It wordt steeds belangrijker voor de business. Dat is geen nieuws, maar het gevolg is dat de business hogere eisen stelt aan de dienstverlening en het adagium 'u vraagt wij draaien' kom ik nog vaak tegen! Als dat het geval is, pakt de it-dienstverlener dit dan niet te eenzijdig op? En levert zij wel daardoor genoeg toegevoegde waarde?
Om effectieve waarde toe te voegen dient er sprake zijn van partnerschap tussen de business en de it. Om dat te bereiken is respect en vertrouwen nodig. Dat ontstaat door het toepassen van vakmanschap en het spreken van elkaars 'taal'. Het bespreken van lange termijn doelstellingen en planningen, de strategische inzet van de it zoals technologie en personeel, de business behoefte en eisen, de financiële vraagstukken maar ook vraagstukken over de product-marktcombinaties (PMC’s) en concurrentieanalyses, zijn belangrijke agendapunten in de vergadering tussen directie en cio’s en it-managers .
De huidige situatie laat zien dat de business zowel proces- als budgeteigenaar is van de bedrijfsprocessen. In feite vond er al jaren geleden een kanteling plaats op dat punt en de it legde zich toe op de technologische it-vraagstukken zoals (desktop)virtualisatie, storage- en breedbandoplossingen. Vanuit het perspectief van volwassenheid is het oplossen van deze technologische it-vraagstukken een smalle basis voor een verdere groei. Naar mijn mening is het oplossen van deze vraagstukken vaak geënt op efficiency en kostenreductie. Zoals gezegd dienen de it-vraagstukken breder getrokken te worden.
Wat dient er te gebeuren? Volgens mij dienen de business manager en de it-manager elkaar de hand toe te steken voor een 'handshake'. Beiden zijn verantwoordelijk voor de 'waardecreatie'. De business manager dient in staat te zijn om helder en kwantificeerbaar de toegevoegde waarde aan te geven van zijn bedrijfsproces (wat en hoe wordt iets bereikt) zodat de it-afdeling goed hierop kan inhaken met al haar voorzieningen. Aan de andere kant dient de it de business manager zorgvuldig te informeren over de mogelijkheden van de it-dienstverlening en de it-producten. Uiteraard is dit gebaseerd op de laatste stand van de technologie, de nieuwste trends en voorzien van scherpe investeringsvoorstellen en kostencalculaties waarop de business kan anticiperen en inspelen. Deze 'handshake' leidt ertoe dat de it-dienstverlener echt in staat is om de it te koppelen aan de bedrijfsprocessen. Daarbij geldt dat de it-dienstverlener een servicegerichte organisatie is die zichtbare en meetbare waarde toevoegt aan bedrijfsprocessen. Verder is het verstrekken van sturingsinformatie vanuit it naar de business en omgekeerd cruciaal om de business als wel de it optimaal te laten renderen. Bovendien is de it-dienstverlener in staat een transparante kostendoorbelasting te realiseren voor het afnemen van de it-diensten.
Zoals hiervoor is beschreven vergroot de 'handshake' het inzicht in elkaars domeinen en legt daarmee de basis voor een regiefunctie die vanuit de business en directie worden aangestuurd. De it en business staan beide voor nieuwe uitdagingen! Een pittige en enerverende taak. Mijn devies is 'Samen sterk door samen te werken!'.
Klinkt als een oude discussie van Business-IT alignment waarover vele stukken gepubliceerd zijn maar wat ons nog niet veel verder heeft gebracht. Reden is inderdaad de ’toren van Babel’ die er nog steeds is omdat IT zich vaak (te) technisch uitdrukt terwijl de business over services en kosten praat. Dus worden er allemaal nieuwe functies bedacht om de vraag vanuit de business te vertalen naar technische oplossing maar zolang er nog geen Esperanto gesproken wordt blijft het behelpen. Want uiteindelijk wordt er niet op gelijkwaardig niveau gesproken en zijn deze vertalingen cultuur en politiek gekleurd waardoor IT als een costcenter gezien blijft worden. Business architecten maken misschien de mooiste modellen maar zien de benodigde generieke infrastructuur en beheerservices als een gegeven dat er gewoon is en nemen deze vaak niet mee.
Prive kunnen we misschien wel overal en altijd onze mail lezen en gebruik maken van allerlei gratis diensten in de cloud maar business applicaties hebben vaak hele andere eisen zoals beveiling en afhankelijkheden waardoor het aanbieden minder eenvoudig is. Dat maakt doorbelasting ook moeilijk omdat bijvoorbeeld gebruik van netwerk, firewalls e.d. vaak niet meegenomen worden maar wel een groot aandeel hebben op de rekening. Ook wordt zelden rekening gehouden met de beheersinspanning die mee komt met de vrijheid van gebruikers in de keuze van hun applicaties, platformen en plaats van werken terwijl de servicedesk altijd wel snel gevonden wordt als er incidenten zijn. Foutje, bedankt maar daarmee zitten veel beheerorganisaties wel weer in de modus van ‘u vraagt wij draaien’ omdat business geen nee accepteert en services soms gewoon ‘over de schutting’ gegooid worden.
Een ‘handshake’ tussen business en IT is dus vaak niet zo eenvoudig door de hierarchie in de organisatie en de wijze waarop beiden zich focussen. Maar ik ben niet te oud om te leren en zou dus heel graag een verdere verdieping van deze ‘handshake’ zien om eindelijk het aloude probleem op te lossen om van costcenter naar profitcenter te gaan. Misschien een idee dat business managers, gebruikers en proces eigenaren eens stage gaan lopen bij een ICT afdeling omdat ze vaak geen idee hebben van de achterliggende infrastructuur die nodig is om alle services te verlenen. Verbeter de wereld begin bij jezelf start tenslotte met empathie voor de problemen van een ander maar vraagt wel een generalist met voldoende kennis van zowel de business als de techniek om de brug te kunnen slaan.