Zelfstandigen die werken met een zogeheten VAR-verklaring lopen het risico dat de Belastingdienst de situatie na enige tijd anders beoordeelt. Dat kan tot maximaal vijf jaar na het afgeven van de Verklaring Arbeidsrelatie. Dit kan voor de zelfstandige grote financiële gevolgen hebben. Het kan er zelfs toe leiden dat hij achteraf loonbelasting en sociale premies moet afdragen.
Deze onzekerheid is directeur Wessel van Alphen van detacheerder IT Staffing een doorn in het oog. ‘Wie kan er beter vertellen wat zijn arbeidsrelatie is dan de zelfstandige zelf? Hij moet die verklaring zelf kunnen afgeven en het moet hem dezelfde bescherming geven als de opdrachtgever.' Van Alphen bepleit in een vraaggesprek met Computable een verandering van het huidige systeem.
Aanleiding tot rechtszaken
De VAR-verklaring is in 2005 geïntroduceerd. De verklaring is bedoeld om de financiële onzekerheid voor opdrachtgevers weg te nemen. De onzekerheid voor de opdrachtnemer is echter blijven bestaan. Volgens Van Alphen is de beoordeling achteraf door de Belastingdienst regelmatig aanleiding tot rechtszaken aangespannen door zelfstandigen.
Op initiatief van de zzp-vakbond FNV Zelfstandigen spreken vertegenwoordigers van werkgever, werknemers en zelfstandigen over een vrijplaats voor de ict-sector waarbinnen flexibeler arbeidsregels gelden. De onduidelijk van de VAR voor zelfstandigen is een van de onderwerpen waarover wordt gesproken.
Interview
Lees ook het interview met IT Staffing-directeur Wessel van Alphen: 'VAR-verklaring creërt onzekerheid'.
Dit VAR-probleem los je direct op met het Leasejewerkgever-concept.
Naast het oplossen van VAR-probleem krijg je er nog meer voordelen voor terug, zie: http://www.leasejewerkgever.nl/voordelen
Waar een wil is, is een veilige (om)weg.
De VAR ellende is ontstaan vanuit twee zaken:
1. Een ongebreidelde regelzucht vanuit de overheid.
2. Het gekunstelde verschil tussen zelfstandige en werknemer. Oorzaak ook hier de overheid.
Welja, opdrachtgevers hebben daar ook weer wat op gevonden. Payrolling, los/vast onzeker in dienst. Leuk net uitzendwerk. Nog even en half Nederland start een payrol bedrijf, lekker lucratief.
Ik zie het niet anders dan dat de overheid weer wat aan banden legt en vervolgens daar weer een omweg op gevonden wordt. Vervolgens is het nu wachten tot dat payrol meer aan banden gelegd wordt.
Tevens al ondernemer, al werk je lange tijd voor een opdrachtgever. Betaal je misschien wat minder, maar heb je ook geen rechten!
Geen ww, geen aov en ook moet een ondernemer zelf voor zijn gereedschappen vervoer e.d. zorgen en daarin investeren! Dat hoef je in loondienst niet.
Je hebt dus ondernemersrisico’s genomen, je bent zelf financieel verantwoordelijk.
Voor fouten en niet je opdrachtgever die dat betaald.
Je neemt al die risico s. Je kunt er een boterham van eten. En als klap op de vuurpijl komt de belastingdienst langs….
Jammer joh! Regeltje in de wet….. Had je maar geen grote opdrachtgever moeten nemen.
Belachelijk!