Uit onderzoek van systeemintegrator Telindus-ISIT onder 445 it-professionals blijkt dat de top drie infrastructuuruitdagingen bij servervirtualisatie bestaat uit security (29 procent), storage (27 procent) en back-up/restore (12 procent). Telindus-ISIT vroeg de it-professionals tevens naar hun favoriete servervirtualisatieplatform. Dat is VMware.
Maar liefst 78 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan VMware boven Citrix XenServer (13 procent) en Microsoft Hyper-V (9 procent). Jerry Rozeman, portfolio manager enterprise bij Telindus-ISIT, licht toe: 'Het is goed dat it-professionals zich realiseren dat ze er nog niet zijn met alleen een standaard servervirtualisatieplatform. In de praktijk zien we dat beveiligingssoftware, met name virusscanners, de belangrijkste veroorzaker van prestatieproblemen is bij serverconsolidatie. Leveranciers spelen hier nu op in door de virusscan niet op de servers zelf te laten draaien, maar in de hypervisor-laag. Ook voor back-up/restore geldt dat men vaak vergeet dat de oude omgeving niet meer voldoet na een servervirtualisatieproject en dat essentiële aanpassingen noodzakelijk zijn om geen performanceverlies te lijden. Deduplicatie bij de bron is hier de beste oplossing.'
Caching en deduplicatie
Om prestatieproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat bedrijven de laatste technologieën op storagegebied nauwlettend in de gaten houden, zo meent Rozeman. 'Intelligenter omgaan met caching- en deduplicatietechnologie is een belangrijke ontwikkeling die we nu in de markt zien. De grootste valkuil bij servervirtualisatie is dat men verwacht dat het project klaar is met het overplaatsen van alle servers. Het simpel verplaatsen van de servers veroorzaakt echter een performance-nachtmerrie waar niemand in wil belanden. Het is daarom belangrijk om van tevoren naar oplossingen te kijken die met minder opslag toch een hogere performance weten te behalen.'
@Reza: ik snap wat je bedoelt, en ben het er ook mee eens.
Echter, je gaat er wel van uit dat de klant deze inschatting KAN maken. Voor veel klanten is ICT slechts een hulpmiddel wat ze bij een derde partij inkopen. Kijk ik naar websites als computable, dan moet ik als klant blijkbaar alles op basis van open source virtualiseren in de cloud; immers dat zijn DE drie manieren om alles goedkoper te krijgen….
Dit is in mijn ogen het gevaar van buzzwords en marketing kreten. Wil je het goed doen, zoals o.a. jij beoogt, dan kan het prijskaartje heel anders uitpakken.