te adresseren en structureel te verbeteren. Een stuurgroep werd aangesteld met Jhon Megens (it-manager), Peter Noorlander (projectcoördinator) en Richard Meeuwisse ( systeem beheerder) om het programma vorm te geven en concrete doelstellingen en een plan van aanpak te formuleren.
De doelstellingen voor het Desktop Optimalisatie Programma werden geformuleerd op een aantal hoofdlijnen rondom onder andere het terugdringen van de beheerslasten, structurele kostenbesparingen, makkelijkere migraties in de toekomst en een permanente en structurele verbetering van eindgebruikers tevredenheid. ‘We hebben eerst een team van gemotiveerde systeembeheerders samengesteld’ zegt Meeuwisse, ‘waarna we na een grondige evaluatie een aantal technologie componenten geselecteerd hebben om de nieuwe werkplek omgeving in te richten’.
‘Onze doelstelling is om een desktop aan te kunnen bieden aan onze werknemers, ongeacht waar ze zich bevinden, en onafhankelijk van het type device: of het nu een thinclient is of een laptop. 60 procent van onze gebruikers zitten aan het netwerk vast op vaak verschillende locaties, dus is het voor ons van groot belang dat zij altijd toegang hebben tot de juiste applicaties in de juiste context’, zegt Megens.
Pilot
In oktober 2011 werd gestart met de uitrol van een pilot met veertig gebruikers en de nieuwe werkplek omgeving te valideren en te tunen met de feedback van deze gebruikers. ‘Doordat we deze gebruikersgerichte aanpak hebben gekozen en kort schakelen met de eindgebruikers, is de acceptatie van de nieuwe werkplek op een positieve manier beïnvloedt', volgens Meeuwisse.
Binnen het Desktop Optimalisatie-traject valt ook het inrichten van een remote storage-omgeving die naar verwachting deze maand gereed zal zijn. Tegen die tijd zullen met name de heavy users live gaan met de nieuwe werkplek. Door een aantal ‘business champs' te ontwikkelen verwacht Megens dat de verdere acceptatie van de nieuwe werkplek in hoge mate versneld kan worden ten behoeve van de verdere uitrol van de nieuwe werkplekken.
Ten tijde van het evaluatie proces werden er twee aanbieders van User Virtualization oplossingen vergeleken, waarbij AppSense als beste oplossing naar voren kwam voor Croon. Ten eerste bleek dat de eindgebruikersscenarios het best konden worden geaddresseerd met AppSense. ‘We hebben duidelijk gekeken naar de inhoud, en niet alleen naar de chromen randjes. Juist de valkuilen waar we tegenaan kunnen lopen moeten besproken worden', zegt Megens Op onderdelen als cpu-controle en contextuele applicatie rechten en policies heeft AppSense ons bewezen de ideale oplossing te bieden.'
Daarnaast bleek gedurende de evaluatie fase en Proof of Concept dat de beheersinspanning van AppSense veel lager was. Gezien de doelstellingen van Croon's Desktop Optimalisatie programma een belangrijk aspect. De efficiency voordelen die daarmee behaald konden worden, op korte en lange termijn, waren van groot belang voor Croon.
Ook is gebleken dat de eindgebruikers ervaring met AppSense het best kon worden gegarandeerd. De sterke integratie van AppSense met de reeds aanwezige Microsoft technologie bood Croon het vertrouwen dat voor de eindgebruikers de ideale nieuwe werkplek kon worden gecreeerd. 'Met name richting toekomstige Operating System implementaties, bijvoorbeeld die naar Windows 8, heeft Croon het user virtualization platform al in huis om naadloos over te kunnen stappen en niet meer te hoeven migreren. Dat was voor ons ook een belangrijke factor om voor AppSense te kiezen', besluit Megens.