Vakbonden zijn teleurgesteld over de loonsverhoging die in het onderhandelingsresultaat voor de ICK-CAO 2012 staat. Om koopkracht te behouden, hadden de bestuurders ingezet op een salarisverhoging tussen de 2,5 en 3 procent. In het onderhandelingsresultaat dat er nu ligt, staat een salarisverhoging van 1,75 procent. Gezien de huidige onzekere economische omstandigheden in de ict-sector was dat resultaat volgens de bestuurders de maximaal haalbare uitkomst.
Huug Brinkers van De Unie reageert: 'Graag hadden we een akkoord gesloten met een loonsverhoging die meer zekerheid zou bieden en tenminste zou leiden tot koopkrachtbehoud. Helaas hebben we moeten constateren dat dit er bij deze onderhandelingen niet in zit.'
Bob Bolte van FNV Bondgenoten: 'De salarisverhoging ligt iets onder ons voorstel. Maar zeker als je naar de ict-sector kijkt, is dit geen slechte loonafspraak.' Hij wijst erop dat het nog onduidelijk is hoe de economische ontwikkelingen in 2012 zullen verlopen. 'Als de economische situatie slechter uitpakt dan nu wordt gedacht (inflatie van ongeveer 2 procent, red.) zeggen we achteraf waarschijnlijk dat deze afspraak erg goed was. Dat is altijd lastig bij een akkoord dat vroeg in het jaar wordt gesloten. Je weet dan niet hoe de situatie verderop in het jaar zal zijn.'
Schrappen jeugdloon
Ondanks dat de salarisverhoging iets lager ligt dan gehoopt, zijn de bestuurders wel te spreken over de andere afspraken zoals overeenkomsten over het nieuwe werken en de instroom van jonggehandicapten.
FNV-bestuurder Bolte noemt het schrappen van twee jeugdloonschalen een belangrijke stap. Starters van 17, 18 of 19-jaar krijgen voortaan hetzelfde loon als een twintiger. Bolte: 'Als je hetzelfde werk doet en evenveel uren draait als een iets oudere collega, is het toch heel normaal dat je hetzelfde loon krijgt.' Het afschaffen van de jeugdschalen stond ook bij de onderhandelingen over de cao voor 2011 op de agenda. Bolte is blij dat hij de werkgevers nu wel over de streep heeft getrokken.
Afshin Towhidi van CNV Dienstenbond zegt dat het loon minder is dan hij zich had voorgesteld: 'De economische situatie van 2012 moet gaan uitwijzen of dit een goed resultaat is geweest of niet. Sowieso zijn wij als CNV Dienstenbond betrokken in een projectgroep die zich het komende jaar gaat bezighouden met de mogelijkheden van het Nieuwe Werken, met daaraan gekoppeld de houdbaarheid van de grensbedragen uit de ICK-cao. De werkgeversvereniging en de vakbonden doen bovendien gezamenlijk een aanbeveling aan werkgevers in de ICK branche om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de arbeidsparticipatie van WAJONG'ers.'
ICK-CAO
De afspraken in de ICK-cao zijn van toepassing op ongeveer 30.000 tot 35.000 ict'ers. Zij hebben tot 6 januari 2012 om over het huidige voorstel te stemmen. De cao voor de ict-sector is niet algemeen bindend. Dat betekent dat de ICK-cao alleen geldt voor bedrijven die zijn aangesloten bij Werkgeversvereniging~ICT. Enkele grote ict-bedrijven beschikken over een eigen cao. De meeste andere ict-bedrijven werken met individuele arbeidsovereenkomsten of spreken deze af met de ondernemingsraad.
Volgens FNV Bondgenoten zijn er ongeveer 240.000 mensen die in de Nederlandse ict-sector werken.
De Werkgeversvereniging~ICT is onderdeel van branchevereniging ICT~Office en voert het onderhoud en beheer van de CAO voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche en het Bedrijfstakpensioenfonds (ICK).