Bezuinigingen in de sector voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kosten mogelijk duizenden ict'ers hun baan. De voorzitter van GGZ Nederland, Marleen Barth, verwacht dat ongeveer negenduizend mensen in de sector hun baan verliezen doordat het kabinet de sector met zeshonderd miljoen euro kort. Het gaat onder andere om ict-functies. GGZ Nederland kan niet precies aangeven om hoeveel ict'ers het gaat.
Barth sprak haar zorgen uit tijdens de Dag van de GGZ: 'Ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg wordt in één keer geschrapt.' De GGZ-voorzitter verwacht dat door de bezuinigingen vooral ontslagen vallen op plekken waar veel zzp'ers werken, zoals ict'ers, administratieve medewerkers, cateringpersoeel, onderhoudsmedewerkers en verpleegkundigen.
De voorzitter van GGZNederland: 'We weten dat er over vijf jaar een tekort aan medewerkers in de zorg gaat ontstaan. Het is daarom zo cru om nu het personeelsbestand te moeten inkrimpen, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.'
Bart Groothuis van adviesbureau M&I/Partners, dat jaarlijks een ict-benchmark onder GGZ-instellingen uitvoert, betwijfelt of de ict'er de dupe wordt van de bezuinigingen. 'Juist de zorgsector is erg ambitieus als het gaat om de inzet van ict. GGZ-instellingen zijn volop bezig met geestelijke gezondheidszorg via internetconsult, patiëntenlogistiek en het epd (elektronisch patiënten dossier red.).' Hij verwacht dat investeringen in hardware, zoals vervangingsronden, mogelijk worden uitgesteld maar denkt dat de klappen aan de personeelskant mee kunnen vallen.
31% ICT-budget gaat naar personeel
M&I/Partners voert een jaarlijkse benchmark onder GGZ-instellingen. Het gaat om grote GGZ-instellingen. In 2011 deden elf instellingen mee. De gemiddelde instelling in die groep heeft 32,5 voltijds arbeidsplaatsen waar ict'ers werken. Het gaat dan om een ruime interpretatie van het begrip ict'er. Ook ict-projectleiders, de functioneel beheerder van het salarissysteem en leidinggevenden worden meegewogen.
Uit de GGZ-benchmark van 2011 blijkt dat 4 tot 4,5 procent van de omzet van de instellingen uitgaat naar ict. Bijna een derde van dat bedrag (31 procent) gaat naar personeelskosten.
GGZ in Nederland
In 2009 waren de uitgaven aan geestelijke gezondheidzorg in Nederland ongeveer 5,5 miljard euro en werkten er ongeveer 86.000 mensen in de sector. Dat jaar waren er in Nederland 31 geïntegreerde ggz-instellingen voor volwassenen en 9 instellingen die zich richten op kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarnaast zijn er psychiatrische ziekenhuizen (7, inclusief forensische zorg), aparte klinieken voor verslavingszorg (11 instellingen) en instellingen voor beschermd wonen (20).
Er werden 859.000 patiënten behandeld, waarvan zo'n 70 procent tussen de 18 en 64 jaar oud. Bij volwassenen waren de meest voorkomende diagnoses: persoonlijkheids- en gedragsstoornissen, stemmingsstoornissen en neurotische stoornissen. Op 31 december 2009 stonden er 101.000 cliënten op de wachtlijst. Ruim 70 procent van hen wacht korter dan de norm voor maximaal aanvaardbare wachttijden (Treeknormen).
Bron: Sectorrapport ggz 2010
Als ict geen toegevoegde waarde heeft in het core proces van de GGZ, dan kun je de stekker eruit trekken. Echter staan er dan heel veel verzorgers, bestuurders, managers, receptionisten en patiënten aan de helpdesk.
Wanneer leren wij nou eens dat ict een onderdeel van de samenleving is welke misschien wel een groter aandeel gaat krijgen in de processen dan in het verleden. Zoals wij allen geaccepteerd hebben dat stroom, gas, water, licht, gebouw, lease-auto’s en vooral personeel onderdeel is van het bedrijfsproces, wat best wat mag kosten, zo zal dat ook met ict gaan. Het nadeel van ict is dat het betrekkelijk jong is in de bedrijfscurve en daardoor nog gezien wordt als niet volwaardig. Echter gaan de mensen van nu dertig jaar en jonger, anders met informatie om dan de volwassen werknemers. Richt je bedrijfsprocessen in op deze jongere groep mensen. Zij zijn de toekomst van hoe wij gaan werken. Het vasthouden aan ‘oude’ processen heeft voor de langere termijn weinig zin.
“Ook projectleiders, salarisadministrators en leidinggevenden worden meegewogen.”
Is inderdaad heel erg ruim, want is een projectleider altijd met een ict-project bezig? En als je salarisadministrators de laan uit stuurt heb je als bedrijf/instelling een probleem lijkt me toe. En leidinggevenden kunnen nooit allemaal in de ict werken.
Maar ik lees wel dat er gemiddeld per instelling 32,5 FTE aan ict’ers werkt, wat mij wel heel erg veel lijkt. Nog niet zo lang geleden heb ik me daar zelf over verbaasd toen ik een sollicitatie bij een instelling had: er liepen daar, exclusief de leidinggevenden, ruim 18 ict’ers rond, bestaande uit ontwikkelaars, web-onderhoud, applicatiebeheerders en technisch beheer. Waarom? Omdat die instelling alles zelf bouwt en alles zelf doet, o.a. eigen webservers, eigen ontwikkelde techniek (ook hardware) gebruiken. Ja, daar kun je enorm besparen. Waarom bijvoorbeeld een epd zelf bouwen als het op de markt te koop is tegen een veel lagere prijs dan je het ooit zelf kan maken. Dat kan best anders dus.
Als er 31 grote ggz’s zijn waar gemiddeld 32,5 FTE werkt, dan kan de titel van het stuk niet kloppen…
“vooral ontslagen vallen op plekken waar veel zzp’ers werken”.
Zzp’ers ontslaan kan volgens mij niet dus dat kan men er toch niet mee bedoelen? Aan de andere kant snap ik ook niet waarom men dan een verband legt tussen de ontslagen en zzp’ers…..??
Sowieso, zoals al door anderen aangegeven, lijkt “duizenden ict-banen” mij ook schromelijk overdreven.
Valt het nu echt niemand op hoe intens inefficient GGZ blijkbaar blijkt te werken?
Met 86.000 medewerkers zijn er 859.000 patienten/clienten geholpen, wat een succesratio…
Volgens mij liggen hier enorme kansen om nog tienduizenden banen weg te halen en de idiote kostenstijgingen in de zorg te beteugelen.