Ict-dienstverlener Logica beheert en onderhoudt tot en met 2028 het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS) van de Europoortkering. Rijkswaterstaat en Logica hebben daartoe een contract getekend. Die overeenkomst heeft een looptijd van zestien jaar en is een uitbreiding van een overeenkomst uit 1998. De waarde van de overeenkomst is niet bekendgemaakt.
De Europoortkering omvat de Maeslantkering en de Hartelkering. Die waterkeringen beschermen delen van Zuid-Holland tegen een mogelijke overstroming van de Noordzee. Het BOS is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de kering sluit als de waterstand te hoog dreigt te worden. Dat proces is volledig geautomatiseerd en berust op een streng protocol.
Naast het beheer en onderhoud wordt ook apparatuur vervangen die aan het eind van zijn levensduur is beland. 'Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de centrale computer en een groot deel van de communicatieapparatuur', meldt de leverancier .
In 2009 sloot Rijkswaterstaat ook een overeenkomst met Logica voor beheer en onderhoud van BOS. Die overeenkomst had een waarde van 1,5 miljoen euro. Er werd toen geen looptijd gecommuniceerd.
kerncentrale-norm
De opdracht is niet aanbesteed omdat het gaat om bijzondere omstandigheden. De complexe kennis die voor het systeem nodig is, is op korte termijn alleen bij de vaste partner te krijgen.
De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg is in 1997 in gebruik gesteld. CMG (inmiddels Logica) werd aangetrokken voor de ontwikkeling van het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS). Dit computersysteem neemt de beslissing of de kering dicht gaat aan de hand van voorspelde waterstand, windrichting en windsnelheid. De computer berekent deze gegevens iedere 10 minuten.
De software is ontwikkeld volgens de beveiligingsnorm IEC 1508 die bijvoorbeeld ook in kerncentrales wordt gebruikt. Hierbij hanteerde CMG een ontwikkelmethode waarbij de kwaliteit van het begin af aan gewaarborgd en gecontroleerd werd, omdat de betrouwbaarheid van de software niet door testen aan te tonen is.
Tja, CMG ging nog voor de kwaliteit. Toen er Logica voor kwam te staan, ging de kwaliteit hard achter uit…
Sinds wanneer zijn de aanbestedingsregels aangepast? dit mag toch helemaal niet? Onderhands gunnen en dan ook nog eens voor 16 jaar…. ze hadden toch eerder een aanbesteding kunnen opstarten? En waarom geen open source?
Ik begrijp de laatste paar zinnen niet helemaal.
– Hier zegt men dat de betrouwbaarheid van de software niet door testen aan te tonen is.
Volgens mij is alles te testen, het ligt er maar aan hoeveel tijd en geld je wilt besteden aan het testen van een stuk software.
– Maar ze hebben een ontwikkelmethode gebruikt waar de kwaliteit vanaf het begin gewaarborgd is en gecontroleerd werd.
Het controleren van de kwaliteit tijdens het ontwikkelen van een stuk software noemt men ook wel “Testen”.
Er zit natuurlijk veel meer achter deze paar zinnen in dit korte stukje, maar toch vraag ik mij af wat men dan bedoelt met waarborgen van kwaliteit als je dat niet kunt meten, maar wel controleren? Misschien een slechte verwoording voor een methodiek die daadwerkelijk kwaliteit in kan bouwen in software? Dan zou dat wel wat vaker gebruikt mogen worden in de IT. Scheelt weer een hoop testwerk.
@ ikvraaghetmaareven
Zoals het artikel toch heel helder verwoord: onder bepaalde voorwaarden hoef je niet openbaar aan te besteden.
Open source voor zoiets als dit? BOS is maatwerk, geen Linux knutsel oid.
@Rob van Steenbergen
Een studie van software engineering principes leert dat je door testen geen kwaliteit kunt garanderen, maar slechts kunt controleren.
Voor BOS is als ik me niet vergis gebruik gemaakt van formele correctheids bewijsvoering. Dat zijn wiskundige methodieken.
Met testen kun je bewijzen dat iets niet deugt. Nooit dat iets 100% OK is.