De vraag naar afgestudeerde geo-ict'ers zal binnen vijf jaar uitkomen op ongeveer duizend man. Een nieuwe mbo-opleiding moet uitkomst bieden om aan die vraag te kunnen voldoen. Dat is de uitkomst van een marktverkenning naar de behoefte aan geo-informatici in Nederland. Die enquête is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Arbeidsmarkt Geo (Sageo). De Uitkomst: de gewenste mbo-opleiding bestaat nog niet en het is hoog tijd dat die er komt.
In het rapport staat: 'Er is behoefte aan een mbo-opleiding die studenten leert om ingewonnen ruimtelijke gegevens te combineren met andere data en deze gegevens te presenteren en beschikbaar te stellen. Die opleiding bestaat momenteel niet.'
De onderzoeker concludeert dat de bestaande opleiding Geo en Landmeetkunde alleen voorziet in de behoefte wat betreft de inwinning en het uitzetten van geo-data. Er is onvoldoende aandacht om de ingewonnen ruimtelijke gegevens te combineren met andere data en de gegevens te presenteren en beschikbaar te stellen.
Overheden en bedrijven gebruiken steeds vaker nieuwe toepassingen van geografische gegevens. Geo-informatica gaat om het inwinnen, beheren en visueel maken van informatie gekoppeld aan een geografische plaats. Het vakgebied rondom die GIS-systemen (geografische informatiesystemen) wordt toegepast in de ruimtelijke ordening, bouw, waterhuishouding, landbouw en milieu. Het gaat om metingen op het land, in het water, de lucht en de ruimte. Een nieuwe toepassing is bijvoorbeeld augmented reality.
Onderzoek
Om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen moeten ongeveer vijfhonderd studenten de opleiding volgen. Jaarlijks stroomt namelijk ongeveer honderd man door naar het hbo (hoger beroepsonderwijs). In totaal denken de respondenten binnen twee jaar ruim honderd en binnen vijf jaar ruim tweehonderd geo-ict'ers nodig te hebben. Een extrapolatie naar de landelijke vraag levert een geschatte behoefte op van ongeveer duizend geo-ict'ers voor de komende vijf jaar.
Er is volgens marktonderzoeker NJC meer onderzoek nodig om een duidelijk profiel op te stellen van de gevraagde competenties. Aan het onderzoek dat een beeld geeft van de geschatte vraag naar geo-informatici werkte bijna honderd respondenten van bedrijven van verschillende grote en overheden mee.
Hbo
De onderzoeker: 'Het opleidingsniveau dat de arbeidsmarkt van deze geo-ict'ers verwacht is datgene wat menig onderzoek al uitwijst: de voorkeur gaat uit naar een hbo-afgestudeerde. Het mbo-niveau ligt echter dicht bij deze voorkeur.'
Bij het Bredase Radius College loopt al een pilot met de opleiding tot geo-ict'ers. De onderzoekers merkten dat vooral bedrijven een stagiair zoeken voor het vakgebied.
Ik wil graag op de hoogte blijven over vorm van het opleiding en waarneer het van start gaan en als het mogelijk ook om in buiten land kan volgen voor een groep van overheid diensten op Aruba. ik ben bezig voor overheid zo iets aan zoeken voor.
“Een nieuwe mbo-opleiding moet uitkomst bieden om aan die vraag te kunnen voldoen..”
“Het opleidingsniveau dat de arbeidsmarkt van deze geo-ict’ers verwacht is datgene wat menig onderzoek al uitwijst: de voorkeur gaat uit naar een hbo-afgestudeerde.”
Kan iemand mij met droge ogen vertellen dat men hier toch goed bezig is?
hk: check hier voor meer informatie:
http://www.arbeidsmarktgeo.nl//documents/Marktonderzoek_MBO_opleiding_Geo-ICT.pdf
@JWvEck. Dank, ik heb het gelezen. Ik vind het niet een echt helder stuk. Maar ik denk nu te begrijpen dat Geo HBO’ers in hun werk zo intensief van ICT gebruik maken dat daarvoor eigenlijk een aanvullende ICT opleiding nodig is op MBO niveau. In feite is dat wat er door de markt wordt gevraagd Geo kennis op HBO niveau en ICT kennis op MBO niveau. Dat blijkt niet uit dit artikel, noch expliciet uit het stuk, omdat ook daarin slechts een nieuwe MBO opleiding Geo informatica wordt aangehaald (maar dan wel op niveau 4, hetgeen de opleiding qua arbeidsmarktperspectief waardevoller maakt). De markt vraagt nog steeds om GEO afgestudeerden op HBO niveau met ICT kennis op MBO niveau.
Mijn idee zou dan zijn aan de bestaande HBO opleiding (waar ongetwijfeld al een ICT component in zal zitten) een masterjaar Geo-ICT te koppelen.