Er is al veel geschreven over de snelheid waarmee technologie het businesslandschap vandaag de dag verandert. De traditionele businesswereld laten we definitief achter ons. Daarvoor zijn enkele trends verantwoordelijk. ‘Mobile’, ‘social’, ‘consumerization’ en ‘cloud’ en ‘big data’ zijn dé ict-trends van de komende vijf jaar.
Deze trends hangen allemaal met elkaar samen. Zo passen consumerization, mobile en social naadloos in elkaar. En samen met cloud zijn zij grotendeels verantwoordelijk voor de ‘big data’ die bedrijven meer en meer het hoofd moeten bieden. Bij big data gaat het niet alleen om de explosieve toename van gegevens en de uitdagingen om dit logisch te analyseren, maar ook om de risico’s bij toename van data. Bring your own device zorgt voor het verder dupliceren van data. De bijbehorende bedrijfsrisico’s worden dus alleen maar groter als er geen goed beleid op wordt gevoerd.
Hnw en byod
Het aantal smartphones en tablets dat zich een plek verovert in het bedrijfsleven neemt explosief toe. En dat zal nog wel even doorgaan, gelet op de mogelijkheden die deze apparaten bieden om dingen anders, sneller en vooral ook efficiënter te doen. Het nieuwe werken (hnw) rukt verder op.
Mede dankzij een ontwikkeling als byod zijn bedrijven het overzicht kwijt: over welke apparaten beschikken we? Welke prive apparaten nemen medewerkers mee naar het werk? Wat gebeurt er allemaal mee? Feit is dat er veelal bedrijfsgegevens op staan en dat smartphones en tablets vaker worden gestolen dan notebooks en desktops.
Beleid
Hoe ga je hier als bedrijf nu mee om? Welk beleid hanteer je op het vlak van byod? In de dagelijkse praktijk merk ik dat veel bedrijven hier geen benul van hebben. Waar dienen medewerkers zich aan te houden? Waarom? Wat zijn de risico's? En wat als zij de regels aan hun laars lappen? Terwijl bedrijven jarenlang alles uit de kast hebben gehaald om veiligheid en privacy te garanderen, loopt het sinds de opkomst van (eigen) mobile devices volledig uit de hand. Men is er simpelweg niet op toegerust en weet eigenlijk niet welk beleid nu voor zijn of haar organisatie het best passend is.
Zijn de huidige beleidsregels toepasbaar op BYOD? Dat dienen organisaties snel boven tafel te krijgen. Dat vergt discussie en analyse, want iedere organisatie heeft te maken met andere uitdagingen en risico's.
Noodzakelijk nadenken
Byod noopt bedrijven ook tot nadenken. En dat is nodig, want technisch is er inmiddels heel veel mogelijk en de privacy- en beveiligingsrisico's van byod zijn prima af te dekken. Het is dus zaak om zo snel mogelijk de juiste tooling in huis te halen en daarbij te zorgen voor een goed beleid. De stormachtige ontwikkeling van smartphones en tablets is namelijk niet meer tegenhouden en dat moet ook niet: er zitten namelijk heel veel businesskansen in. Zorg ervoor dat je weet hoe je mobile devices zo moet inzetten dat zij de organisatie versterken in plaats van brozer maken. (It)-management, aan u de taak.
Tja, dat krijg je wanneer je als bedrijf niet wilt investeren in hardware en van je medewerkers of van detacheerders verlangt dat ze met eigen spullen werken. Ik moet het nog zien gebeuren dat je werkgever je mag gaan verbieden om met je eigen tablet, in je eigen tijd, via je eigen internetaansluiting te gaan downloaden of naar dubieuze websites te surfen.
Wanneer je als bedrijf zeker wilt zijn dat alle hardware die gebruikt wordt veilig en ongeïnfecteerd is, dan zul je daar in moeten investeren. Dat kun je doen door bijvoorbeeld gratis virusscanners, firewalls, etc te verstrekken. Of door gewoon de hardware aan te schaffen. Niemand zal in twijfel kunnen trekken dat de werkgever dan wel iets te roepen heeft over het privé-gebruik hiervan.
Doet het overigens ook leuk op de vacature websites: tablet en smartphone van de zaak, met bijbehorend mobiel internetabonnement van de zaak. Je zou dit kunnen gebruiken bij de salarisonderhandelingen, waardoor je de investering in apparatuur weer deels terug kunt verdienen.
@Henri, ik ben het helemaal met je eens. Laten we nu eindelijk eens BYOD positief benaderen en niet alleen met termen als “gevaarlijk, ongewenst, virus, ed). IT/ICT dit is DE uitdaging voor 2012, kom met oplossingen!
Dat beleid ontbreekt wil dus nog niet zeggen dat het BYOD concept al lang geaccepteerd is door gebruikers. Misschien nemen ze nog niet massaal hun favoriete PC mee hoewel ik steeds vaker zie dat er iMAC’s gebruikt worden binnen bedrijven waar Microsoft de standaard is. Een probleem is dan ook niet alleen de beveiliging maar ook de ondersteuning. Als zelfs bij eenvoudige activiteiten als tekstverwerking er een conversie gedaan moet worden dan wordt het er niet eenvoudiger op. Wederom wordt maar één kant van de medialle getoont en vergeten we de verborgen kosten. Vergeeet niet dat veel bedrijven juist de werkplek hebben gestandariseerd om zo de beheerkosten te verlagen.
Wanneer de ICT-infrastructuur de top 3 aan smartphones biedt en ondersteund is er geen BYOD beleid nodig. Wellicht nog een dual-sim kaart, tsja en dan blijft de samsung galaxy alleen over.
Het probleem an sich is ook niet of het nu een eigen tablet of
smartphone is, of een PC van de werkgever. Het probleem van zowel het Nieuwe Werken of de nieuwe BYOD toestanden is, dat werkgevers het nog steeds heel moeilijk hebben om werknemers resultaatgericht te laten werken.
Hoe meet je de efficiëntie en effectiviteit van medewerkers die je niet ziet? We zijn zo gewoon om mannetjes te managen, maar afspraken en resultataten is al veel moeilijker. En dat wordt er niet makkelijker op als de werknemers hun ‘private’ speeltje meenemen om op te werken. Want waar trek je straks die grens. Wat is dan nog werk? Wat is dan nog privé.