Microsoft weet op het gebied van servervirtualisatie steeds meer marktaandeel af te snoepen van VMware. Laatstgenoemde softwareleverancier is nog wel de grootste in de Nederlandse markt, maar Microsoft komt met rassé schreden dichterbij. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview onder 1828 Nederlandse organisaties.
In de totale Nederlandse markt voor servervirtualisatie heeft VMware volgens Heliview een marktaandeel van 39,1 procent. Microsoft volgt met 32,9 procent met op eerbiedige achterstand Citrix met 9,3 procent. Microsoft dankt het groeiende marktaandeel vooral aan het midden- en kleinbedrijf, dat steeds meer servirtualisatie toepast. VMware doet het vooral goed bij organisaties met meer dan vijftig medewerkers.
Heliview verwacht dat vooral kleinere organisaties de komende jaren servervirtualisatie gaan invoeren, waardoor het marktaandeel van Microsoft verder kan gaan stijgen. Doordat bijna alle enterprises al bezig zijn met servervirtualisatie, is er voor VMware minder te winnen.
Marktanalyse
Heliview analyseerde de Nederlandse markt voor servervirtualisatie op het gebied van aanbieder, branche en organisatiegrootte. Lees daarom ook ‘Markt voor servervirtualisatie verandert snel'.
Het is een kwestie van tijd dat ook de grotere bedrijven hun koud water vrees overwinnen.Zeker nu de pricing van VMWare nu juist hen parten speelt en Hyper-V ook door Gartner rechtsboven in het Magic Quadrant is geplaatst !!!
Met alle respect voor de schrijver, maar ik vind de conclusie kort door de bocht en de titel van het stuk enigzins misleidend. Technologisch heeft VMware nog steeds een grote voorsprong op Microsoft. Hyper-V R2 beidt circa 65% van de functionaliteit van VMware.
Qua marktaandeel vraag ik mij af of het marktaandeel op basis van licenties geteld wordt of op basis van bedrijven die aangeven dat zij hun serverpark deels of geheel gevirtualiseerd hebben.
Wat het Gartner kwadrant betreft, ja, Hyper-V staat er ook in, maar kijk eens waar het is geplaatst… helemaal linksonderin, waar vSphere rechtsbovenin wordt gepositioneerd.
Op prijs vergelijken heeft alleen zin wanneer appels met appels worden vergeleken. Ja, VMware vSphere Enterprise Plus is duur, maar kijk dan ook eerlijk wat je daar allemaal voor krijgt. Dat kan en mag je niet vergelijken met Hyper-V. Pak dan ESXi (gratis!) en vergelijk dat.
Persoonlijk heb ik niets tegen Hyper-V en ik heb ook geen aandelen VMware, maar streef naar een eerlijke vergelijking.
Beste Eelco,
Ik gebruik vaak het voorbeeld van Oracle en SQL.
Oracle bleef ook heel lang roepen dat zij een betere database infra leverden. En dat is ook zo, Oracle databases zijn technisch beter dan SQL databases…
Maar SQL is vaak ‘goed genoeg’ en laagdrempeliger voor de markt en integreert natuurlijk goed in een bestaande windows omgeving.
Er zullen atijd grote bedrijven die zo’n technisch hoogstaande database oplossing nodig hebben en niet uit de voeten kunnen met SQL, maar de overige 95% is inmiddels overgestapt naar SQL.
Ik denk dat met VMWare een beetje hetzelfde gaat gebeuren, denk je niet?
In dit Heliview onderzoek is “marktaandeel” gedefinieerd vanuit de optiek “maakt uw organisatie gebruik van server virtualisatie”, zonder rekening te houden met aantallen servers.
Stel er zijn 90 kleine bedrijven met elk 3 servers waarvan 60 bedrijven Hyper-V op alle servers gebruiken. Daarnaast zijn er 10 grote bedrijven met elk 300 servers waarvan 5 bedrijven vSphere op alle servers gebruiken. Met de marktaandeel definitie in het onderzoek krijg je dan de volgende cijfers:
Marktaandeel Hyper-V: 60 op 100, dus 60%
Marktaandeel vSphere: 5 op 100, dus 5%
Kijk je echter naar server aantallen, dan krijg je een meer realistisch beeld:
Marktaandeel Hyper-V: 180 op 270+3000, dus 5,5%
Marktaandeel vSphere: 1500 op 270+3000, dus 45,9%
Zo zie je maar weer dat het antwoord van de vraag afhangt.