De Werkgeversvereniging~ICT, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie hebben 16 december 2011 op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). De nieuwe cao gaat in per 1 januari 2012 en heeft een looptijd van een jaar. De definitieve tekst van de nieuwe ICK-cao wordt de komende weken uitgewerkt. Bonden leggen het voorstel voor aan de leden. Die kunnen tot 6 januari 2012 hun stem uitbrengen.
Het salaris van de medewerkers bij de bedrijven die de ICK-cao hanteren, wordt per 1 januari 2012 verhoogd met 1,75 procent. De collectieve prestatiebeloning wordt verhoogd van 1,55 procent naar 2,05 procent. In 2011 gingen de salarissen met 1,25 procent omhoog. Er is ook overeengekomen dat de betrokken partijen een onderzoek starten om ‘het nieuwe werken' te introduceren in de ICK-cao. Een werkgroep gaat zich buigen over aspecten als thuiswerken, bereikbaarheid en kostenvergoedingen.
'Daarnaast zal bijzondere aandacht besteed worden aan onderwerpen als het wederzijds belang om aan employability te blijven werken, sociale innovatie en het incorporeren van flexicurity in de cao', aldus Werkgeversvereniging~ICT in een toelichting.
De cao-partijen bevelen werkgevers aan om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de arbeidsparticipatie van Wajongers (jonggehandicapten).
30.000 tot 35.000 ICT’ers
De afspraken in de ICK-cao zijn van toepassing op ongeveer 30.000 tot 35.000 ict'ers. De cao voor de ict-sector is niet algemeen bindend. Dat betekent dat de ICK-cao alleen geldt voor bedrijven die zijn aangesloten bij Werkgeversvereniging~ICT.
Enkele grote ict-bedrijven beschikken over een eigen cao. De meeste andere ict-bedrijven werken met individuele arbeidsovereenkomsten of spreken deze af met de ondernemingsraad.
Volgens FNV Bondgenoten zijn er ongeveer 240.000 mensen die in de Nederlandse ict-sector werken.
Werkgeversvereniging~ICT
De Werkgeversvereniging~ICT is onderdeel van branchevereniging ICT~Office en voert het onderhoud en beheer van de CAO voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche en het Bedrijfstakpensioenfonds (ICK).
Voor hoeveel werknemers is deze CAO van toepassing?
Lang niet alle werkgevers zijn lid van ICT Office. Zo zijn bijvoorbeeld open source minded bedrijven veelal lid van OSSLO.
Bij voorbaat excuses voor mijn cynisme, maar waar praten we over ???
Er zijn 240.000 mensen in de ICT sector werkzaam, zo wordt gesteld.
De afspraken zijn van toepassing op +/- 30.000 werknemers in de ICT sector, dus dat is 1/8, ofwel 12.5%
Is het dan niet een beetje kort door de bocht te stellen dat “DE ICT-er” meer loon krijgt?
Inderdaad, deze CAO betreft slechts een klein deel van de ICT-ers.
Ook zou je je kunnen afvragen of de kop wel helemaal de lading dekt. Bij een loonsverhoging die ongeveer 1% lager is dan de inflatie zou ik eerder koppen “ICT-er houdt schade beperkt” 😉
Als je goed bent in je vak, krijg je altijd voldoende betaald. Ongeacht de CAO. Belangrijk is natuurlijk wel om voor jezelf te bepalen wat voldoende is. Te veel vragen werkt niet, te weinig ook niet, dus wees realistisch.
En natuurlijk: neem je verantwoordelijkheid en houd je vak bij.
Beetje utopisch neergezet, Tanja.
In de werkelijkheid spelen veel meer factoren mee.
Als je een bedrijf hebt met domme verkopers die niet weten wat je kan, dan moet je natuurlijk switchen. Maar het is niet altijd even goede tijd om te switchen.
Waneer je als technisch specialist serieus genomen wilt worden moet je eenvoudig weg niet in de ict werkzaam willen zijn.
Ik heb geluk, ik wordt netjes betaald en men weet dat slechts een fractie van mijn competenties benut worden.
Ik zit er niet mee, de uitdaging zoek ik wel in mijn vrije tijd waarbinnen ik ook nog op zeer bescheiden schaal een eigen toko run.
Beste Tanja, Een totaal overbodige discussie.Als je goed bent op je vakgebied en miljoenen kunt verdienen waarom ga je voor een baas werken ?
@Wim de Raadt,
Hoewel ik het met je eens ben dat de discussie overbodig is toch een paar mogelijke antwoorden op je vraag.
– Omdat je niet echt geintereseerd bent je sociale leven op te offeren voor een dikke tiet geld.
(been there done that)
– Omdat je het naar je zin hebt bij het bedrijf waar je voor werkt (been there, doing that)
– Omdat je welicht een goede techneut bent maar niet zo’n efficiente ondernemer (been there stil doing that)