Gerard van Hees vertrekt als vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten voor de ict-sector. Na vijftien jaar in dit veld werkzaam te zijn geweest stapt hij per 1 januari 2012 over naar de verzekeringssector. Van Hees was nauw betrokken bij de totstandkoming van de ICK-CAO en had daarnaast diverse bedrijven in zijn portefeuille. Hij zal de komende jaren nog wel als vakbondsbestuurder aanspreekpunt blijven bij Atos en HP. Ook overlegt hij op Europees niveau met andere vakbonden over ict-ontwikkelingen.
De 56-jarige Van Hees startte op 1 februari 1997 als bestuurder van toen nog FNV Dienstenbond (later FNV Bondgenoten) in de ict-sector. Van Hees trok er in zijn begintijd hard aan om de ICK-CAO, die als bedrijfstak gold voor hardwarebedrijven, voor de hele ict-sector te laten gelden. Dat is nooit gelukt. Wel slaagde hij er in om namens de FNV een cao met Getronics te sluiten en een raam-cao met Pinkroccade.
Andere bedrijven die in zijn portefeuille zaten waren HP/EDS, Xerox, Ricoh, Alcatel-Lucent, Ericsson, Siemens, Nokia Siemens Network, Centric, Logica en Isoft. Collega Bob Bolte neemt zijn stokje over. Wel blijft Van Hees nog aanspreekpunt voor FNV-leden die werken bij Atos en HP, omdat hij deze bedrijven nog niet zo lang volgt. Verder voert hij overleg op Europees niveau over ict met andere vakbonden.
Cafetariamodel
Van Hees bemoeide zich met onderwerpen als uitbesteding en offshoring, het cafetariamodel voor arbeidsvoorwaarden, de oudere werknemersproblematiek, prestatiebeloningen, kinderopvangfaciliteiten, sociale vernieuwing binnen de ict en telewerken. Hij is lid van de adviesraad van het Platform Outsourcing Nederland (PON).
In maart eerder dit jaar bereikte FNV Bondgenoten samen met de andere vakbonden CNV Dienstenbond en De Unie een akkoord met branchevereniging ICT~Office over een cao voor de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK) voor 2011. Van Hees was hier al niet meer bij betrokken.