Van alle databasemanagementsystemen (DBMS) die worden gebruikt door Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, is 56 procent een Microsoft SQL-serveroplossing. In alle marktsegmenten is de database van Microsoft de meest voorkomende. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder 4500 Nederlandse ict-verantwoordelijke functionarissen van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.
Oracle neemt met 20 procent de nummer twee-positie in. Binnen de overheid is met 34 procent het aandeel van Oracle in de installed base het hoogst. Het derde meest voorkomende DBMS, met 7 procent, is de open source-oplossing MySQL. Dit is na de overname van Sun ook in handen van Oracle. Open source is in Nederland met name in het onderwijs populair. In het onderwijs kent MySQL een aandeel in de installed base van 16 procent en is daarmee de tweede meest voorkomende database in dit segment. De top vijf DBMS'en wordt gesloten door Progress en IBM DB2, met een aandeel van respectievelijk 6 en 5 procent.
Klassensegmentatie
Segmentatie naar werknemersklasse laat zien dat het aandeel van Microsoft in de installed base daalt met het toenemen van de vestigingsomvang. Bij locaties met vijftig tot honderd medewerkers is 64 procent van de gevonden DBMS'en van Microsoft en bij locaties met duizend of meer medewerkers is dat 45 procent. Oracle-DBMS richt zich meer op de grotere ondernemingen. Dit DBMS vormt 12 procent van de oplossingen bij locaties met vijftig tot honderd medewerkers, in het duizend plus-segment is dat 32 procent. MySQL kent binnen alle klassen naar omvang een vergelijkbaar aandeel, telkens rond de 7 procent van de DBMS-oplossingen.
In totaal geeft tweederde van de locaties aan gebruik te maken van een DBMS. Niet zelden is er meer dan één platform in gebruik. Bijna drie op de tien locaties geeft aan oplossingen van twee of meer databaseleveranciers te gebruiken. Hierbij worden de verschillende edities van Microsoft SQL als één platform beschouwd, evenals alle Oracle-varianten (10, 11, et cetera). MySQL en Oracle worden wel apart in de analyse meegenomen.
Branchesegmentatie
Vooral bij overheidsinstanties en bedrijfsvestigingen uit het segment it, telecom & utilities draaien meerdere oplossingen naast elkaar. In de bouwsector en de financiële en zakelijke dienstverlening wordt het minst vaak gebruik gemaakt van meerdere DBMS'en op één locatie.
Indeling naar grootteklasse laat het voor de hand liggende zien: de grote locaties (vijfhonderd of meer medewerkers) draaien het vaakst meerdere systemen naast elkaar, 42 procent draait twee of meer DBMS'en, de kleinere locaties beduidend minder.
Cloudapplicaties
Meer en meer oplossingen worden buiten de eigen muren gebracht, naar het centrale datacenter binnen de eigen organisatie of naar een datacenter van een dienstverlener. Ook applicaties uit de public en private cloud winnen snel aan populariteit. Voor DBMS'en is de verschuiving naar off premises nog niet zo duidelijk zichtbaar. Bijna negen van de tien aangetroffen databasesystemen draait nog op de eigen locatie. Eén op de acht DBMS'en draait off premise.
De financiële en zakelijke dienstverlening schakelt voor het draaien van DBMS-software het vaakst een externe partij in. Met het oog op de meest recente ontwikkelingen op het gebied van cloudoplossingen met databasefunctionaliteit is het interessant om te zien welke leverancier in 2012 het best in staat is om klanten met dit nieuwe middel aan zich te binden.