Ict-dienstverlener Sogyo is vanwege de vergrijzing met een project gestart om jonge hbo en universitair opgeleide mensen te helpen om in de ict te starten. Peter Meindertsma, manager software engineering bij Sogyo: 'Ons project is voor jonge mensen die in de ict willen starten.'
Dat betekent niet dat ze per se een informatica-opleiding moeten hebben afgerond. Meindertsma: 'We nemen ook mensen aan die natuurkunde of duurzaamheid hebben gestudeerd. Het gaat er om dat het hbo en wo-geschoolde mensen zijn met een goed analytisch vermogen. In de grote organisaties waar ze komen te werken, is het bovendien belangrijk om goed te kunnen samenwerken en communiceren.'
Momenteel vindt een van die projecten plaats bij een grote Nederlandse bank. 'We zien dat de nadruk bij bedrijven soms teveel op managementfuncties ligt', aldus Meindertsma. 'Wij kiezen juist voor ict'ers die echt goed willen worden in hun vak. Bij de bank zoeken ze bijvoorbeeld naar testers en applicatiebeheerders. Wij gaan dan op zoek naar geschikte mensen, geven ze een training van acht weken bij ons en dan kunnen ze bij het bedrijf aan de slag. Het eerste jaar worden ze door ons gedetacheerd en komen ze om de week een dag bij ons terug om extra technische vaardigheden te leren. Daarnaast leren we ze beter te presenteren als ze daar moeite mee hebben.'
Gedetacheerd
Tijdens de training bij Sogyo leren de jongeren ict-vaardigheden, zoals de basis van Java en databases, maar ook specifieke kennis die binnen het bedrijf nodig is. Dat kan voor een applicatiebeheerder bij de bank bijvoorbeeld ITIL zijn. Jongeren hoeven niets te betalen voor de opleiding. De acht weken is geheel een investering van Sogyo, dat vervolgens inkomsten genereert uit het jaar dat de jongere gedetacheerd bij de bank werkt.
Meindertsma: 'De ict'er verdient gedetacheerd bij ons geen topsalaris, maar dat komt ook omdat we de opleiding betalen. Als ze eenmaal na een jaar een vast contract bij de bank krijgen, dan gaan ze wel 10 procent in salaris omhoog.' Zo wordt het een aantrekkelijke stap om na investering vanuit de bank in die persoon, diegene ook binnen te halen.
Jongeren worden binnen de bank niet direct gezien als volwaardige collega, maar eerst als externe ict'er. Meindertsma: 'Ze krijgen veel aandacht als trainees, om ze de kneepjes van het vak bij te brengen. Echter krijgen ze tegelijkertijd veel ruimte om hun mening te geven. In maart 2011 startte er een groep bij de bank, die na drie maanden bij een vergadering met het MT mocht zeggen wat ze opviel bij de ict van de bank. Ze zijn toen heel open geweest, hebben ze mij verteld, dus dat vind ik een leuke ontwikkeling.'
Kernactiviteit
Bij de bank zijn inmiddels bijna dertig mensen geplaatst en in februari 2012 komt daar weer een tiental bij. In totaal heeft Sogyo al meer dan driehonderd mensen geplaatst, waaronder veel ontwikkelaars om software te bouwen. 'Het is voor ons een risico om de opleiding van de jongeren te betalen, maar we ervaren dat er weinig afhakers zijn. Dit opleiden en detacheren van jongeren is onze kernactiviteit en we zullen hier dan ook altijd mee doorgaan.'
Wat is hier nu de nieuwswaarde van? Wij leiden al jaren afgestudeerde HBO-ers en WO-geschoolde op tot ontwikkelaar, beheerder, tester of infrastructuur specialist.
Nogal logisch dat allemaal banken (en zij niet alleen) problemen hebben als de managers denken dat een volwaardige ICT-er in 8 weken opgeleid kan worden.
Wat zou er van de Shell worden als ze afgestudeerde Informatici na een opleiding van 8 weken als Fysicus zouden inhuren?
Dus Sogyo kan in acht weken voor elkaar krijgen wat en gemiddeld HBO instituut in vier jaar niet voor elkaar krijgt ?
Tamelijk ambitieuze instelling.
Laat ik zelf het product van een omscholingstraject zijn in de jaren ’90 en het dus oneens zijn met 2 van de reacties op dit artikel. Want het gaat niet om de opleiding die je krijgt maar de houding die je hebt in ICT. Ik denk dat iemand met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en inzet best na een basistraining in 8 weken inzetbaar is. Natuurlijk mist deze dan wel de ervaring die pas met jaren komt maar soms is een frisse blik meer waard dan een tunnelvisie.
Juist in de ICT kan je niet achterover leunen omdat er telkens weer nieuwe dingen geleerd moeten worden door alle veranderingen. Ik vind het dan ook een positieve ontwikkeling want de bank had ontwikkeling ook in India kunnen laten doen.
@edekkinga: Is iemand buiten de ICT na 8 weken basistraining inzetbaar? Ik denk aan bedrijfstakken als bouw, banken, gezondheidszorg, advocatuur, onderwijs?
Het spijt me Ewout, deze keer kan ik het niet met je eens zijn.
Iemand die naar een training van acht weken een goede ICT blijkt te zijn was dat vooraf ook al.
Waar de maatschappij niet op zicht te wachten zijn alweer een nieuwe lading lieden die wel op het juiste icoontje weten te klikken maar niet geringste notie hebben van meest elementaire zaken van software ontwikkeling.
Wat er tegenwoordig van HBO opleidingen komt mist ook een belangrijk deel aan deze elementaire kennis.
Dit komt domweg omdat deze kennis kenlijk bij de docenten al ontbreekt. (ga eens naar zo’n school toe, spreek eens met de leerlingen die het wel begrijpen)
Als een opleidings instituut na vier jaar niet instaat is de nodige bagage bij te brengen, en een willekeurig detacheringsbedrijf wel dan is er ergens iets structureel fout.
@barend In een eerdere carriere duurde de basistraining ook 8 weken waarna geacht werd dat de soldaten inzetbaar waren. Ze leerden uiteindelijk in de praktijk wel op tijd te duiken. En is elke advocaat een talent of de oudere leraar een aanwinst?
@pascal Ik zeg niet dat een korte training van iemand een goede ICT-er maakt maar het de houding is die dat bepaald. Dit initiatief geeft ze de opstap en dat concludeer je dat eigenlijk zelf ook al volgens mij.
Zoals in het stuk aangegeven wordt verdienen deze snel opgeleide ICT-ers dan ook geen topsalaris. Je kunt misschien vragen stellen bij eventuele snelle winsten van Sogyo maar dat geldt ook voor detacheringsbureaus en de bemiddelaars van expats.
Zolang Sogyo niet deze mensen niet verkoopt als een orginele Rembrandt maar gewoon een goedkope reproductie lijkt me er niets mis mee.
Ook hier weer de vraag: wat is “EEN ICT-ER”?
Iemand een stuk kennis bijbrengen op bijv. gebied van TCP-IP, routing, DNS, DHCP etc. in 8 weken moet wel lukken, zeker als die persoon HBO kennis en denkniveau heeft, waarbij het helpt als het iemand is met een Bèta achtergrond.
Maar, in 8 weken iemand die nog nooit geprogrammeerd heeft opleiden in .net, OO, C# en allerhande gerelateerde programmeerconcepten etc. wordt inderdaad een stuk lastiger.
Is het concept nieuw, nee. In de jaren 90 had je bijv. stichting PION, die indertijd veel mensen omgeschoold heeft tot IT-ers.
@edekkinga: Je geeft het zelf aan. 8 weken opleiding tot soldaat en je mag in het gunstige geval de post rondbrengen. De opleiding tot officier of onderofficier heeft nooit 8 weken geduurd.
Laat jij in een rechtzaak maar vertegenwoordigen door een advocaat met 8 weken training. Ben jij blij als je kinderen op school les krijgen van iemand met 8 weken training. Ben je gelukkig met een verpleegster aan je bed die 8 weken opleiding heeft gehad?
@barend Ik krijg de indruk dat meer op mijn reacties dan het artikel gereageerd wordt hoewel beide niet stellen dat het hier niet om hoger management of top ICT-ers maar startfuncties gaat.
Gezien het feit dat het om een omscholing gaat is misschien ook mijn vergelijk met (dienstplichtige) soldaten zo slecht nog niet. Het was blijkbaar niet de eerste keus van deze jongeren, anders hadden ze wel een opleiding in ICT gevolgd, en als het ze bevalt kunnen ze ook hier na een jaar bijtekenen. Als ze goed zijn kunnen ze misschien ooit nog generaal worden na jaren ervaring in verschillende functies en de nodige bijscholing.
Vergelijk met zelfstandige functies als advocaten, docenten en verpleegkundigen gaat daarom volgens mij mank hoewel ook in advocatuur, onderwijs en gezondheidszorg nog niet afgestudeerden evengoed al vroeg ervaring op doen in de praktijk. Vertegenwoordiging bij de rechtbank lijkt me misschien geen goed idee maar eenvoudige juridische vragen beantwoorden, helpen bij lees- en reken problemen of een verband wisselen moet toch kunnen.
Ik zou zeggen geef ze een kans en scheidt in de loop der tijd het kaf van het koren.