Aandeelhouders van ict-dienstverlener Ordina spreken zich op 1 december 2011 uit over de uitgifte van nieuwe aandelen voor een bedrag van veertig miljoen euro. De aandelenemissie is onderdeel van de herfinanciering van de onderneming. Met de opbrengst worden schulden afgelost. Ook een nieuw bankkrediet van 55 miljoen wordt in stemming gebracht.
De stemming van de aandeelhouders is het sluitstuk van de herfinanciering van Ordina, waaraan het management de afgelopen maanden heeft gewerkt.
De aandelenemissie bestaat uit twee delen. Aandelen ter waarde van 4,2 miljoen euro worden ondergebracht bij investeringsmaatschappij Project Holland Fonds. Voor het resterende bedrag worden aandelen aangeboden aan bestaande aandeelhouders.
Mocht de vraag van beleggers tegenvallen, dan zal investeerder Project Holland Fonds extra aandelen afnemen. Hierdoor heeft de investeerder na de emissie een belang van minimaal 21 en maximaal 29,9 procent van de aandelen Ordina in handen.
Pensioenfondsen
Project Holland Fonds is een dochteronderneming van Rabobank en verzekeraar Delta Lloyd. De onderneming startte halverwege 2009 met een kapitaal van tweehonderd miljoen euro met als doel het ondersteunen van kwalitatief goede Nederlandse ondernemingen die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen. Door een beroep te doen op pensioenfondsen moet het beschikbare kapitaal oplopen tot één miljard euro.
Het fonds nam tot nu toe al belangen in bedrijven als transportonderneming Dockwise, detacheerder DPA en ingenieursbureau Oranjewoud.
Interessant, Rabobank neemt het stokje over van ING?
Rest nu de boel af te slanken en op te leuken zodat het met winst wordt doorverkocht aan de volgende bank/investeerder/concurrent?
Ordina zit in een houtgreep van de banken. De vraag is wie Ordina in deze situatie heeft gebracht. Begin mei van dit jaar wordt er door de woordvoerster van Ordina bekendgemaakt dat Ordina aan het begin staat van een opgaande cyclus. Stepan (Breedveld) kan deze opgaande cyclus helemaal meemaken. Het kon alleen maar beter worden. De realiteit is helaas anders. De heer Kasteel (mister Ordina) heeft vanaf 2008 niks gedaan om Ordina los te maken van de overheid en financiële sector. Nu, bij het aantreden van een nieuwe CEO wordt (opeens) een verwatering van 80% voorgesteld. Het aandeel Ordina is van 4 euro (mei) naar 1 euro geslonken. Maar de heer kasteel krijgt wel 1,7 miljoen mee? Wie snapt dit? De heer Kasteel is te vrij gelaten en heeft Ordina als een spartelende vis achtergelaten. Hij zou het even rustigen doen. Ook dit is anders. Hij is al weer aan de bak. Bij de concurrent. Ik denk dat 1 december nog wel eens een heet ochtendje kan worden.
De crisis hakt groots in de Nederlandsche ICT. Dat is aan alles te merken. Zelfs bedrijven met zoveel aanzien en allure als Ordina hebben het zwaar.
Dat is geen goede zaak. Naast dat Ordina altijd prima regelingen heeft voor haar werknemers en de zaakjes tot in de puntjes geregeld heeft, organiseert het ook nog eens de leukste tennistoernooien van Europa.
Laten we hopen dat Griekenland de deals goed rond krijgt en dan klaar met deze crisis. Tot nooit weer ziens.