Grote organisaties moeten door de dreigende vergrijzing zorgen dat ze op tijd jonge mensen in huis hebben. Anders zijn ze te laat, zegt Peter Meindertsma, manager software engineering bij ict-dienstverlener Sogyo. Volgens Meindertsma verandert de rol van ict'ers binnen grote bedrijven en zijn jonge, hogeropgeleide ict'ers van groot belang om bedrijven bij de tijd te houden.
Volgens Meindertsma ligt de gemiddelde leeftijd van ict'ers in Nederland binnen grote bedrijven op ongeveer 45 jaar. Het zijn mensen die de komende decennia met pensioen gaan en dat betekent dat er een hoop kennis verloren gaat. Vooral over oude legacy binnen een bedrijf weten deze mensen een hoop, terwijl een jonge instromer hier geen verstand van heeft. Hierdoor blijven oudere werknemers van belang, maar moeten ook jonge mensen wegwijs worden gemaakt in de oudere systemen binnen het bedrijf.
Bedrijven moeten daarom niet wachten met het aannemen van jonge mensen. 'Ik zie wel dat sommige bedrijven terughoudend zijn en liever mensen kiezen met meer ervaring', zegt Meindertsma. 'Misschien komt het door de economische crisis, ik weet het niet. In ieder geval brengen jonge hogeropgeleiden het kennisniveau binnen de organisatie enorm omhoog. Immers zijn de oudere ict'ers vaak niet in de informatica geschoold, maar zijn ze in hun baan gegroeid.'
iPhone-app en Agile
Meindertsma: 'Nu zijn jongere generaties met ict opgegroeid en daarom snel verveeld, maar juist omdat ze zo in elkaar zitten, brengen ze een hoop vernieuwing. Ze stellen vragen, zoals: Waarom hebben jullie in dit bedrijf nog geen iPhone-app? Waarom wordt hier nog niet agile gewerkt? Het is af en toe een schok voor oudere werknemers, maar het is soms noodzakelijk om niet achter te lopen.'
Wat een tendentieus gezever zeg.
Ten eerste zitten werknemers van 45 precies midden in hun carriere, niet aan het eind ervan. Ten tweede hebben ze kennis van zowel oudere als nieuwere systematiek en ideeen. Jongeren alleen het laatste, en dan (in mijn ervaring) vooral van de hypes, die de oudere werknemer door historische kennis een heel stuk beter in perspectief kan zetten.
Daarnaast is vergrijzing niet ‘dreigend’. Het gaat domweg gebeuren. Dus werkgevers horen zich juist op die stijgende gemiddelde leeftijd te gaan richten.
‘Bedrijven moeten nu gewoon mensen aantrekken’ Jong of oud, whatever.
Dit artikel getuigt niet van enige realiteitszin! Hoeveel ervaren IT-ers zitten er niet dringend verlegen om een baan? En, zoals JK al zegt, mensen van 45 zijn pas halverwege!
Meneer Meindertsma is zelf een jobhopper (kijkende naar z’n LinkedIn profiel). M.a.w. heeft zelf meegewerkt aan de kennisdrain, door continu weer ergens weg te gaan
Wat ook ff vergeten wordt is dat vrijwel alle ontwikkelingen (zoals de coole iFeun) ontwikkeld zijn door de ‘ouderen’ 🙂
BTW: de meeste werkgevers zijn zelf al vergrijsd en vastgeroest in oude (achterhaalde) denkpatronen en dogma’s.
Als het aan Meindertsma en consorten ligt gaan sowieso alle oudere ICTers dan 45 de deur uit omdat ze niet meer goed genoeg zijn. (Lees te duur en te eigenwijs.)
Er wordt door een aantal mensen een wat verkeerde conclusie getrokken uit bovenstaand artikel. De zoektocht naar jong talent heeft namelijk geenszins tot doel om de ‘ouderen’ te vervangen, in tegendeel: daar zit essentiële kennis van de systemen en organisatie. Het is juist zaak tijdig te acteren in je personeelsbeleid om deze kennis te borgen voor de langere termijn en gedegen over te kunnen dragen aan een ‘nieuwe’ generatie.
Eens met het artikel tot aan “In ieder geval brengen jonge …” Vanaf daar wordt het m.i. onzin.
Natuurlijk hebben we nieuwe (jonge) mensen nodig. Al was het alleen maar voor het zicht (een paar frisse meidenbekkies). Jonge(re) werknemers zijn meer dan welkom.
Ik ga ook niet zeggen dat jongeren (vanuit hun onbevangenheid) niet kunnen komen met ongebruikelijke vragen die een eye opener kunnen zijn.
Maar waar die vooroordelen vandaan komen dat jongeren beter zouden kunnen ‘multitasken’ en IT beter zouden begrijpen omdat ze ermee zijn opgegroeid, is mij een raadsel. Ik begrijp een automotor ook niet beter dan iemand die 50 jaar geleden iets van autotechniek wist.
Daarnaast, meer in algemene zin, wil ik even wijzen op het niveau van het middelbare onderwijs waar leerlingen nu hogere cijfers halen voor de schoolonderzoeken dan voor het centraal schriftelijk. Dat was op ons VWO precies andersom. Daar werd niet gesjoemeld om de prestaties op te krikken. Inholland affaires had je 25 jaar geleden niet. Dus waar jongeren hun verfrissende nieuwe ideeen, vaardigheden en kennis vandaan moeten halen… Van hun Facebook-app of hun Xbox?
Gemiddeld genomen ervaar ik dat nieuwe jonge mensen bij onze organisatie even onnozel en onbevangen zijn als ik dat was 20 jaar geleden. En ze zijn daarom niet minder welkom.
ff samengevat
oud : niet geschoold in ICT, weten alleen over legacy systemen. bij woorden als social media, agile en iphone apps kijken ze verbaasd, bang of dom. Soms tegelijkertijd.
jong : dynamisch, hoog geschoold in ICT, in staat om snel die zut aan te leren van die ouwe gekken met hun vroegah-ponskaart gezever. Brengen ICT meteen op hoger niveau.
Met alle respect…Sogyo?
Het aantal jonge mensen dat een technische informatica opleiding volgt is nog steeds laag. Wat moet je met een 23 jarige HBO-er die programmeren en techniek minderwaardig vindt en denkt opgeleid te zijn voor het management? Ik denk dat bedrijven nu technische mensen moeten aannemen (jong of oud).
In elk vakgebied zou een gezonde balans tussen jongeren en ouderen moeten zijn. Dat staat vast. Het compleet zinloos najagen van hypes heeft niemand ooit wat gebracht. Het grootste probleem binnen de ICT (en dat is al 30 jaar zo) is wil je specialisten of generalisten. Iedereen bleert nu maar dat ze specialisten willen hebben. Op het moment dat je specialisme niet meer interessant is, ben je niet meer interessant. Nadeel van specialisten is dat ze alleen maar 1 of 2 kunstjes kunnen en vaak angstig zijn om over de rand van hun kennis en kunde heen te kijken. Zodra er inzicht en overzicht nodig is en de lange termijn relevant begint te worden, zoekt men generalisten. Helaas denken veel mensen dat die dan ook daadwerkelijk alles weten (dus zeg maar het collectieve vermogen van alle specialisten tezamen). Een balans vinden tussen beiden type personen binnen een organisatie is de kunst. En dan maakt het echt niet uit of die jong of oud zijn. Als ik in mijn carriere elke hype was na gaan jagen, zat ik nu in een gekkenhuis 🙂
Weer de zoveelste inhoudsloze vulling van ruimte.
Redacteurs van Computable zullen toch wel weten dat de wereld van de ICT uit meer bestaat dan detacheringsclubjes die zich nu in allerlij bochten wringen om hun belangrijkheid te doen gelden ?
Laat Sogyo maar lekker jonkies in dienst nemen.
Het bedrijfsleven zit immers niet te wachten op HBOers die niet verder komen dan MSN en dot niet.
… En na vijf jaar zijn die jonge werknemers ook weer ‘oud’. Probeer mensen innovatief en enthousiast te laten blijven door ze uit te dagen, aandacht te geven en te belonen.