Het afhaken van de vakbonden bij het overleg over sociale vernieuwing in de ict-sector is voor werkgevers geen reden de gesprekken te staken. Dat zegt directeur Bart Hogendoorn van HP Nederland in een reactie op het afbreken van het overleg door de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie. Hogendoorn is als bestuurslid van brancheorganisatie ICT~Office verantwoordelijk voor de portefeuille Mens en Talent.
Hogendoorn benadrukt dat de Nederlandse ict-sector zich internationaal uit de markt prijst door de inflexibiliteit van de arbeidsmarkt. ‘Werkgevers zullen dit blijven agenderen en op zoek gaan naar oplossingen. Dat stopt niet vandaag en ook niet na het nieuws dat de bonden niet verder willen praten. Als de vakbonden deze problemen niet herkennen en zich geen partij voelen om deze onderwerpen te bespreken, dan betreuren wij dat.'
De arbeidsverhoudingen in Nederland moeten een stuk moderner, vindt Hogendoorn. ‘Moderne arbeidsverhoudingen zijn nodig om de aansluiting te behouden en de concurrentie aan te kunnen blijven gaan binnen het huidige mondiale economische krachtenveld. Dat heeft dus alles te maken met het behouden en creëren van banen.'
Modernere arbeidsverhoudingen
Werknemers vragen zelf om modernere arbeidsverhoudingen, ervaart Hogendoorn. ‘Het gaat ons zeker niet alleen om arbeidskosten, maar ook om het bieden van arrangementen die passen bij de moderne verhouding tussen werkgever en werknemer. Medewerkers stellen bijvoorbeeld hele andere eisen als het gaat om een arbeidscontract – denk aan het nieuwe werken – en hebben ook niet meer de traditionele behoefte aan lange arbeidsovereenkomsten maar zien hun carrière als ontwikkeltraject dat zich bij verschillende werkgevers zal afspelen.'
De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie lieten onlangs weten dat zij niet langer willen meepraten over sociale vernieuwing in ict-sector. Aanleiding is de wens van brancheorganisatie ICT~Office om te praten over versoepeling van het ontslagrecht. Dit punt werd ingebracht door ICT~Office-bestuurder Bart Hogendoorn. Initiatiefnemer van de zogeheten vrijplaats in de ict-sector is FNV Zelfstandigen.
Jonge mensen hebben andere behoeftes dan de oudere werknemers die een stuk moeilijker opnieuw aan de slag komen. Deze groep klampt zich uiteraard wat meer vast aan de ontslagvergoeding c.q ontslagregels.
HP is een organisatie met relatief veel oudere werknemers die al velen jaren bij HP werken. Deze mensen hebben al die jaren voor een mooie omzet gezorgt dus het lijtk em niet meer dan normaal dat meneer Hogendoorn deze mensen ook een redelijke compensatie meegeeft wanneer ze overbodig geworden zijn.
Dit heeft overigens helemaal niet met de internationale IT markt of de concurrentie positie te maken, de Nederlandse markt is al jaren behoorlijk lokaal.
Moderne verhoudingen Hire & Fire zal hij bedoelen…
Flexibel Hire & Fire zal hij bedoelen
Cariere ontwikkel traject Hire & Fire zal hij bedoelen..
Ik werk ook voor zo’n bedrijf 3 jaar dan lig je er al weer uit als jongere werknemer weliswaar met een paar certificaten op zak maar die hebben ook een houdbaarheidsdatum van 3 jaar..
De vakbonden herkennen de problemen van dit soort werkgevers maar al te goed.
Jongeren hebben geen besef van collectiviteit meer, en geloven werkgevers op hun blauwe lease polo ogen.
Vier weken geleden publiceerde Computable nog een artikel waarin werd vermeld dat tussen 2000 en 2010 het aantal zelfstandigen onder de IT-professionals nagenoeg is verdubbeld. Deze snel groeiende groep maakt inmiddels 14% van het totaal uit. Daarnaast werkt traditioneel een groot percentage van de IT-ers via detacheerders en consultancybedrijven.
Met andere woorden, de arbeidsmarkt in de IT is al vrij flexibel in hoog tempo aan het flexibiliseren. Wil je als bedrijf flexibiliseren, huur gewoon wat meer externen in en wat minder werknemers.
Hoef je ook niet je hoofd te breken over welke “moderne verhoudingen” je mensen precies zoeken. Een ZZP-er zoekt inhoudelijk leuke projecten met veel vrijheid en is niet bang om voor passende compensatie een deel van het bedrijfsrisico te dragen. Degenen die ook in de toekomst kiezen voor werknemerschap zoeken waarschijnlijk de traditionele waarden van het werknemerschap: zekerheid en ontwikkeling.
Er is slechts een reden waarom deze strategie misschien niet helemaal is wat de werkgevers in het overleg zoeken, namelijk de “passende compensatie”. Mij bekruipt het gevoel dat de werkgevers vooral op zoek zijn naar manieren om bedrijfsrisico naar werknemers te verleggen, zonder extra kosten te maken.
Ziehier de reden dat het overleg uiteen is gevallen:
FNV zelfstandigen zoekt naar tussenoplossingen voor ZZP-ers die willen deelnemen aan bepaalde elementen uit onze sociale zekerheid, en naar een alternatief voor de VAR-problematiek. Werkgevers zoeken naar een soepeler ontslagrecht. Andere golflengte.
Of is het de vraag: hoe krijg ik de oudjes eruit zonder veel kosten en de nieuwe inspirerende jongeren erin?
Maaarrrr wel doorwerken tot 66 of 67 natuurlijk.
De bonden zijn er al massaal uitgegooid. Niks meer te vertellen. Dus doen de werkgevers het lekker zonder.
Werknemers moeten dus voor zichzelf gaan opkomen want de OC of COR of OR zijn tandeloze organen die slechts adviseren.