Niets van de infrastructuur van het landelijke elektronisch patiëntendossier (epd) is te hergebruiken. Dat zegt directeur Gert-Jan van Boven van epd-beheerder Nictiz. Het ontmantelen van de infrastructuur van het epd is onomkeerbaar. ‘Er is niets dat we op Marktplaats.nl zouden kunnen aanbieden.’ De infrastructuur die op 31 december 2011 wordt uitgezet omvat het zogeheten landelijk schakelpunt, de verwijsindex waarin voor patiënten die daartoe toestemming gaven staat geadministreerd waar hun gegevens zijn op te vragen.
Het systeem logt ook de aanvragen van informatie en bewaart die gegevens vijftien jaar, zodat eventueel misbruik van medische gegevens kan worden aangepakt. Het regelt ook de authenticatie en autorisatie van de gebruikers. Aan de hand van hun rol in de zorgverlening krijgen gebruikers meer of minder informatie over een patiënt te zien. Ook bevat het 't zogeheten opt out-systeem, het register van burgers die hebben aangegeven dat zij niet willen dat hun medische gegevens via het systeem kunnen worden uitgewisseld. 'In het bijhouden en beheren daarvan zat een groot deel van onze kosten' , vertelt Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven.
Feitelijk gaat het om enkele servers, redundant uitgevoerd, opgesteld in twee datacenters. Niets van deze apparatuur kan in de toekomst worden hergebruikt, zegt Van Boven. 'We hebben helemaal niets dat we op Marktplaats.nl zouden kunnen aanbieden.' Het enige dat van het landelijke epd overblijft zijn de door Nictiz ontwikkelde standaarden. Die zijn de afgelopen jaren door alle leveranciers van software voor de zorg overgenomen. 'Maar nu de noodzaak wegvalt allemaal hetzelfde systeem te gebruiken, zullen fabrikanten weer gaan divergeren en hun eigen systemen gaan kiezen.'