Printerfabrikant Xerox is naar het gerechtshof in Arnhem gestapt om hoger beroep in te stellen tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht. Die had beslist dat de gemeente Utrecht terecht een grote order voor afdrukapparatuur aan Ricoh had gegund. Xerox vindt dat die gunning in strijd is met de offerteaanvraag van de gemeente. Eerder al had Océ tevergeefs de order opgeëist bij de Utrechtse rechtbank.
Het Arnhemse gerechtshof bepaalt begin januari 2012 wat de volgende stap in het hoger beroep zal worden, zegt een woordvoerder. Xerox verwacht zelf een uitspraak in de loop van 2012. Een zegsman van de gemeente Utrecht vertelt dat haar ambtenaren voorlopig blijven werken met de Nashuatec-apparatuur (sinds een aantal jaren ook Ricoh) uit het huidige contract.
Ranglijst
De voorzieningenrechter in Utrecht wees de eis van Xerox eind september af om alsnog een grote printerorder van de gemeente Utrecht gegund te krijgen. De rechter oordeelde dat de gemeente gerechtigd was de ranglijst te herschikken nadat de oorspronkelijke winnaar, printerfabrikant Océ, was gediskwalificeerd. Utrecht koos niet voor nummer twee op de lijst, Xerox, maar oordeelde dat in de nieuwe situatie Ricoh de beste bieding had. Xerox spande vervolgens een rechtszaak aan, maar verloor die.
Xerox laat het er echter niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Het bedrijf vindt dat de gunning aan Ricoh in strijd is met (tenminste) de offerteaanvraag van de gemeente. Een zegsvrouw licht toe dat het geschil zich toespitst op de vraag welke stap de gemeente moest nemen toen de hoogst scorende inschrijver (Océ) afviel. In haar schriftelijke toelichting staat: 'Xerox voert aan dat de aanbesteding voor dat geval voorschrijft dat een (verificatie)bespreking dient te worden belegd met de als tweede geëindigde inschrijver – en dat was Xerox – danwel dat heraanbesteding zou volgen.'
Grieven
Xerox heeft elf grieven geformuleerd tegen het vonnis. Daarin voert het printerconcern aan dat de voorzieningenrechter er ten onrechte aan voorbij gaat dat de offerteaanvraag niet voorziet in de ontstane situatie. Daarbij komt de beoordelingssystematiek ruimschoots aan de orde. Bij de aanbesteding zijn de inschrijvingen op basis van onderlinge vergelijking beoordeeld.
Xerox stelt dat het voor de gemeente duidelijk was dat de inschrijving van de als eerste geëindigde inschrijver een rol zou spelen bij de rangschikking van de overige inschrijvingen. Het bedrijf vindt dan ook niet dat er na het wegvallen van Océ als winnaar een nieuwe rangorde moest worden bepaald.
Grote order
De order betreft een vierjarige raamovereenkomst voor de verhuur van afdrukapparatuur en toebehoren en het leveren van aanvullende diensten. De gemeente Utrecht is met jaarlijks ruim 23,7 miljoen zwart/wit en bijna vijf miljoen kleurenafdrukken (op 4750 ambtenaren) een grootverbruiker.
In eerste instantie won Océ afgelopen juni de aanbesteding. Er ontstond echter een conflict over de staffeltarieven die de fabrikant hanteert voor het aantal gemaakte afdrukken. De gemeente Utrecht trok daarop de opdracht in. Océ spande een kort geding aan,maar verloor dit. Nadat bleek dat Utrecht voor Ricoh koos, stapte Xerox naar de rechter, zij het (voorlopig) tevergeefs. Ook Océ en Rico meldden zich als tussenkomende partijen. De rechtbank vond het echter onzin dat Océ na het eerder verloren kort geding weer wilde meedoen en wees ook de eis af van Ricoh om binnen twee weken na het vonnis de printorder van de gemeente toegewezen te krijgen.