Een Kamermeerderheid wil het landelijk schakelpunt (lsp) behouden. In een motie roepen CDA, PvdA en VVD CDA-minister Schippers van Volksgezonheid op om alles in het werk te stellen om de infrastructuur achter het elektronisch patiëntendossier (epd) te behouden. De partijen: 'Het naar de prullenbak verwijzen van een infrastructuur die klaar is voor gebruik, is een ongewenste stap achteruit die de zorgsector terugvoert naar het papieren tijdperk.'
De partijen waarschuwen dat de kwaliteit van de zorg sterk achteruitgaat als begin 2012 de stekker uit het lsp wordt getrokken. De partijen verzoeken de regering om er samen met zorgorganisaties voor te zorgen dat het epd alsnog van de grond komt.
Het Nationaal instituut voor ict in de zorg (Nictiz) meldde 8 november 2011 dat er onvoldoende financiële garanties zijn voor een voortzetting van de infrastructuur en dat per januari 2012 de stekker eruit gaat. Eerder torpedeerde de Eerste Kamer het wetsvoorstel dat noodzakelijk was voor de invoering van een landelijke epd.
Tot nu toe werden de kosten van het lsp betaald door het ministerie van VWS. Eind september 2011 is aan zorgaanbieders gevraagd voor 1 november 2011 een akkoordverklaring te ondertekenen voor voortzetting van het huidige contract in 2012. In totaal werd een financiële garantie van 5,6 miljoen euro als budget voor 2012 verkregen. De vastgestelde minimaal noodzakelijke budgetgarantie per 1 november 2011 van 7,2 miljoen euro werd niet gerealiseerd.
Banenverlies
Nictiz gaf eerder aan dat het meer tijd nodig heeft om de ontbrekende financiering rond te krijgen. Als het lsp ophoudt te bestaan moet Nictiz mensen ontslaan. De ontmanteling van het epd is ook een klap voor ict-dienstverlener CSC.
Maw de 2e kamer spoort het kabinet aan om niet naar de 1e kamer te luisteren met als argumentatie dat het om de kwaliteit van zorg zou gaan terwijl de reden van de 1e kamer om dit af te schieten juist een reden was omdat het LSP kwalitatief niet voldeed aan bescherming van medische gegevens. En ook wordt het advies van diverse organisaties die gespecialiseerd zijn op het vlak in de wind geslagen.
Of ze willen bewust de Ombudsman, Brenno en consorten weer genoeg inhoud geven om over te klagen?
Geen business case is geen project. Alleen de overheid heeft er een handje van om projecten eindeloos te financieren met geld van de belastingbetaler.
Schande. 1 januari is al veel te laat om de stekker er uit te trekken. Maar de tweede kamer heeft het blijkbaar nog helemaal niet begrepen.