Een niet functionerend bedrijfsnetwerk en slecht werkende software zijn de grootste irritaties bij Nederlandse werknemers. Dit blijkt uit onderzoek naar ontevredenheid op de werkvloer dat onderzoeksbureau Multiscope uitvoerde onder duizend Nederlandse professionals.
Van alle ondervraagden gaf 82 procent aan dat hij of zij ontevreden is over de prestaties van het bedrijfsnetwerk en vastlopende software. Die problemen worden door de respondenten in één adem genoemd. De ict-problemen worden gevolgd door ellebogenwerk om hogerop te komen (75 procent), slechte sfeer op werkvloer (68 procent), collega's die te laat komen (66 procent) en luid pratende of bellende collega's (65 procent).
Beter dan leidinggevende
Daarnaast zijn belangrijke ergernissen collega's met een negen-tot-vijf-mentaliteit en collega's die lange rookpauzes nemen. Ruim één op de vier denkt het werk van zijn direct leidinggevende beter te kunnen dan de leidinggevende zelf. Onder mannen gaat het bijna om een derde deel. Leidinggevenden moeten vooral beter luisteren en duidelijker communiceren, vinden de respondenten.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 70 procent van de werknemers zucht onder de economische crisis en dat deze invloed heeft op het dagelijkse werk. Zo merken ongeveer twee van de vijf mensen dat er bij zijn werkgever meer op de kleintjes wordt gelet. Een derde van de werknemers heeft te maken met hogere werkdruk omdat als gevolg van de crisis hetzelfde werk met minder personeel gedaan moet worden. Bij 77 procent zorgt dit voor stress tijdens het werk.
Het nieuwe werken
De ondervraagden verwachten niet dat het nieuwe werken de ergernissen tegen zal gaan. 54 procent van hen denkt dat bijvoorbeeld vaker thuiswerken of op andere tijden werken er niet voor zorgen dat de ergernissen die er op de werkvloer zijn afnemen.
Toch zien werknemers wel positieve kanten aan het nieuwe werken. Zo raakt 73 procent meer gemotiveerd door de hogere mate van zelfstandigheid die het nieuwe werken met zich meebrengt. Ook vermoed 71 procent van de ondervraagden dat het nieuwe werken bijdraagt aan het verminderen van files doordat mensen niet meer op hetzelfde moment de weg op hoeven.
Het nieuwe werken leeft vooral bij grotere bedrijven (meer dan honderd werknemers). 61 procent van de werknemers van deze bedrijven geeft aan dat het nieuwe werken (deels) is ingevoerd. Bij middelgrote en kleinere bedrijven is dat 38 procent. De maatregelen die het meest genomen zijn om het nieuwe werken te introduceren zijn vanuit huis toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk (78 procent), thuiswerken (69 procent) en het invoeren van flexibele werktijden (57 procent).
Bedrijfssoftware die niet goed werkt, te traag is, of werknemers onvoldoende ondersteund is een verspilling van geld en van de inzet die medewerkers leveren. Hopelijk helpt dit artikel en het onderzoek om de business case nog sterker te maken voor verbeteren van de kwaliteit van de software. Kennis en ervaring om dit te doen is volop “voorradig”, maak de middelen vrij zodat we de ergernissen aan kunnen pakken!
Het nieuwe werken lost ICT problemen niet op, zoals het artikel al aangeeft. Het kan de ergernissen vergroten als blijkt dat men onvoldoende toegang krijgt tot relevante informatie bij het werken op andere locaties. Maar ook hiervoor bestaan oplossingen, doen dus zodat de efficiency die met HNW mogelijk is ook bereikt wordt.
Inderdaad. Er wordt op deze pagina’s nogal eens gesproken over de kosten van het ontwikkelen van software. Waarbij vaak ook nog blijkt dat de kosten die berekend (en betaald!?!) worden voor sofware die niet eens of niet goed werkt exorbitant zijn.
De baten die de business (commercieel zowel als publieke diensten) misloopt of de kosten die daardoor meer dan nodig worden gemaakt zijn over het algemeen nog eens factoren hoger dan de kosten van het ontwikkelproject. Misschien is het goed om daar ook eens de nadruk op te leggen.
Zoals Ben terecht zegt: Het is bekend wat daaraan gedaan kan worden. Waarom gebeurt er dan niets?
Blijkbaar zijn de werknemers, de klanten en wij als publiek nog niet boos genoeg.
@Ben. Pas op wat je wenst: business cases met als basis effectiever of efficienter werken kunnen alleen gemaakt worden als het aantal FTE’s afneemt. Dat is per slot van rekening wat geld oplevert.
In 1990 ging nog 10 a 15 % van het budget naar de ICT nu nog 0,08 dus.. niet zeuren.
Naar mijn mening heeft dit probleem meer te maken met twee zaken : 1) Innovatie binnen ICT die zorgt voor complexiteit 2) onvoldoende kennis en ervaring binnen de beheerafdeling om deze innovatie te beheersen.
Ik heb al vaak gezegd dat in de business case genoeg aandacht besteed dient te worden aan de kennis die nodig is om de innovatie van ICT rendabel te maken! Met andere worden de verwachtte ROI van deze verandering zal uitblijven wanneer de beheerders niet weten hoe ze met (voordelen van) de nieuwe technologieën om moeten gaan. Door deze onwetendheid zal de ICT omgeving niet goed performen en/of instabiel worden waardoor de irritatie bij eindgebruikers veroorzaakt wordt.
Het zou handig zijn om eerst de beheerafdeling kennis te laten maken met de nieuwe producten, mee te laten draaien in de verschillende projectfases, project in klein en beheersbare stukken op te delen en ook draagvlak creëren binnen gebruikersorganisatie om veel ellende die later opduiken te kunnen voorkomen.
En een Reminder, HNW betekent niet alleen het werken thuis! HNW bevat nog meer zaken dan dit.
@Ben, de spijker op zijn kop. Zolang ICT bedrijven, ICT gedreven software blijven maken en niet of slecht luisteren naar wat de gebruiker echt nodig heeft -of zou willen gebruiken- dan gaat er weinig veranderen. Voor de komende jaren voorspel ik een grote vlucht van User Experience design voor bedrijven die met hun software boven het maaiveld uit willen gaan steken
In aanvulling op de 2 zaken die Reza noemt:
Een derde probleem is in mijn ogen het gegeven dat de hele ICT in veel bedrijven als kostenpost wordt gezien.
Aan de ene kant wil je als ontwikkelaar graag gebruik maken van de nieuwste technieken, methoden en bijbehorende programma’s.
Aan de andere kant besluit de ICT organisatie dat de PC’s, servers, netwerkcomponenten enz enz nog best een jaar langer mee kunnen (als bezuinigingsmaatregel)
Een voorbeeld welke ik al meerdere malen gezien heb is het uitbesteden van het onderhoud van de printers aan de leverancier. Ergens bedenkt iemand dat zo’n printer binnen bijvoorbeeld 3 werkdagen gerepareerd moet zijn.
Dus: printer kapot, iedereen op de afdeling naar de dichtstbijzijnde afdeling. Deze printer worden ineens veel zwaarder belast, dus toner leeg, inkt op of ook gewoon toe aan onderhoud. Nu dus 2 afdelingen getroffen, die allemaal naar afdeling 3 gaan …..
Voordeel: het is goed tegen de RSI en goed voor de lichaamsbeweging, maar efficiënt is het niet meer te noemen. Even een printje ophalen duurt zo al snel 10 minuten als je pech hebt
@pavake
Voorbeeld van printers doet me denken aan 1990 waar dit probleem al opgelost was door printers in Configuratie management op te nemen. Onderhoud, vervanging en wisselen toner/fuser werd gewoon gepland op basis van gebruik. Zo werd ook de voorraad verbruiksartikelen bij gehouden. En dat leidde uiteindelijk weer tot een business case voor paperless office.
Natuurlijk gebeurde het nog weleens dat een printer toch onverwachts de geest gaf maar dat hoort er nu eenmaal bij. Als je alles kan plannen en voorkomen dan hadden we ook niet het incident management proces hoeven te hebben. Shit happens, alleen gebruikers zijn wat teveel verwent.
@edekkinga
Ik zou zelfs nog een stap verder durven gaan; de hedendaagse printers geven ook zelf aan wanneer ze aan onderhoud toe zijn (op basis van echt gebruik ipv voorspelllingen). Deze meldingen worden doorgestuurd naar de beheersorganisatie; als gebruiker hoeven we die meldingen zelf niet eens meer door te geven.
Echter, dan moet je wel goede afspraken hebben binnen wat voor termijn het onderhoud gepleegd gaat worden. Maar ja, monteur 1 was ziek, en monteur 2 op vakantie……