Het groeiende gebruik van apps draagt in grote mate bij aan een oplopende kooldioxide-uitstoot (CO2). Dat zegt Wim Hendriksen van APC by Schneider Electric. Doordat steeds meer mensen smartphones en tablets kopen en gebruiken om zowel zakelijke als privéapplicaties op de installeren en te gebruiken, loopt het energieverbruik in datacenters erg op. Ook het toenemende gesurf op sociale netwerken draagt hieraan bij. Hendriksen wil daarom dat er meer gebruik wordt gemaakt van natuurlijke energie en dat apparaten efficiënter worden gemaakt.
Hendriksen verwacht dat er in 2050 twee keer zoveel kooldioxide-uitstoot is dan nu en dat is te wijten aan de grote hoeveelheden energie die we gebruiken. Hij denkt dat binnenkort een stuk meer machine-to-machine-communicatie plaatsvindt, zoals nu gebeurt tussen de Boeing-motoren in vliegtuigen en het bedrijf Boeing. Hendriksen: 'Ik denk dat auto's straks onderling zullen communiceren via het internet, zodat botsingen automatisch opgespoord kunnen worden. Dat zijn interessante ontwikkelingen, maar het gebruik van energie neemt daardoor explosief toe.'
Energieopwekking
Om onze energiebronnen niet uit te putten, moet de samenleving nu actie ondernemen, vindt Hendriksen: 'Er moet meer gebruik worden gemaakt van renewable energie, dus in Nederland is windenergie een goede keuze. We hopen dit de komende tien jaar aanzienlijk op te schroeven. Dat lijkt erg lang, maar we werken pas vijftien jaar met deze vorm van energieopwekking en dat staat nu al voor 2 procent van de totale energievoorziening in ons land.'
Ook kan het transport van energie worden aangepast. 'In Nederland wordt gewerkt met hoogspanningsmasten met wisselstroom, maar het zou beter zijn om deze te vervangen door gelijkstroom. Ook dat kan wel tien jaar in beslag nemen, omdat je daarvoor de infrastructuur moet gaan aanpassen.'
Minder energie
Toch zijn we het meest gebaat bij het besparen van energie, enerzijds uit het minder gebruiken van energie, maar ook uit het efficiënter maken van apparaten die energie nodig hebben. 'Het dataverkeer stijgt toch wel, maar als je duidelijk hebt waar je energie aan opgaat, dan kun je bekijken wat je eraan kan doen om te minderen. Voor elke eenheid energie die geproduceerd wordt, komt slechts een derde bij de eindgebruiker terecht. Minder energie gebruiken, betekent dat er drie keer minder energie gemaakt hoeft te worden.'
Interview
Lees ook het interview met Wim Hendriksen: 'Datacenters kunnen veel efficiënter'.
Je weet dat CO2 totaal geen probleem vormt voor het klimaat? De mens draagt slechts 12 ppm bij van de totale 390 ppm die er in de lucht aanwezig is. De natuur heeft CO2 nodig als voedsel.
Het steeds hoger gebruik van (mobiel)internet zorgt voor meer stroomverbruik, hetgeen zorgt voor meer uitstoot.
Het gebruik van apps werkt zelfs remmend op het stroomgebruik: het inladen van data in een app ipv een volledige website in een browser is veel efficiënter. Een app laadt immers alleen de info in die benodigd is, een webpagina allerlei overig- en grafische info.
Maar…apps in je titel gebruiken werkt natuurlijk wel om lezers te trekken. het was immers ook waarom ik het stukje las 😉
Wat een flauwekul. Meneer de expert vergeet voor het gemak even dat al die apps meestal draaien op zeer energie vriendelijke apparaten. Als ik ’s avonds op de bank zit en ik wil even het weer opzoeken kost dat op mijn iPad een paar Watt. Vroeger startte ik eerst mijn hele pc op… En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken waarin Apps juist door hun efficiëntie energie besparen.
Jullie begrijpen iets niet. De betreffende apps worden weliswaar op je telefoon of tablet gedraaid maar de data wordt vanuit een datacenter naar je telefoon of tablet gestuurd. Het energieverbruik van dat betreffende datacenter gaat daardoor omhoog, niet zo vreemd lijkt me. Iedereen kan wel allemaal zeggen dat een app zuiniger is omdat je in tegenstelling tot vroeger nu alleen je telefoon bekijkt ipv je hele pc aan te zetten, maar dat verhaal gaat niet op want de energie moet toch ergens vandaan komen.
De auteur heeft een goed punt, en al worden apparaatjes noodgedwongen efficienter om de batterij te sparen, datacenters zijn een ander verhaal. Als meneer Moose zich even in de materie verdiept krijgen we uit die hoek misschien ook zinvollere reacties. IN het artikel zou ik nog een verbetering aanbrengen: we werken vijftien jaar met deze vorm van energieopwekking en dat staat nu *pas* voor 2 procent van de totale energievoorziening in ons land.
Ik sluit me bij Fje aan. Niet alleen gebruiken de datacenters hierdoor meer energie, ook de handige hardware zelf moet vaker opgeladen worden.
Dus, wat doen we ….
We schrijven hier een opiniartikel over, wat door vele mensen gelezen wordt, en ook vele reacties oproept.
Al die mensen (moi incluis) die dit nu dus lezen en er op reageren dragen allemaal bij aan de uitstoot.
Mag ik bij deze de auteur van het artikel bedanken voor weer een extra stoot CO2 in de atmosfeer?
< sorry, ben in cynische bui vandaag :-) >
Als mensen meer tijd verspillen met apps, voelen de partners een tekort aan aandacht, hebben ze minder sex en minder nageslacht. Minder nageslacht leidt tot minder mensen, minder ademhaling, minder consumptie, minder poep, minder afval. Een waanzinnige CO2 besparing! Sorry, nu moet ik verder met mijn recordtijd verbeteren bij het WC-rol afrollen.
Dat gezever over apps al dan niet CO2 vriendelijk zijn is gerommel in de marge. Wat dat betreft sluit ik me volledig bij Victor aan. Afname van de wereldbevolking is uitdaging #1. Doet de mensheid het niet zelf dan wordt het wel voor ze gedaan.
“De mens draagt slechts 12 ppm bij van de totale 390 ppm die er in de lucht aanwezig is.”
Helaas… fout. Kijk maar eens naar dit grafiekje:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mauna_Loa_Carbon_Dioxide-en.svg
“Je weet dat CO2 totaal geen probleem vormt voor het klimaat?”
Ook hallo, meneer de struisvogel… Waarom denk je dat ze (zoals Rusland) zitten te springen bij de Noordpool om daar nu ook olie te gaan oppompen? Omdat het eeuwige ijs daar nu weg is, anders was dat nog te duur/lastig met de huidige technieken. En waarom denk je dat dat ijs weg is? Juist, vanwege het broeikaseffect.
En de reeds gemeten hoger wordende zeespiegel zijn zeker ook verzinselen? Het zeewater zet uit door de hogere temperatuur.
“De natuur heeft CO2 nodig als voedsel.”
Je bedoelt waarschijnlijk dat planten het gebruiken om van te groeien. Tja… Mooi en aardig, maar als er steeds minder grondgebied overblijft voor die planten schiet je er alsnog geen ene bal mee op als je meer CO2 voor je plantjes hebt. Dat is dan ook te zien aan de verzuring van de oceanen die de CO2 daardoor opneemt. De oceanen zijn zo’n 30% zuurder geworden sinds de start van de ‘industriële revolutie’.
Hier een paar grote gevolgen:
-The rate at which reef-building corals produce their skeletons decreases, while production of numerous varieties of jellyfish increases.
-The ability of marine algae and free-swimming zooplankton to maintain protective shells is reduced.
-The survival of larval marine species, including commercial fish and shellfish, is reduced.”
Ook, door de hogere CO2 concentratie in de atmosfeer, krijgen de planten minder huidmondjes en minder nuttige voedingsstoffen. De dieren (en mensen) moeten vervolgens meer planten eten om dezelfde hoeveelheid proteïnen binnen te krijgen. Dus zelfs als er meer planten zouden zijn (wat dus totaal niet lukt vanwege de in hoog tempo voltrekkende bebouwing van het landoppervlak): je hebt er ook meer van nodig naarmate er meer CO2 in de atmosfeer komt.
CO2 is een broeikasgas. Kijk maar eens op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikasgassen.
Zonder broeikasgassen zou de gemiddelde temperatuur op Aarde tot enkele tientallen graden Celsius onder nul dalen. En dan denkt u dat een verdere stijging van de hoeveelheid broeikasgassen geen gevolgen heeft voor de temperatuur (en dus het klimaat)?
Helaas is deze ernstige mate van naïviteit danwel laksheid vrij standaard bij waarschijnlijk het grootste deel van de bevolking.