De vraag naar beveiligingsoftware neemt in 2012 wereldwijd toe. De omzet stijgt dan met 8,7 procent naar 22,9 miljard dollar. Er is met name meer vraag vanuit het mkb naar antivirus-software. Dit meldt onderzoeksbureau Canalys.
In 2012 is er vooral meer vraag naar antivirus-software dat een aandeel heeft van 11,3 procent in de totale markt voor it-beveiliging. Met name het mkb en de middenmarkt kopen meer antivirus-software van ict-dienstverleners. Deze groep koopt niet alleen meer zakelijke securitysoftware van Symantec, McAfee of Trend Micro, ook antivirus-bedrijven die hun sporen hebben verdiend in de consumentenmarkt laten zich vaker gelden in het mkb, aldus Canalys. Dat zijn onder andere Kaspersky Lab, Panda Security, F-Secure, ESET en AVG. Zij bieden vaak scherp geprijsde producten aan het mkb.
Volgens Canalys zijn veel midden- en kleinbedrijven niet altijd goed op de hoogte van online gevaren, maar beginnen ze wel in te zien dat ze hun data met antivirus-software moeten beschermen. De software kopen ze in bij gespecialiseerde ict-dienstverleners of direct online bij partijen zoals Symantec, McAfee, Sophos, Trend Micro of Kaspersky.
Goh, als we die Canalys toch niet hadden.
Dan hadden we deze statistieken zo maar allemaal niet geweten..
Een groeiverwachting van bijna 9% lijkt me zelfs nog een voorzichtige schatting nu er steeds meer virussen, malware en trojans voor mobile devices komen. Hier lijkt me dus nog een groeimarkt te liggen aangezien veel gebruikers, net als het MKB nog niet op de hoogte zijn van de gevaren.
Verder zullen we steeds meer cyber(e)spionage zien nu alle informatie gedigitaliseerd is of wordt. Criminelen zullen zich, in lijn met de onderzoeksresultaten vooral richten op MKB en gebruikers omdat dit de weg van de minste weerstand is. Deze zijn namelijk lang niet zo goed beveiligd als banken.
“Volgens Canalys zijn veel midden- en kleinbedrijven niet altijd goed op de hoogte van online gevaren, maar beginnen ze wel in te zien dat ze hun data met antivirus-software moeten beschermen.”
Begonnen ze nu maar eens in te zien dat ze bij Linux helemaal geen virusscanner nodig hebben. En dat het goed zou zijn voor de Nederlandse economie (en slecht voor die van de USA) als we hier in NL massaal zouden overstappen naar Linux. Maar ja… Die Microsoft lock-in, he… Waar men mee kampt.
@m Er zijn wel, nog niet zoveel als voor Windows, virussen die zich richten op Unix en Linux varianten. Ook zijn er antivirus programma’s voor deze platformen. Net als dat nu steeds vaker Linux servers, via bijvoorbeeld poort 22 aangevallen worden omdat deze vaak gebruikt worden als internet server.
Dat er te makkelijk voor Windows gekozen wordt en niet een alternatief als OSS overwogen wordt kan ik het mee eens zijn. Maar als zelfs de EU, die dit altijd propageerde voor Microsoft kiest dan begrijp ik de keus wel.