Steeds meer organisaties kiezen voor een Agile werkwijze van software ontwikkeling. Agile-methoden bevatten veel informatie over hoe software te ontwikkelen en te managen op het teamniveau. Maar er is maar beperkt ondersteuning in de methoden voor de veranderingen die nodig zijn op een hoger niveau in de organisaties, en voor de aansluiting van de Agil- teams en werkwijze met de bestaande organisatie.
Agile doet een aanname dat de organisatie professionele medewerkers heeft, die dusdanig worden ondersteund dat zij in staat zijn om hun werk effectief te doen. De Agile-methoden hebben maar beperkt handvaten om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen, en medewerkers te begeleiden bij de implementatie van Agile. Om Agile te implementeren is meer nodig dan alleen de Agile-methode zelf.
Enkele van de problemen die organisaties die Agile implementeren ervaren zijn:
• Communicatieproblemen tussen nieuwe Agile-teams en de bestaande lijnorganisatie
• Problemen bij het opzetten en ondersteunen van de werkomgeving voor Agile-teams
• Moeilijkheden bij het op passende manier belonen van het gedrag en resultaten van Agile-teams
• Waarborgen dat de medewerkers de competenties en vaardigheden hebben die nodig zijn in Agile-teams
• Vinden van nieuwe manieren om kennis en ervaring te delen en hergebruiken tussen Agile-teams
• Aanpassen van bestaande managementstijlen die in strijd zijn met de agile-principes
Bovenstaande problemen zijn niet nieuw, ze bestaan vaak al voordat men Agile gaat invoeren. Echter doordat projecten en teams Agile gaan werken loopt men vaak harder tegen de problemen aan. Aanpakken van de problemen is noodzakelijk om op een effectieve manier Agile te gaan werken. Ook zijn er al oplossingen voor de problemen, bijvoorbeeld. het investeren in training en coaching (om de soft skills te ontwikkelen en managers te leren om te sturen op resultaat), inrichten van kennisdeling (bijvoorbeeld met lunchsessies, Open Spaces, ondersteund met tools zoals een Wiki en Yammer) en aanpassen van de beloningssystemen ten behoeve van teamworking.
Zoals het lijstje al laat zien zijn het organisatorische problemen, waarbij de benodigde veranderingen met name spelen bij het middle-management en hr. Het gaat om het creëren van de condities waarin Agile-teams hun werk goed kunnen doen, zodat Agile kan leiden tot hogere bedrijfsresultaten. Veranderingen die de managers niet kunnen delegeren, maar zelf moeten doen; en ze plukken er ook de vruchten van. Door bijvoorbeeld het inrichten van zelfsturende teams bespaar je de tijd die je nu kwijt bent om alles te volgen en te managen. De organisatie wordt vlakker, met directere communicatie. Als manager kun je beslissingen overlaten aan de direct betrokkenen, wat je tijd en energie bespaart. Je krijgt daardoor ruimte om je te richten op de ontwikkeling van je medewerkers, een investering die blijvend resultaat geeft.
Samenvattend: Het managen van Agile-teams vereist Agile-leiderschap. Geef bij de invoering van Agile voldoende aandacht aan de middelen en condities voor de Agile-teams, en pas je als manager en hr-professional aan bij de nieuwe manier van werken van de teams. Op die manier zorg je dat je medewerkers gemotiveerd zijn, en dat Agile daadwerkelijk en blijvend resultaat levert voor de organisatie!
“Agile Cloudbeheer ook via Social Media.”
Zo, de altijdgoed-titel geef ik al. Welke computable schrijver maakt het artikel ? Iets over verschuiving van denken, omscholing, outsourcing, transparantie, resultaten, ICT als dienstverlening in organisatie zelf, Business-driven ipv Tech-driven, investering in toekomst, bijscholing enzo.
Nou, ik lees het wel volgend jaar.
De auteur slaat de spijker op de kop: naast uitvoerende teams behoeven ook de leidinggevenden goede kennis van het uitvoeringsproces (Agile), vanwege het scala aan bottomup organisatieveranderingen. Als het management/business niet meebeweegt met de uitvoering, dan leidt het tot onbegrip en langs elkaar heen werken. Het vergt dus niet alleen verandering van de ICT maar ook van de leiding daarbuiten en dat wordt in de praktijk veelal vergeten. Gelukkig voor de Agile teams, er zijn ook heel veel leergierige leidinggevenden!
Helemaal mee eens dat Agile pas goed functioneert als op het vlak van leiderschap aan de nodige voorwaarden is voldaan. Zoals Mathieu Weggeman zegt in zijn boek: “leiding geven aan professionals? Niet doen!”.
Ik heb een boek geschreven “Zinvol ontwikkelen – leiderschap zonder hiërarchie” met daarin een methodiek om het de samenwerking te baseren op wat we met elkaar zinvol vinden. Ik zie veel overeenkomsten met Agile en heb daar een blog over geschreven. Ik zou het erg leuk vinden als lezers van dit artikel ook op mijn blog willen reageren: http://www.hansvdveen.nl/archives/1056