Infrastructuurdienstverlener SCC uit Bodegraven heeft een grote order voor licentiebeheer bij Defensie in de wacht gesleept. Het mag de komende drie jaar zorgdragen voor onderhoud, update- en upgraderechten op de Microsoft-software bij de krijgsmacht. Ook moet SCC met voorstellen komen om de licentiekosten en de inzet van softwareproducten te verlagen. Met de order is een geschatte waarde van 46 miljoen euro gemoeid. Dit is de contractwaarde inclusief alle opties tot verlenging (met één jaar) en uitbreiding.
Ivent, de ict-divisie bij Defensie, wilde via een Europese aanbesteding één partij (uiteindelijk SCC) selecteren voor de levering van onderhoud op de 'installed base' van Microsoft-producten voor werkplek- en serverapparatuur. Het aantal beoogde werkstations is daarbij begroot op twintigduizend en het maximaal aantal thin clients apparaten op dertigduizend. SCC heeft als Microsoft-partner via zijn Britse moedermaatschappij SCH, een lar-status (large account reseller) en kan dit soort grote licentiebeheer-opdrachten aan. Waar nodig zorgt SCC ook nog voor een aanvullende levering van Microsoft-software.
Geen lock-up
Daarnaast wil Ivent dat SCC aangeeft hoe er bij Defensie kan worden bespaard op licentiekosten en de inzet van software. Ivent wil dat de automatiseerder hierbij rekening houdt met het "Open Standaarden Open Source Software' (Ososs)-beleid van de rijksoverheid. De Defensie-architectuur en -omgeving is voor het grootste deel gebaseerd op softwareproducten uit het Microsoft portfolio. Slechts een beperkt deel hiervan is gebaseerd op Ososs. Ivent wil de komende vier jaar naar een hybride-omgeving toe van verschillende leveranciers, waarin Ososs een belangrijke element vormt. Dit geldt zowel voor de kantoorautomatisering als de ondersteuning van operationele systemen.
Verder wil Ivent toe naar een situatie waarbij in gebruik genomen licenties en aantallen niet voor de complete contractduur vastliggen, maar flexibel kunnen worden gebruikt. Dit streven heeft te maken met de enorme bezuinigingen die momenteel bij het Nederlandse leger worden doorgevoerd. SCC zal mogelijk moeten samenwerken met PC Ware, waarmee Ivent in 2010 een contract sloot voor het leveren van diverse soorten standaardsoftwarelicenties en bijbehorend onderhoud.
Trouwe klant
SCC heeft het afgelopen jaar veel energie gestoken in het bewerken van de overheidsmarkt, waaronder het opzetten van een professioneel ‘bidcentrum' om meer kans te maken in aanbestedingen. Defensie is van oudsher al een belangrijke klant voor de infrastructuurdienstverlener. Eerder dit jaar won SCC al mantelopdrachten voor het leveren van werkplekapparatuur en server- en opslagsystemen. Bij het bedrijf gaf niemand thuis om een toelichting te geven op het nieuwe contract bij de krijgsmacht.
De foto bij dit artikel klopt niet helemaal.
Defensie heeft dit type tanks niet. De US wel.
Sterker nog ze gaan de tanks in de mottenballen doen vanwege bezuinigingen. Dat SCC zou moeten gaan bezuinigen op Microsoft licenties is dan wel treffend om een Amerikaanse tank te tonen.