Pinkroccade Local Government (LG), onderdeel van Total Specific Solutions (TSS), is begonnen met de ontwikkeling van een nieuw Burgerzaken-systeem. Hiermee is een investering gemoeid van enkele miljoenen euro’s. De automatiseerder wil een makkelijk aanpasbaar systeem bouwen dat aansluit op het landelijk mGBA-programma voor een nieuwe gemeentelijke basisadministratie. Daarvoor gebruikt het bedrijf open source-componenten. Ook biedt het het nieuwe systeem als abonnementsvorm (SaaS: software as a service) aan.
Tijdens de beurs Overheid & ICT 2012 in de Jaarbeurs te Utrecht wil Pinkroccade Local Government de eerste resultaten van het nieuwe Burgerzaken-systeem tonen. Voor het einde van dit jaar wil de automatiseerder het eerste samenwerkingscontract met een mGBA-‘koplopergemeente' ondertekenen. Het mGBA zal komen te bestaan uit centrale voorzieningen die door het Rijk worden gerealiseerd en beheerd en uit Burgerzaken-modules die de gemeenten verwerven en beheren. Die modules (systemen) worden door verschillende leveranciers, waaronder Pinkroccade, aangeboden.
Modelleren
Het nieuwe Burgerzaken-pakket wordt gebaseerd op technologische ontwikkelingen zoals SaaS, private cloud computing en het gebruik van onafhankelijke (goedkopere) open source-componenten. Ook vindt een integratie met het zakensysteem (midoffice) van Pinkroccade Local Government plaats. Volgens de automatiseerder zorgt dit er voor dat de nieuwe software in toenemende mate gemodelleerd en steeds minder gecodeerd hoeft te worden. Daardoor kunnen gemeenten hun systeem makkelijker aanpassen op ontwikkelingen binnen de e-overheid. Het bedrijf kondigt aan meer backofficetoepassingen te willen integreren met het zakensysteem.
Nieuwe koers
'Burgerzaken is als strategisch domein van essentieel belang voor ons bedrijf', zegt Han Knooren, algemeen directeur van PinkRoccade Local Government. 'Innovatie op dit domein is noodzakelijk en sluit aan op recente strategische investeringen op het gebied van samenlevingszaken, zoals de acquisitie van marktleider Planconsult.' Het bedrijf nam begin september Planconsult over, leverancier van szwNet, een systeem dat gemeenten gebruiken ter ondersteuning van de sociale dienst.
Met het aantreden van Knooren eerder dit jaar heeft Pinkroccade Local Government zijn koers verlegd. De automatiseerder wil de keuze hebben om naast het SAP-platform nieuw te bouwen gemeentespecifieke applicaties op basis van open source-technologie, zoals Jboss, te kunnen ontwikkelen. Dat is goedkoper en sneller dan het op een traditionele manier laten bouwen van systemen. Daarvoor werkt Pinkroccade samen met het zusterbedrijf Yonder, een offshorespecialist die beschikt over Nederlandse en Roemeense vestigingen.
‘Marktleider Planconsult’??? Centric is sinds jaar en dag heerser op het gebied van ICT voor Sozawe binnen de lokale overheid met GWS4all, in elk geval qua aantal klanten. Wel goed om te horen dat Pink Roccade weer eens gaat investeren in haar software.
Jammer dat er nog steeds geen richtlijnen en regels vastgelegd zijn waar de software van een aanbieder aan moet voldoen als hij voor de gemeenten of overheidinstellingen een programma schrijft. Hierdoor kunnen we (om te beginnen)standaardisatie binnen bedrijfkritische applicaties van gemeenten realiseren.
Wanneer dit soort zaken gerealiseerd zijn zullen het samenwerken van de verschillende gemeenten op het gebied van ICT een stuk makkelijker worden. Daarnaast zal deze zeker veel kostenbesparingen met zich mee nemen.
Ik ben benieuwd naar de kosten van SaaS oplossing! Tijdens een traject zat ik te overwegen om een deel van de applicaties als SaaS bij de leverancier af te nemen. Dit was gelijk afgewezen toen de kosten bekend waren. De hoge kosten waren o.a. mede veroorzaakt door Oracle licenties!