Microsoft meldt dat gebruikers kunnen upgraden naar het nieuwe besturingssysteem Windows 8 via het web. Volgens de softwareleverancier werkt de installatieprocedure van Windows 8 daardoor sneller.
Microsoft meldt op zijn Building Windows 8-blog dat het nieuwe besturingssysteem via een webinstaller op de website van Microsoft kan worden geïnstalleerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van compressietechniek en bestanden die op dat moment alleen nodig zijn. Daardoor kunnen gebruikers sneller overstappen van Windows 7, XP of Vista naar Windows 8.
De nieuwe manier van upgraden via het web is volgens Microsoft sneller en veiliger, omdat het onder andere beschadigde bestanden sneller herkend en vervangt. Daardoor wordt Windows 8 een betrouwbaar besturingssysteem waar klanten naar kunnen upgraden, aldus Steven Sinofsky baas van de Windows- en Windows Live-divisie bij Microsoft. Hij hoopt dat hierdoor de 450 miljoen Windows 7-gebruikers en de overgebleven XP- en Vista-gebruikers sneller beslissen om te upgraden naar Windows 8.
Upgrade Advisor en Easy Transfer
Bij de installatieprocedure zijn Windows Upgrade Advisor en Windows Easy Transfer betrokken. Windows Upgrade Advisor is een tool om te controleren of een pc klaar is voor Windows 8. De hardware, apparaten en geïnstalleerde programma's worden gescand op bekende compatibiliteitsproblemen. De gebruiker krijgt hulp bij het oplossen van mogelijke problemen en beveelt aan wat de gebruiker kan doen voordat een upgrade wordt uitgevoerd. Met Windows Easy Transfer kan de gebruiker bestanden, foto's, muziek, e-mail, instellingen en nog veel meer kopiëren van een computer waarop Windows XP actief is naar een computer met Windows 8. De gebruiker kan gegevens overbrengen met behulp van een Easy Transfer-kabel, verwisselbare media of via een netwerk.
De software van Windows 8 kan overigens ook via de bestaande installatieprocedure worden gedownload. De bestanden kunnen worden opgeslagen op een .iso-image of via een usb-drive.
Installeren of upgraden via internet, is dat nieuwswaardig? Dat deed ik in 1999 al met Linux op mijn 386.