Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) In Beverwijk heeft gekozen voor nieuwe dataopslagtechnologie van Dell. De nieuwe apparatuur wordt ingezet voor de snelgroeiende opslagbehoeften die ontstaan nu het ziekenhuis steeds vaker nieuwe zorgtechnologieën implementeert, waaronder elektronische patiëntendossiers en systemen voor digitale beeldverwerking.
Het RKZ wil bijvoorbeeld zijn bestaande analoge ct-scanner vervangen door een geïntegreerd systeem voor betere resolutie en meer opslag per beeld. De ict-afdeling van het RKZ wilde daarvoor een opslagsysteem waarvan de capaciteit kon worden aangepast aan de actuele opslagbehoeften van het ziekenhuis. Een ander criterium was de mogelijkheid om de gearchiveerde gegevens op veilige en kostenefficiënte wijze op te slaan. Volgens nieuwe overheidsrichtlijnen moeten medische gegevens en patiëntendossiers namelijk tot vijftien jaar worden gearchiveerd.
Na aanbevelingen door de reseller Inter Access viel de keuze van het RKZ uiteindelijk op een Fluid Data Solution van Dell. Er werden twee Dell Compellent storage area networks (san's) geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de oplossing de voortdurend in ontwikkeling zijnde zorgtechnologieën van het ziekenhuis kon bijbenen.
Thin provisioning
Het RKZ maakt gebruik van de geautomatiseerde gelaagde opslagfunctie van Dell Compellent, die zelden gebruikte gearchiveerde gegevens op goedkopere schijven opslaat. Hiervoor is geen tussenkomst van een beheerder nodig, aldus het RKZ. De thin provisioning-functies van de oplossing stellen het RKZ in staat om direct een opslagvolume beschikbaar te stellen, ongeacht de omvang. Er wordt echter pas schijfruimte gebruikt wanneer de gegevens daadwerkelijk worden weggeschreven. Hierdoor is er meer opslagcapaciteit beschikbaar dan bij het vorige systeem, terwijl er minder dan een half rack in beslag wordt genomen. Omdat de oplossing minder schijven vereist, minder hitte genereert en minder koeling vereist, beweert het RKZ in staat te zijn om het ict-gerelateerde energieverbruik te halveren.
Het RKZ beheert het volledige Dell Compellent-systeem vanaf een centrale locatie. Het eerste san van het ziekenhuis bevindt zich in het primaire datacenter in Beverwijk. Alle gegevens worden gerepliceerd naar een tweede san ook in Beverwijk voor back-up en disaster recovery-doeleinden. Het ziekenhuispersoneel houdt in het geval van een storing of onverwachte calamiteit altijd toegang tot de benodigde medische gegevens en patiëntdossiers, aldus Marcel Bunnik, teamleider ICT bij het RKZ.