Juist vlak voor de kerstdagen moest ook mijn zakelijke bankrekening er aan geloven: leeggeroofd door een stelletje internetboeven. Ondanks dat ik nooit reageer op welke e-mail van welke bank dan ook is het de internetcriminelen toch gelukt om in mijn betaalcircuit terecht te komen. Alle actuele antivirus- en malwaresoftware op mijn pc ten spijt, de digitale diefstal is gelukt. Ik ben weer een illusie armer en een stuk wantrouwiger geworden.
Ik moet zeggen dat de helpdesk van de ING mij slagvaardig heeft geholpen. Ik moest wat formulieren downloaden, invullen en opsturen, inclusief de aangifte. Nou, dan maar snel naar politie.nl om de vaart erin te houden. Tijdens het invullen van de schermen ergerde ik me al aan het feit dat internetcriminaliteit helemaal niet voorkomt als optie in de diverse schermteksten.
Ik dacht eerst dat het een grap was, maar het blijkt bloedserieus. Bij internetfraude kun je niet via internet bij politie.nl aangifte doen, maar moet dit persoonlijk bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Als de fiets van mijn 87-jarige schoonmoeder wordt gestolen moet ze per se van de politie via internet aangifte doen. Terwijl internetcriminaliteit persoonlijk moet worden aangegeven. Begrijpt u het nog?
'Dat heeft met daderverificatie te maken', vertelde de betreffende politieman mij op het bureau. Alsof ik weet wie mijn rekening heeft leeggeroofd. Ik kan ze een screendump van de illegale betaling mailen, maar nee ik moet op het bureau verschijnen. 'Daar staat overigens anderhalf uur voor', zegt dezelfde agent, zonder blikken of blozen. Diezelfde aangifte vul ik op internet in vijf minuten in.
Terwijl de schade door internetfraude explosief stijgt (in heel 2010 bedroeg de schade 9,8 miljoen euro, in 2011 alleen al in de eerste jaarhelft 11,2 miljoen euro) investeert het kabinet liever in pedo- en caviapolitie. De internetrecherche krijgt volstrekt geen aandacht bij de politie, terwijl internationale criminelen onze bankrekeningen plunderen.
De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt dat het overgrote deel van de 11 miljoen klanten veilig e-bankiert. Als klanten slachtoffer worden van fraude, vergoeden banken veelal de schade.
Ik ben benieuwd hoeveel internetschade in 2012 geleden gaat worden en of de politie dan nog steeds de hoogste prioriteit blijft geven aan het vangen van illegale slangen en potloodventers.
Nou gecondoleerd dan maar.
Maar vertel je er ook nog bij HOE ze nou je zakelijke rekening geplunderd hebben? Dan kunnen anderen daar lering uit trekken en alert(er) zijn.
Idd, dat van die aangifte is van de absurde. En als je dan op het plaatselijke blauwe pettenbureau langs gaat, zitten ze je glazig aan te kijken. “he? waar gaat dit over?”
De hermandad loopt inderdaad een beetje achter als het om cybercrime gaat.
Een drietal jaar geleden maakte ik het volgende mew als manager bij een universitair data centrum.
Cybercrimenen hadden een phishing site op een van onze servers geplaatst.
Aangezien de securityofficer ook bij Cert zat werd er van dit geval netjes aangifte gedaan bij de lokale politie in deze middelgrote stad. Na een telefoontje konden ze langs het buro alwaar de dienstdoende agent vroeg : Hoe cybercriminelen die visvergunning nou precies hadden ontvreemd.
Tja via de telefoon klinkt phishing precies als vissen …..
Ze konden er eenvoudigweg niets mee. Wellicht dat er een aantal animalcops kunnen worden bijgeschoold
@EH: Er zijn diverse virussen in omloop die bankrekeningen kunnen plunderen, voor alle grote banken is er wel een variant in omloop.
Hier een beschrijving van een aanval op ABN Amro:
http://www.security.nl/artikel/39629/1/Hoe_een_rootkit_je_ABN_AMRO_rekening_plundert.html
Grote kans dat er bij Van Vliet ook sprake is van een virus, zijn pc is dus onbruikbaar geworden om veilig mee te werken.
Tip: Gebruik Linux, FreeBSD of OS X om mee te internetbankieren, hier zijn geen/minder virussen voor. Dit kan ook op Windows, gebruik dan een virtual machine met daarin Linux, kost niks maar levert wel een veilige omgeving op.
Je weet tegenwoordig niet welke sites je kunt vertrouwen of niet, sleuteltjes of encryptie ten spijt. Een DigID of overheidscertificaat, het is steeds een spelletje ‘waar of niet waar’. Of Van Vliet dit heeft geschreven of een SQL injectie de column heeft neergekwakt. Skimmers en digicriminelen worden nu vermoedelijk alleen gepakt als ze over de stoep fietsen of door rood rijden. Criminaliteit loopt altijd voor op overheidsorganen, maar zo ver als nu…
Dhr. Van Vliet mag nog blij zijn dat hij geen boete heeft gekregen omdat zijn computer door een rootkit besmet is geraakt en derhalve ‘open’ stond. Dat staat gelijk aan het feit dat je een boete kan krijgen als je de deur van je huis niet op slot hebt ’s nachts.
@Peter
Hou toch eens op met het verspreiden van die onzin. Je kunt GEEN boete krijgen als je deur niet op slot doet, je auto niet afsluit, een briefje “jat mij” op je fiets zet of je vrouw zonder kuisheidsgordel de deur uit sturen. Waarom moeten dit soort Internetsprookjes toch bij elk bericht op Internet over de politie worden herhaald?
Als van Vliet zich nou eens zou verdiepen in de zaken voordat hij begint te brullen, zou hij begrijpen dat Internetaangifte alleen voor “standaard zaken” waarvoor geen bewijzen verzameld hoeven te worden, waarvan de dader onbekend is en de kans dat deze ooit gevonden gaat worden nihil is, simpelweg omdat er geen sporen zijn. Dit is geen “standaard” zaak en dus moeten die op het bureau behandeld worden.
Waar ik overigens verwacht dat de heer van Vliet de agenten op zo’n manier aanspreekt dat hij met tien minuten met een grote boog op straat gesmeten wordt: https://www.computable.nl/artikel/column/overheid/2926525/1277202/van-vliet-geef-nooit-je-postcode-aan-de-politie.html
JeroenR, bedankt voor je linkje naar een vorige column van Van Vliet.
Couldn’t have happened to a nicer guy.
Wat een zielige meneer is deze Robert van Vliet. Van computable.nl had ik een hoger niveau verwacht. Jammer
In de uitzending van Nieuwsuur zag ik dat er een bedrag van ruim 29000€ van de rekening was gehaald. Lijkt me toch ook onverstandig om dit soort bedragen op een betaalrekening te laten staan. Een kleine zelfstandige heeft dit soort bedragen niet dagelijks nodig denk ik.