Intel viert feest. Het is op de dag af veertig jaar geleden dat de eerste commercieel verkrijgbare microprocessor op de markt kwam. De leverancier introduceerde de Intel 4004 op 15 november 1971. Microprocessoren worden tegenwoordig gebruikt in computers, telefoons, auto’s, camera’s, koelkasten, radio’s, tv’s en andere apparaten.
Voor de ontwikkeling van Intel 4004 bestonden cpu's uit verschillende ssi- of msi-chips. De 4004 was onderdeel van de MCS-4-familie van lsi-chips die konden worden gebruikt om computers te bouwen met diverse hoeveelheden van geheugen.Marcian 'Ted' Hoff van Intel startte met het architectuurconcept in 1969. De ontwikkeling van de 4004 begon in april 1970, toen Federico Faggin door Intel werd weggekocht bij Fairchild Semiconductors om het project te leiden en de eerste microprocessor te ontwerpen. Bij Fairchild had Faggin de oorspronkelijke Silicon Gate Technology (SGT) in 1968 ontwikkeld. Bij Intel werkte hij een nieuwe ontwerpmethodologie met 'random logic' uit, met gebruik van de Silicon Gate-technologie. Deze technologie paste hij toe op het ontwerp van de 4004, alsmede van alle eerste microprocessoren van Intel (8008, 4040, 8080).
De 4004 werd een exclusief project voor het Japanse bedrijf Busicom dat rekenmachines maakte. Faggin wilde het project graag op de markt brengen en klopte bij de hoogste bedrijfsinstanties aank. Hij stelde Bob Noyce, die toen voorzitter van Intel was, voor om opnieuw te onderhandelen over de exclusiviteitsrechten met het oog op een prijsverlaging. Noyce onderhandelde met succes met Busicom; tegen eind 1971 werd de 4004 voor het eerst op de markt gebracht.
Vergeleken met de Intel 4004 is de huidige generatie Intel Core processors ruim 350.000 keer sneller – terwijl het stroomverbruik van iedere transistor zo'n 5000 maal lager ligt, zo claimt de leverancier. De nieuwe microprocessors die Intel in 2011 introduceert worden volgens de leverancier energiezuiniger dankzij de driedimensionale 3-D Tri-Gate transistors die door Intel zijn ontwikkeld en die gebruikmaken een nieuwe transistorarchitectuur.
Wet van Moore
De toenemende mogelijkheden die microprocessors bieden, zijn voor een groot deel te danken aan het feit dat Intel de Wet van Moore in stand houdt. Deze wet voorspelt het tempo waarin siliciumtechnologie zich ontwikkelt. Ze stelt dat ongeveer iedere twee jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt (transistors zijn de bouwstenen van een processor). Daarbij nemen de prestaties toe, terwijl de kosten dalen. Het is al veertig jaar de basis voor het bedrijfsmodel van de chipindustrie.