Het uitbesteden van applicatieontwikkeling vergroot de kans op mislukking niet. De risico’s en knelpunten zijn van vergelijkbare orde als bij softwarebouwtrajecten in eigen huis. Het sombere beeld dat over uitbesteding en offshoring van het bouwen van applicaties klopt niet. Tot deze slotsom komen de onderzoekers van het Symbiosis-onderzoek ‘Outsourcing in Nl. Op zoek naar sourcingsucces!’
De onderzoekers hebben het sombere beeld dat in de vakliteratuur bestaat over het uitbesteden van applicatieontwikkeling getoetst aan negen praktijkcases. Applicatieontwikkeling wordt daarin gekenschetst als complex en moeilijk voorspelbaar. Outsourcing, zeker als het werk naar lagelonenlanden wordt geoffshored, zou de situatie nog complexer maken en de al bestaande risico's vergroten. Uitbesteding zou alleen in overweging moeten worden genomen als een opdrachtgever sterke argumenten heeft, bijvoorbeeld omdat er aantoonbaar substantiële kostenbesparingen te behalen zijn of als onvoldoende mankracht of ict-kennis voorhanden is in de eigen organisatie, aldus de gangbare opinie in de literatuur.
Offshore
In het Symbiosis-onderzoek naar outsourcing in Nederland zijn dertig praktijkvoorbeelden onderzocht. Bij negen daarvan speelde de uitbesteding van applicatieontwikkeling een rol. De vorsers stellen vast dat dit negental cases met een applicatieontwikkelingscomponent het niet slechter deed dan de eenentwintig projecten zonder applicatieontwikkelingsdeel. Daarbij bleken uitbesteders en leveranciers zich ook bewust te zijn van de risico's en knelpunten die in de literatuur staan beschreven. Zij slagen er net als bij de andere cases even goed in een inschatting te maken van wat haalbaar is tegen welke kosten.
Ook is er voldoende oog voor taal- en cultuurverschillen, vinden de onderzoekers. Zowel uitbesteders als leveranciers beschouwen deze cultuurverschillen als een extra risicofactor voor de samenwerking, met name bij offshorecontracten, en zijn er alert op. Sterker nog, bij de negen praktijkvoorbeelden met applicatieontwikkeling wordt het cultuurverschil als een groter risico aangemerkt dan bij de eenentwintig andere cases uit het onderzoek.
Analyse
Het Symbiosis-team concludeert dat outsourcing van applicatieontwikkeling 'een redelijk volwassen strategie is waarbinnen men goed op de hoogte is van de ''best practices', wat niet wil zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering.' Uit de analyse blijkt bijvoorbeeld dat uitbesteders niet in staat zijn zelfstandig een adequaat functioneel ontwerp te maken. Daardoor is niet het functioneel ontwerp, maar het architectuurvoorstel door de leverancier vaak beslissend bij de keuze om de bouw ervan al dan niet uit te besteden.
Onderzoek
De studie 'Outsourcing in Nl. Op zoek naar sourcingsucces!' is uitgevoerd in de periode 2007-2010 door een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam, de Vrije Universiteit en adviesbureau VKA. Het onderzoek maakt deel uit van het door NWO gefinancierde Symbiosis-project over ict-uitbesteding in theorie en praktijk.