Steeds meer mensen werken op hun smartphone of tablet en daarnaast worden vaker privé-apparaten naar de werkvloer meegenomen. Dat betekent dat er behalve een zogeheten bring your own-beleid ook behoefte is aan security. Volgens grote securityleveranciers zal 2012 vooral in het teken staan van mobiele apparaten, maar ook hacktivisme, cyberoorlog en aanvallen op specifieke industrieën of bedrijven zullen veel voorkomen.
McAfee denkt dat landen in 2012 gaan laten zien wat ze in huis hebben om een eventuele cyberoorlog te starten. Landen zijn afhankelijk van computersystemen en dat maakt ze kwetsbaar, evenals het feit dat cyberdefensie zich nu vooral nog op netwerken van overheid en het leger richt. In 2012 zullen landen zich realiseren dat ook belangrijke infrastructuren, zoals water, gas en stroom, aangevallen kunnen worden. Kaspersky Lab denkt bij cyberoorlog vooral aan cyberwapens, waaronder de Stuxnetworm, die in 2010 opdook. Die heeft landen erop gewezen hoe krachtig cyberwapens kunnen zijn en hoe weinig er nog tegen in te brengen is.
Kasperky denkt dat Stuxnet-achtige aanvallen vooral incidenten blijven, maar dat geldt niet voor wapens die data op elk gewenst moment kapot kunnen maken. Het gebruik van zulke technologie zal alleen nog maar toenemen en in opdracht worden gedaan. Het wordt erg lastig om achter de identiteit te komen van de gever van zo'n opdracht.
Aanvallen op specifieke bedrijven
Naast de olie- en elektriciteitsindustrie wordt het in 2012 populair voor hackers om specifieke bedrijven aan te vallen. G Data Software zag dit fenomeen in 2011 snel groeien. Niet alleen de hack van het PlayStation Network van Sony, maar ook minder bekende aanvallen waarbij bedrijfsinformatie en bankrekeningen worden misbruikt, zullen stijgen. Cybercriminelen zouden zelfs organisaties willen treffen door social media van werknemers te gebruiken om, bijvoorbeeld tijdens grote evenementen zoals de Olympische Spelen, nepberichten te verspreiden.
Hacktivisme
In 2011 werd Sony het slachtoffer van een groep hackers, oftewel hacktivisten. McAfee denkt dat digitale activisten die hacken gaan samenwerken met fysieke demonstranten, die zich dan samen richten op politici en andere publieke figuren.
Securityleverancier Fortinet ziet hacktivisme niet alleen negatief. Het kan ook voor een goed doel worden ingezet, zoals het ontmaskeren van leden van Mexicaanse drugskartels of het helpen bij het oprollen van kinderpornonetwerken.
Mobiele apparaten
McAfee verwacht dat hackers zich niet meer richten op pc's, maar op tablets en smartphones. In 2011 steeg de hoeveelheid mobiele malware al naar historische hoogte, maar dat zal volgens de securityleverancier alleen nog maar hoger worden in 2012. Vooral Android ligt onder vuur wat betreft de beveiliging. Dit komt volgens de leverancier door de open source-technologie die erachter zit. Kaspersky verwacht niet dat malwaremakers in 2012 veel andere mobiele besturingssystemen zullen proberen te hacken.
Kaspersky denkt bovendien dat hackers zwakheden in mobiele besturingssystemen gaan misbruiken, zoals een zero-day-exploit, waarbij de leverancier niet op de hoogte is van een gat in het besturingssysteem. Maar ook zullen malwareprogramma's app-winkels raken. Vooral de Android Market, omdat Google geen strenge check doet op apps die nieuw worden ingevoerd in de virtuele winkel.
Online bankieren
Mobiel bankieren is een interessant doel voor hackers en dat zal in 2012 niet anders zijn. Waar vroeger online bankieren via de pc doelwit was voor kwaadwillenden, is dit nu bankieren met de mobiele telefoon, denkt McAfee. Kaspersky denkt echter dat nog steeds de pc-variant van online bankieren interessant is voor hackers en denkt daarbij vooral aan landen in Azië. De ontwikkelingen gaan daar zo snel, dat er veel ongeautoriseerde toegang zal zijn in internetbankiersystemen. Bovendien zijn er in Azië veel cybercriminelen die zich nu al richten op phishing-aanvallen in de Westerse wereld. G Data denkt dat ook in Nederland een interessante markt is voor kwaadwillenden. Zo zou in 2010 61 procent van de Nederlanders internetbankieren en dat worden er door de komst van mobiele apps om te bankieren alleen maar meer.
G Data ziet ook nog een andere trend onder mobiele apparaten. Dat zijn niet de smartphones en tablets, maar juist andere apparaten die steeds mobieler worden, zoals televisies met een internetverbinding en gameconsoles zoals PlayStation 3 en Xbox 360. Die zullen in 2012 zwaar onder malwarevuur komen te liggen, zo stelt de securityleverancier.
Het is een geminste kans dat er voor mobiele telefoons/smartphones geen OS’sen zijn genomen die wèl veilig zijn.
Ze zijn momenteel dus blijkbaar net zo gammel qua veiligheid als de doorsnee-Windowsbak.