Ict-dienstverlener Ordina is op 5 december 2011 begonnen met de uitgifte van extra aandelen. De financiële operatie wordt op 16 december afgerond. Uit de opbrengst zal nog voor de kerst een oude lening van 44 miljoen euro worden terugbetaald. De aandelen worden zoveel mogelijk geplaatst bij bestaande aandeelhouders. Het Project Holland Fonds, een dochter van Rabobank en Delta Lloyd, garandeert de opbrengst en wordt een belangrijke aandeelhouder van Ordina.
De aandelenemissie is goedgekeurd door de Ordina-aandeelhouders tijdens een zogeheten buitengewone vergadering op 1 december 2011. De uitgifte van nieuwe aandelen is het sluitstuk op een financiële herstructurering van het bedrijf. Doel daarvan was het afbouwen van schulden en het verlagen van de rente die de onderneming daarover moet betalen. ‘We kunnen onze focus weer op de markt en onze klanten richten', zegt ceo Stépan Breedveld van Ordina.
Met de opbrengst van de aandelen zal Ordina een oude lening van 44 miljoen euro aflossen. Een schuld van nog eens 5,8 miljoen euro wordt terugbetaald uit het geld dat de onderneming in kas heeft. Eerder maakte het bedrijf afspraken met banken voor een nieuwe lening van 55 miljoen euro. Het terugbrengen van de schuldenlast was een voorwaarde die de banken stelden.
Nieuwe aandeelhouder
Met het geld uit de nieuwe lening wordt de schuldenlast verder verlaagd. Zo wordt in februari 2012 een lening van 27,5 miljoen euro, die werd opgenomen op 30 september 2011, terugbetaald. De boete van 1,4 miljoen euro voor vervroegde aflossing zal Ordina voldoen uit het geld dat het bedrijf in kas heeft.
Met de uitgifte van aandelen krijgt het bedrijf er in Project Holland Fonds een belangrijke nieuwe aandeelhouder bij. In ruil voor de gegarandeerde opbrengst krijgt het fonds een belang van minimaal 21 en maximaal 29,9 procent in Ordina. Afhankelijk van hoeveel aandelen er bij bestaande aandeelhouders kunnen worden geplaatst, krijgt Project Holland Fonds eventueel ook warrants, het recht om in de toekomst extra aandelen te kopen.
Project Holland Fonds
Het Project Holland Fonds werd halverwege 2009 opgezet door Rabobank en Delta Lloyd met als doel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die door de kredietcrisis in de problemen kwamen, te redden. Het fonds startte met een kapitaal van tweehonderd miljoen euro. Pensioenfondsen kunnen in het fonds deelnemen, waardoor het uiteindelijk belegde kapitaal zou kunnen oplopen tot één miljard euro. Het fonds nam al belangen in bedrijven als maritiem transporteur Dockwise, detacheerder DPA en ingenieursbureau Oranjewoud.