De PVDA gaat bij de nieuwe begrotingsbehandeling een voorstel indienen om offshoring als grond voor collectief ontslag te verbieden. Dit werd aangekondigd op het blog van de pvda.
Ik denk dat deze redenering niet past bij deze tijd en dat er ook onjuistheden aan ten grondslag liggen. We leven in een tijd van globalisering, waarin werk gedaan wordt op plaatsen waar dit het beste en/of het goedkoopste gedaan kan worden. Volgens mij is het niet de rol van de overheid om dit tegen te gaan.
Om internationaal te kunnen concurreren, moeten Nederlandse bedrijven alle kansen krijgen om talent aan te trekken, of dit talent zich nu in Nederland of in het buitenland bevindt. Talent zorgt voor groei en waardecreatie en uiteindelijk leidt dit tot welvaartstijging en extra overheids inkomsten.
In bovenstaande staan twee aannames die volgens mij niet op juistheden gebaseerd zijn.
1. Er wordt gesproken over banen-verlies en ‘minder werkgelegenheid’. De meeste onderzoeken wijzen uit dat offshoring (op termijn) tot banen-creatie leidt. Bedrijven verhogen hun winst en kunnen groeien + innoveren doordat ze talent aan kunnen trekken. Dit leidt uiteindelijk tot banen in Nederland (op een hoger niveau) en in het buitenland. Ik vraag me af waar de pvda dit banen verlies uit concludeert?
2. Er wordt aangenomen dat er ‘in het algemeen voldoende werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt beschikbaar zijn’. Ik lees vrijwel iedere week in de media dat er een tekort aan it'ers is. En ik spreek regelmatig met it-bedrijven in Nederland die dit beamen. Bedrijven kunnen niet verder groeien als ze vacatures niet (snel) in kunnen vullen. Door schrappen van ontslag op basis van offshoring, zullen veel bedrijven niet verder komen en wordt de groei van ondernemingen belemmerd.
Wat een positief uitgangspunt is, is het stimuleren van verantwoordelijkheid bij werkgevers om in alternatieve functies en opleidingen te investeren. Het lijkt me niet de bedoeling dat bedrijven duizenden mensen onherroepelijk op straat zetten en deze allemaal vervangen door mensen uit India. Ontslag wordt aangekondigd door de multinationals en hier wordt veel aandacht aan besteed door de pers, maar het MKB handelt in mijn ogen anders. Door mkb-ondernemingen wordt offshoring in de meeste gevallen ingezet ter aanvulling van het huidige personeel, niet ter vervanging daarvan. Een verbod als hierboven geschetst lijkt me niet de juiste reactie vanuit de politiek.
@Hugo Zoals ik in mijn (niet geplaatste) reactie op je blog al aangaf vind ik je visie te eenzijdig en teveel in eigen belang. Het idee om collectief ontslag te verbieden als dit gedaan wordt uit winstbejag lijkt me redelijk als ik kijk naar de moraal bij veel multinationals. Wel de lusten en niet de lasten is geen goed voorbeeld van maatschappelijk ondernemen. Ik hoef alleen maar de banken als voorbeeld aan te halen.
Globalisering is leuk maar je kunt niet ontkennen dat dit banen kost of de (arbeids)markt verstoord. Zo zorgen expats met belastingvoordelen voor oneerlijke concurrentie en zal door verplaatsing van arbeid naar lage lonen landen er echt minder werk zijn. Maar als je zelf in de ‘bodyshop’ business zit komen beperkingen je natuurlijk niet goed uit en dus is het vooral stemmingmakerij.
Waar je bedrijven hoort over een tekort aan IT-ers, hoor je ook professionele ex-IT’ers over lage salarissen (of beter gezegd: grote verschillen, meer gebaseerd op brutaliteit ipv. merites), asociale werkomgevingen, autistische managers, kortzichtige CEO’s en falende projecten.
We zitten niet in de VS, maar in Nederland, en als ondernemingen zich asociaal gedragen (in dit geval korte termijn denken ten koste van mensen) is het niet ongewoon dat de overheid ingrijpen gaat overwegen.
Om nog even in te gaan op je commentaar over tekorten aan ICT’ers, de berichtgeving hierover is voor 90% terug te voeren op ICT~office, een organisatie die het blijkbaar als missie heeft om ICT-arbeidskrachten zo goedkoop mogelijk te krijgen ongeacht de consequenties voor de medewerkers. Natuurlijk hoor je de andere kant van het verhaal niet, want die heeft geen vertegenwoordiging, behalve dan de commentaren van werkloze ICT’ers die je hier vaak genoeg kunt lezen als reacties op dergelijke berichten.
Maar goed, als bedrijven verder willen groeien zijn er genoeg mogelijkheden, ik zal een paar concrete tips geven, zij het op een misschien wat te kritische toon:
– Probeer te heroverwegen of je die vacatures echt wel hebt of dat het ook anders kan worden opgelost. Hoeveel ICT’ers zitten er bijvoorbeeld steeds weer hetzelfde wiel uit te vinden bij verschillende organisaties? Stimuleer dan bijvoorbeeld medewerkers om met een nieuwe onderneming die diensten aan meerdere organisaties te verkopen.
– Betere arbeidsvoorwaarden bieden om mensen te trekken èn de productiviteit te verhogen. Daarbij telt ook falend HR beleid (want geen inzicht in de materie), gebrek aan goede werkplekken, eentonig werk en zelfs de radio van die irritante collega die zogenaamd allergisch is voor oordoppen. Joel Spolsky heeft daar (zij het vanuit een Amerikaanse blik) al aardig wat over geschreven (http://www.joelonsoftware.com/) zoals waarom developers een eigen kantoor moeten hebben et cetera. Natuurlijk denkt de bestaande populatie ICT’ers daar anders over, anders zaten ze er al niet meer, dus daar moet je even doorheen kijken.
– Stoppen met files creëren (meer thuiswerken mogelijk maken) om ook mensen die verder weg wonen aan te kunnen nemen. Niet iedereen kan even goed tegen reizen en het kost ook onnodig tijd, terwijl veel ICT’ers toch al te lang stil moeten zitten voor hun werk.
– Investeren in medewerkers, en dan bedoel ik niet ze als willoze zombies naar cursussen sturen, maar hun eigen dromen en interesses laten volgen. Cursussen van tienduizenden euro’s zijn echt niet nodig als iets je interesseert, tijd wel maar dat is er zogenaamd nooit. Gun ze dan een 32 urige werkweek of een dag (of meer) die ze zelf mogen willen.
– Zoveel mogelijk autonomie voor wie het aankan. Dat is ondertussen echt een no-brainer, maar tayloriaans opgegroeid management wil het blijkbaar nog steeds niet altijd begrijpen.
Voor nu hou ik het even hierbij 🙂
De meeste arbeid is in het buitenland goedkoper dan in Nederland. Er is maar een oplossing: maak alle arbeid in Nederland net zo goedkoop als in het buitenland. Maar zo werkt het natuurlijk niet. En Hugo wil als CEO nu eenmaal veel meer verdienen dan de mensen die het werk voor hem doen. Daarom is de westerse economie ten dode opgeschreven en verplaatst alle productie zich naar wat nu nog lage lonen landen zijn. Over een aantal decennia is de situatie omgekeerd en zullen bedrijven uit het buitenland weer outsourcen naar het inmiddels arme Nederland. Ik veronderstel dat dit de werkgelegenheid is waar Hugo op doelt. En ondertussen worden de rijken rijker en de armen armer: alleen al in Nederland 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. En dan snapt Hugo maar niet dat de PvdA hem dwars gaat zitten…
PvdA kan wel willen maar op dit moment hebben ze geen schijn van kans tegen het rechts georiënteerde politieke landschap van dit moment. Ze geven wel een interessant standpunt dat je eigenlijk vanuit de Nederlandse ondernemers klimaat mag verwachten.
Offshoring kost simpelweg banen in je eigen land. Dat je daarmee meer banen voor hoger personeel zou kunnen creëren is altijd nog een schatting. Als ondernemingen meer winst maken is het maar nog de vraag of dit goed gaat op lange termijn. Zij is immers ook sterk afhankelijk van het economische klimaat en als je dat lokaal gaat ondermijnen dan neemt je omzet en winst ook weer af en ben je per saldo weer terug bij af. Je bedrijf is dan afhankelijk van derde partijen en als die door hebben dat ze meer kunnen gaan verdienen zullen ze dat zeker niet nalaten.
Moet je dan maar gaan hopen op de holle PVV retoriek van ‘eigen banen eerst’? Waarbij wordt voorgesteld dat offshoring wordt verboten?
Of mag je alle hoop vestigen op een partij zoals D66 die zwaar wil inzetten op opleiding van jonge mensen zodat ICT~Office minder te klagen heeft?
Ik kan het eens zijn met de opvatting dat het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland geen grond voor collectief ontslag moet zijn. Bij global sourcing moeten gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermeden worden, en niet alleen vanwege de maatschappelijke redenen.
Er is ook een praktische reden: het laten uitvoeren van IT-werk in het buitenland is gecompliceerd (o.a. vanwege de geografische afstand, het tijdsverschil en het cultuurverschil). Ook de kennisoverdracht is lastig, zodat offshoring alleen goed kan werken als er draagvlak is binnen de onderneming.
Onzekerheid en arbeidsonrust moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Dit onderwerp zal daarom ook aan bod komen op het internationale IFIP World Computer Congress 2012 in Amsterdam.
Het is echter ook een feit dat globalisering zal toenemen in de Nederlandse IT-sector. Niet alleen de grote dienstverleners zullen hun personeelsbestand in landen zoals India laten groeien, ook het MKB zal steeds meer gebruik gaan maken van de voordelen. Ik wil echter oproepen om hierbij niet alleen te kijken naar de gebruikelijke voordelen (beschikbaarheid van goede IT-specialisten tegen lagere kosten).
Belangijker is om hierbij de focus te verleggen naar innovatie en productontwikkeling, zodat de Nederlandse organisatie kan groeien in plaats van krimpen. Offshoring kan bijvoorbeeld door softwarebedrijven gebruikt worden om nieuwe exportmarkten te verkennen, of om nieuwe diensten te ontwikkelen (denk onder meer aan het maken van Nederlands tekenfilms).
Een ander punt is dat offshoring veel voordelen biedt voor ontwikkelingslanden, zoals goedbetaalde en hooggeschoolde werkgelegenheid. Verschillende Nederlandse donoren zijn op dit terrein al actief, o.a. om de IT-exportsector van landen zoals Vietnam, Colombia, Bangladesh en Palestina te ondersteunen.
@Peter Je pleidooi lezend krijg ik een indruk van je politieke voorkeur waaraan ik niet wil tornen. Ik zet wel twijfels bij het opleiden omdat hier volgens mij de crux zit. Als iedereen hoog opgeleid is wil niemand het werk doen dat minder betaald wordt waardoor we in de situatie komen van: “Too many chiefs, not enough Indians”
Een omscholingstraject van Sogyo, waarmee hbo & universitair opgeleide mensen aan een baan geholpen worden laat zien dat het ook anders kan. Misschien dat het voorstel naast sancties voor bedrijven die voor de snelle winst kiezen er ook een amendement moet komen om het aantal beta’s te vergroten.
@mike
Opmerkelijk om het één te ontkennen en het andere te bevestigen. Zou je me aan kunnen geven welke redenen er ten grondslag liggen aan de terugkeer van werk naar de US? Zoals ik artikelen lees wordt namelijk de zorg om het verlies van IP namelijk wel genoemd, net als dat cijfers van FBI laten zien dat hierdoor aanzienlijke bedragen verloren gaan.
De opmerking ‘if you pay peanuts….’ heeft inderdaad te maken met het behouden van mensen, salaris is voor sommigen tenslotte een hygiene factor. Groeimogelijkheden zijn dan vaak eerdere motivatoren om te blijven maar deze ontbreken vooral in outsourcing. Regelmatig staan gerenommeerde bedrijven trouwens in een kwaad daglicht als blijkt dat ze kosten drukken door kinderarbeid. Over appels en peren gesproken;-)
Inderdaad is het in het westen ook niet zo goed, ik refereer niet voor niets aan de situatie die zich ontwikkeld in zuidelijke Europa. Het valt buiten de reikwijdte van dit artikel maar een ‘angry young crowd’ is inderdaad een instabiele situatie en leidt vroeg of laat tot revolutie.
Samengevat: dingen veranderen en de door Hugo opgesomde punten zijn gewoon de spreekwoordelijke ‘open deur’ waar zeker nu nog weleens kritisch naar gekeken mag worden. Regeren/ondernemen is niet zoals de struisvogel je kop in het zand steken en tegen de mol zeggen dat het prachtig weer is.