In 2011 kon de twintigste verjaardag van het opensource-besturingssysteem Linux worden gevierd. Computable vroeg zijn experts wat hun verwachtingen zijn voor 2012. Naast de komst van Windows 8 en veel aandacht voor mobiele besturingssystemen, zet virtualisatie volgens hen verder door.
Dat 2012 in het teken zal staan van de introductie van Windows 8 lijkt wel zeker. Het is voor Microsoft het grootste vernieuwingsproject sinds de introductie van Windows 95. Dit zegt Steven Sinofsky, baas van Microsoft's Windows en Windows Live-divisie. Windows 8 is er niet alleen voor desktops, notebooks en netbooks, maar ook voor tablets met ARM-processors.
René Scholten, infrastructure architect bij Capgemini, verwacht dan ook een grote boost rondom Windows 8. ‘En daarmee meer bring your own device. Dat Windows 8 ook op een tablet gaat draaien, betekent dat we straks drie smaken hebben: iPad, Android-tablets én Windows 8-tablets.' Tijdens de ontwikkelaarsconferentie TechEd 2011 in Nieuw-Zeeland heeft Microsoft de eerste tablets getoond die draaien op het besturingssysteem Windows 8.
Virtualisatie
Daarnaast is er bij de ontwikkeling van Windows Server 8 veel aandacht voor storage, netwerken en virtualisatie. Zo heeft het besturingssysteem Windows Server 8 nieuwe toepassingen voor dataopslag in virtuele omgevingen. Onder andere op het gebied van deduplicatie, thin provisioning, business continuity en disaster recovery.
Virtualisatie is volgens de Computable-experts dan ook een belangrijke trend. Scholten: ‘Wat voorheen vooral op servergebied gebeurde, zien we nu terug bij de desktops en applicaties. Meer en meer wordt er gevraagd om flexibele oplossingen, zoals thin clients of bring your own-beleid, die alleen werken als virtualisatie – onafhankelijkheid van de hardware – verder wordt doorgevoerd. Oplossingen zoals Citrix, App-V en virtual desktops vinden we meer en meer terug in moderne architecturen. Deze trend zal verder doorzetten in 2012.'
Jack Cobben, senior engineer bij Cliënt ICT groep, is het hiermee eens: ‘Ook Microsoft zet de trend door op het gebied van virtualisatie met Hyper-V. Naast een aantal verbeteringen op serverniveau is er nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van Hyper-V op het werkstation. Hiermee wordt de ‘Windows XP'-mode van Windows 7 verder ontwikkeld. De XP-mode draaide nog op Virtual PC en is gebaseerd op oudere technieken. Met de komst van Hyper-V op het werkstation kun je meerdere virtuele machines draaien om eventuele testen mee uit te voeren. Ook heeft de serverversie nu ook de mogelijkheid om virtuele machines te repliceren naar andere Hyper-V servers.'
Outsourcing
Virtualisatie zorgt weer voor outsourcing, volgens Gerald van Grootheest, infrastructuur architect bij Nspyre. ‘Steeds meer bedrijven zullen er in 2012 voor kiezen beheertaken en diensten uit te besteden en naar de cloud te verplaatsen. Ook op het gebied van besturingssystemen met desktopvirtualisatieoplossing (vdi)-oplossingen', zegt hij. Daarbij krijgen gebruikers vanaf elk geautoriseerd apparaat toegang tot persoonlijke bureaubladen die in een datacentrum worden uitgevoerd. Scholten vult aan: ‘Ik zie een verschuiving van beheer naar goedkopere landen, zoals India en Polen, terwijl het design en de bouw nog in eigen land plaatsvinden.'
Mobiel
Ondertussen blijven de ontwikkelingen van besturingssystemen voor mobiele telefoons elkaar opvolgen. Softwarebedrijf Mozilla brengt zijn aangekondigde mobiele besturingssysteem in 2012 uit. Het project heeft de naam Boot to Gecko (B2G). Het opensource-besturingssysteem zal apps draaien in de cloud. Er komen geen speciale toestellen voor B2G, maar het werkt op toestellen die geschikt zijn voor de nieuwste versies van Android.
De nieuwe versie van Android is bovendien al officieel aangekondigd: Android 4 Ice Cream Sandwich. Het nieuwe besturingssysteem laat de besturingssystemen voor telefoons en tablets samensmelten. Een van de nieuwe functionaliteiten in Android 4.0 is Face Unlock, waarmee een mobieltje ontgrendeld kan worden met gezichtsherkenning. Volgens Grootheest zorgen de ontwikkelingen op mobiel gebied er ook voor dat er in het algemeen meer aandacht is voor de gebruiker. ‘De gebruiker staat steeds meer centraal. Besturingssystemen worden steeds vaker ingericht met oog op aanraakbesturing, spraakbesturing en bewegingsbesturing.'
App stores
Net als gebruikelijk voor mobiele apparaten krijgt het nieuwe pc-besturingssysteem Windows 8 van Microsoft een online app store. In de online winkel kunnen gebruikers van Windows 8 applicaties downloaden van andere softwareleveranciers (isv's) die werken op het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Microsoft heeft al een online app store, maar daar kunnen alleen Office- en andere producten van Microsoft worden gekocht. De online app store van Windows 8 is niet de eerste online winkel waar applicaties staan die geschikt zijn voor een besturingssysteem. In januari van 2011 introduceerde Apple zijn Mac App Store. Daar kunnen gebruikers applicaties kopen en downloaden die geschikt zijn voor het besturingssysteem Mac OS X.
Ontwikkelaars die applicaties voor Apple-besturingssystemen ontwikkelen en aanbieden via de Mac App Store moeten vanaf 1 maart 2012 echter gebruikmaken van een sandbox. Een sandbox zorgt ervoor dat hackers niet snel misbruik kunnen maken van een beveiligingslek in een applicatie. Apple heeft een lijst van nieuwe regels opgesteld voor het ontwikkelen van applicaties voor Mac OS X, die ook elementen bevat voor het mobiele besturingssysteem iOS. Ontwikkelaars die buiten de regels iets willen ontwikkelen, moeten eerst toestemming vragen aan Apple.
Wat is het?
Het besturingssysteem is de software die het mogelijk maakt dat een toepassing op een stuk hardware kan werken. Het zorgt ervoor dat tijdens het opstarten van de hardware (pc's, maar ook tablets en mobiele telefoons) alle benodigde bestanden worden geladen. Het voert programma's uit en verdeelt systeembronnen over verschillende applicaties. Ook verzorgt het de communicatie met randapparatuuur. Via een grafische interface hebben gebruikers toegang tot het besturingssysteem en de applicaties die er boven draaien.
Computable Consultancy Guide 2012
Dit artikel is opgenomen in de Computable Consultancy Guide 2012. Deze is verschenen op 16 december 2011. In de gids is informatie opgenomen over deelgebieden waarover de consultancy-bedrijven advies leveren.