De gemeente Amsterdam heeft Gerrit Oosterhof als nieuwe tijdelijke chief information officer (cio) aangesteld. De interim cio krijgt een half jaar de tijd om de Dienst ICT en het ict-beleid op orde te brengen zodat zijn opvolger ‘een vliegende start' krijgt. Oosterhof was eerder werkzaam voor onder andere de Belastingdienst, KPN en TSS (Total Specific Solutions).
De ict in Amsterdam was de afgelopen jaren een chaos waardoor er een enorme ict-kostenpost is ontstaan. Nadat de Amsterdamse raad het ict-stabilisatieplan in oktober 2011 goedkeurde, lijkt het op ict-gebied steeds beter met Amsterdam te gaan. De techniek is stabieler, de organisatie professioneler en ook de financiële kant lijkt op orde nu de begroting vraag- in plaats van aanbodgestuurd is. De gemeente wil nu de ict-dienst laten aansluiten op de business. ‘Met Oosterhof hebben we een persoon gevonden die dat kan', zegt hoofd communicatie van de Dienst ICT (DICT) Peter Rijken. ‘Hij heeft langdurige ervaring in vergelijkbare trajecten opgedaan bij KPN en de Belastingdienst en nu heeft hij tot juli 2012 om de boel in Amsterdam op orde te brengen.'
Kritiek op aanstelling
Gerrit Oosterhof wordt aangesteld als tijdelijke cio en komt direct te werken onder waarnemend directeur DICT de heer Boomgaardt. Boomgaardt neemt sinds februari 2011 ook de functie van cio waar, nadat cio Claudia de Andrade – de Wit langdurig ziek thuis kwam te zitten. Vanuit de gemeenteraad is er nogal wat kritiek op de tijdelijke aanstelling van Oosterhof, omdat hij 180 euro per uur (exclusief btw) mag declareren. Daarmee zou hij op jaarbasis 330.000 euro verdienen, twee maal de Balkenende-norm. Daarnaast moet Amsterdam dertigduizend euro bemiddelingskosten betalen.
De belangrijkste taken voor Oosterhof het komende half jaar zijn het samen met de business in kaart brengen van het werkterrein en het opstellen van een plan van aanpak waarbij de business zelf verantwoordelijk blijft voor zijn applicaties. Oosterhof moet de verbinding tussen de infrastructuur en al deze applicaties gaan regelen. Naast deze taken wordt hij verantwoordelijk voor de CIO Office, wordt hij lid van het directieteam en wordt hij kwartiermaker voor zijn opvolger, ‘om hem een vliegende start te bezorgen', aldus Rijken.
Vaste invulling cio-functie
Wat er vanaf juni 2012 precies bij DICT gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Amsterdam zoekt wel naar een vaste invulling van de cio-functie, maar wie dat gaat doen is nog onbekend. In juni wordt gekeken wat op dat moment de situatie is en naar dat inzicht zal er naar een nieuwe cio gezocht worden.
Waarom snapt men nog steeds niet dat een commercieel uurtarief niet hetzelfde is als een bruto salaris. Balkenende kostte de staat ook meer dan de balkenende norm.
Gerrit heeft een interim job en moet 6 maanden weer op zoek naar iets nieuws. Ik denk dat de belastingbetaler aan mevrouw de Andrade meer kwijt is dan aan dhr. Oosterhof.
Een consulent kan toch geen CIO functie vervullen voor een half jaartje? Volgens mij kunnen die belastingcenten beter benut worden. Verhoog het vaste CIO ambtenaren salaris met dat consulente fee en regel een goede headhunter.
Er zijn tegenwoordig genoeg commerciële ITers te vinden voor zo’n vaste ambtenaren CIO functie.
WillemK eens. Piet, de overheid betaald nu eenmaal slecht! Dat is de reden (in het algemeen) dat de kwaliteit gewoon slechter is. Dat heeft niets met opleidingen of zo te maken, maar met daadkracht en lef. Besef ook dat de overheid op 2 niveaus worden bestuurd, ambtelijk en politiek. Dat zou je eigenlijk het eerst moeten oplossen!
@WillemK: met dit tarief hoeft deze meneer over zes maanden de zes maanden daarna niet te werken, tenzij hij een achterlijk uitgavenpatroon heeft. Had hij het ook gedaan als hij een contract had gekregen voor zes maanden en voor het salaris dat er normaal voor staat? Ik betwijfel het. De kritiek is m.i. terecht.
@hk
Wie heeft u wijsgemaakt dat salaris/tarief een bijdrage is in onderhoud?
In onze kapitalistische maatschappij wordt salaris/tarief bepaald naar marktwaarde. Die bepaalt u niet, maar gelukkig de markt.
Ik daag een ieder uit om de problemen bij Amsterdam op te lossen en dan eens te kijken naar zijn eigen salaris/tarief. Het zal u verbazen.
Overigens heeft deze meneer geen recht op WW of iets dergelijk.
Marktwerking? Ambtenaren, die een CIO consulent inhuren begrijpen niets van de Markt. Daarnaast is de helft van €330k ongeveer gelijk aan 4 jaar WW. Mag ik ff vangen namens de belastingbetaler. Dank u.
“Volgens mij kunnen die belastingcenten beter benut worden. Verhoog het vaste CIO ambtenaren salaris met dat consulente fee en regel een goede headhunter.”
Dit klinkt wel heel erg wereldvreemd. En de CIO ambtenaren die er nu zitten? Ontslaan? Kan dat? Nee he?
Het vermeende lage salaris is niet de oorzaak van het probleem, dus zoek daar de oplossing ook niet.
Dat amsterdam al vele tonnen (c.q. jaren WW in de wereld van Piet) over de balk heeft gesmeten met slecht werkende IT is iets dat voor waar werd aangenomen. Dat vervolgens de schoonmaker 180 per uur vraagt om de zaak te saneren brengt plotseling de tongen in beweging.
Selectieve verontwaardiging?
Voor mij is de echte vraag: waarom heeft Computable aan Claudia de Andrade in 2010 de prijs toegekend voor ‘CIO van het jaar’? Een ding is zeker: dat kan niet gebaseerd zijn op geleverde prestaties, en het roept de vraag op wat de waarde is van zo’n prijs.
Ik geef het je te doen, 6 maanden de erfenis van een ander op gaan ruimen binnen een gepolitiseerde organisatie terwijl de medewerkers van die organisatie weten wat jij als interim-CIO daar komt doen. Reken maar dat diverse ambtenaren hun posities al lang veilig gesteld hebben en dat e.e.a. politiek zo gedraaid zal worden dat er zo veel mogelijk op het bord terecht zal komen bij die mensen die zich niet kunnen of willen verdedigen.
Ik geef het je te doen in die organisatie in zo’n korte termijn iets te bereiken. Als je dat kunt ben je die 180 euro per uur meer dan waard.
Omgekeerd, gezien de geschetste omstandigheden, vraag je eens af wat voor hondenbaan het zou kunnen zijn en of jij dat zou willen voor 180 euro per uur.