Deventer krijgt als eerste plaats in Nederland een elektriciteitsnetwerk met daaraan gekoppelde ict-systemen. Deze systemen kunnen energiestromen meten, maar ook regelen dat energie geproduceerd en gebruikt kan worden. Naast Deventer worden acht andere plaatsen van zo'n 'smart grid' voorzien.
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft een subsidie van één miljoen euro toegekend aan technisch dienstverlener Cofely. Hiermee kan het bedrijf uit Bunnik een proeftuin maken nabij een bedrijventerrein in Deventer. Zo'n proeftuin heet Modienet (Modulair Intelligent Energienetwerk voor bedrijventerreinen) en er zal een intelligent middenspanningsnet worden aangelegd langs de A1. Verhagen: 'Dit is een slimme stap op weg naar de aanleg van een slim net in heel Nederland. We kunnen zo slimmer en zuiniger omgaan met energie.'
Cofely werkt bij realisatie van dit project samen met netwerkbedrijf Alliander, Technische Universiteit Eindhoven, technisch dienstverlener Laborelec, gemeente Deventer en ingenieursbureau DHV. Het is de bedoeling om een smart grid-energienetwerk te maken, waardoor er duurzamer met energie wordt omgegaan en de energie efficiënter wordt gebruikt. Door de toevoeging van ict-systemen aan het netwerk, kunnen vraag en aanbod in energie beter op elkaar worden afgestemd.
Modulair opgebouwd
Met welke ict-systemen Cofely aan de slag gaat, is nog onbekend. Wouter Persoon, directeur van Cofely Smart Grid Solutions: 'Het project zal pas in de loop van 2012 gaan lopen, want het gebied moet nog ontsloten worden. We worden wel al gebeld door bekende ict-bedrijven, maar we maken nog geen systeemkeuze. We stellen nu de eisen op die we stellen aan de ict-systemen en misschien zetten we in onze proeftuin wel meerdere systemen naast elkaar. Het is in ieder geval belangrijk dat ze modulair op te bouwen zijn, zodat we onszelf met keuzes van nu, niet compleet vastzetten voor later.'
Cofely is een onderdeel van GDF Suez Energy Services. Er werken ongeveer zevenduizend mensen voor Cofely in Nederland. Het bedrijf behaalde in Nederland in 2010 een omzet van ruim één miljard euro.
Gaat nog leuk worden: ICT + smartgrid.
voor je het weet sluit door een onderschat risico of ‘bug’ het elektriciteitsnetwerk uit. Gevolg: chaos, want koeling, verlichting, verwarming werkt niet…
En zolang Ministerie Economische zaken (EL&I) geen werk maakt van daadwerkelijk duurzame energie (zon, wind, waterkracht) maar blijft bouwen aan centrale energieopwekking middels kern/kolen/gascentrales is het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen in Europees verband al een uitdaging an sich. Jan Modaal mag dan de europese boete weer ophoesten. Dankzij CDA/VVD/PVV, Greet & Ingrid. Kijk naar Duitsland, daar is jaren ervaring ook met duurzame energie, en nog GEEN noodzaak tot smartgrids naar voren gekomen!
Alle elektriciteitscentrales draaien al heel lang via diverse ICT en dat gaat redelijk. Mede vanwege het feit dat het ook redelijk streng door de overheid gereguleerd wordt.
Smart grids voor met name de industrie heeft zeker wel zin omdat het kostenbesparend werkt tav transportverliezen van energie. En in die zin heeft het ook voor duurzaam opgewekte stroom zin om gebruik te maken van smart grids.
Maar er zijn idd meerdere kanttekeningen bij te maken. Het moet wel goed uitgevoerd worden en moet niet leiden tot onevenredig financiële belastingen. Want nu krijgen grote industriële klanten vaak kortingen bij grote afname terwijl de burgers bijna dubbel zoveel betalen inclusief ‘groene’ belastingen.
Maar ook aspecten zoals privacy van bedrijven en burgers zijn punten van zorg. Wat dat betreft heeft het CDA en minister Verhagen geen goed ’track record’.