Als ik de man op straat moet geloven, dan moeten we terug naar de gulden. Het argument dat je hiervoor vaak hoort, is: ‘Ja, toen de gulden er nog was, was alles veel goedkoper.' Ga dan terug naar de florijn zou ik zeggen. Alsof een biertje ineens weer 1,25 gulden gaat kosten. Ik ben ook heel benieuwd of iedereen ook terug wil naar het salaris dat hij in guldens had.
De enige reden dat ik de gulden terug zou willen, is dat ik het gezicht van de ober wel eens wil zien als hij mij gaat vertellen dat ik voor twee kopjes koffie met een appelpunt voor mijn vrouw en mij en twee Chocomel voor de meisjes 37 gulden moet betalen! We moeten niet van de euro af, maar van de horeca!
Simpele conversie
Voor ict-bedrijven zou het teruggaan naar de gulden een zegen zijn, want wat hebben we lekker verdiend aan de vorige valutaconversie. Het erp-systeem dat we net aan iedereen hadden verkocht kon echt alles en het verdiende zichzelf terug, maar helaas alleen in guldens. Simpele conversie zou je zeggen.
De tarieven die we hiervoor rekenden waren echter sneller geconverteerd dan het systeem. En al die adviseurs die er omheen liepen maar roepen: ‘Als je iets moet aanpassen in je systeem, kun je net zo goed een geheel nieuw systeem aanschaffen.' Dit is natuurlijk niet waar, maar selectietrajecten zijn voor adviesbureaus nu eenmaal een makkelijke manier om geld te verdienen.
Vroeger was alles beter
De kans dat we terug gaan naar de gulden is klein. Ik acht de kans dat we de Duitse Mark krijgen groter. Ik laat alvast mijn snor staan.
Mensen denken altijd dat vroeger alles beter was. Ik treed regelmatig op bij ict-bedrijven en kan precies die bedrijven eruit pikken die veel ouder personeel hebben. Vroeger was alles beter, hoor ik ze dan zeggen. Waarbij ik dan altijd zeg, vroeger was niet alles beter. Ja, jullie waren vroeger beter. Toen je salaris nog in guldens werd uitbetaald.
Opmerkelijk: De Duitse Mark wordt in praktijk nog steeds geaccepteerd. Wij waren vorig jaar december in Berlijn en op een markt waren best veel kramen waar een bordje hing dat ook de DM geaccepteerd werd als betaalmiddel 🙂
Mooie is wel dat je met dit artikel de teruggang naar de gulden een stapje dichter bij hebt gebracht. Door je uitleg over de oplichting bij de overgang naar de euro, is dat nu bij voorbaat al niet meer mogelijk, en wordt de overgang naar de gulden weer een stukje goedkoper. Zal ik de link doormailen naar Wilders of doe je het zelf?
Leuk stuk over de Horeca. (en oudere IT’ers: die staan overal per definitie anders in is me opgevallen)
Ik quote even uit een document te vinden op het web: http://www.warrenbuffett.nl/analyses/terug-naar-de-gulden.pdf (toegestaan om naar te verwijzen)
‘Nederland is namelijk tegen een te lage koers in de Euro terecht gekomen.
Wij schatten dat de Nederlandse gulden bij invoering van de Euro 10 tot 20%
ondergewaardeerd was. Voor iedere 1,90 gulden (maximaal voor iedere 2
gulden) hadden we eigenlijk een Euro moeten krijgen. Nederland betaalde
echter 2,20371 gulden voor iedere Euro.’
Dit voelden de meeste burgers toen al en ja we zijn belazerd, en we pikten het ook nog. Maar weer terug naar de gulden? wat een onzinnige wens. Om wat voor reden dan ook. Of gaat Nederland weer neutraal ergens in staan. Dat is 1 keer goed gegaan. de tweede keer niet….
Uiteindelijk is het alleen maar geld.
“Ik ben ook heel benieuwd of iedereen ook terug wil naar het salaris dat hij in guldens had.”
Bij mij is dat salaris, net zoals met het pilsje is gedaan, nooit een-op-een overgezet naar de Euro. Die opmerking slaat dan ook nergens op. Fl. 1000 werd € 450 en het salaris bleef daarmee hetzelfde. Toch?
Het gaat uiteindelijk om koopkracht. Ik wil een stabiele munt die niet zorgt voor inflatie. Uiteindelijk gaan we dan aan de duitse euro: Deuro en niet Neuro.
vroeger was alles beter: 1.100.000 hits op google
vroeger was alles niet beter: 8.350.000 hits op google
kortom: alles was vroeger niet beter.
p.s. jacob, zonder euriellende hadden we nooit dingblofbips en beter 2,20371 dan 3,1415927 onthouden 🙂
@beste hypocriticus: u bent vast geen tweakert… Dan zou u moeten weten dat je aanhalingstekens om de zoektekst hoort te zetten :).
Vroeger was alles beter: 216.000 hits op google.
Vroeger was alles niet beter: 5.690 hits op google.
Als je geen aanhalingstekens in google gebruikt, zoekt ie simpelweg alle pagina’s waar de woorden in willekeurige volgorde – en niet persé aan elkaar – voorkomen.
“Als ik de man op straat moet geloven, dan moeten we terug naar de gulden.”
Nee hoor, er is net nog een enquete gepubliceerd waaruit blijkt dat veruit de meerderheid bij de euro wil blijven.
@m, uiteraard was het lichtkomisch/relativerend en niet als semi-wetenschappelijk bewijs bedoeld 😉 Had ook wel linkjes naar onderzoeken kunnen plaatsen, waarin herinneringen van vroeger vrijwel alleen de positieve/leuke dingen bevatten. Of statistieken qua criminaliteit, ziektes, leeftijd die het tegendeel bewijzen. Per regio of land. Je kunt een hoop met statistieken verklaren, maar zoals Jacob al terecht opmerkt, kan niemand met inflatiepercentages verklaren waarom we bedragen neertellen, die in het guldentijdperk beantwoord zouden worden met ‘ben je gek geworden’….
Maar geef toe, die gulden zag er toch veel mooier uit? 😛
Mijn broertje en ik kregen vroeger vaak van die vijf gulden-muntjes die oma dan in een snoepzak verstopte. Zucht, dat waren mooie tijden 🙂 In die zin was het ‘vroeger’ inderdaad beter 😉