Ict-dienstverlener Ordina krijgt een nieuw bankkrediet onder strikte voorwaarden. De banken ABN Amro, ING en NIBC stellen 55 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van het bedrijf, maar eisen wel dat het bedrijf zijn huishoudboekje op orde probeert te krijgen. Het krediet komt bovenop een eerder aangekondigde uitgifte van aandelen, die veertig miljoen euro moet opbrengen.
Het bankkrediet van 55 miljoen euro aan ict-dienstverlener Ordina vervangt een eerder krediet van 120 miljoen euro. Het nieuwe krediet heeft een looptijd van vijf jaar.
De geldschieters stellen wel als voorwaarde dat in die periode Ordina zijn financiën verder op orde brengt. Zo moet het bedrijf zijn schulden sterk verlagen in verhouding tot de vaste inkomsten. Tot halverwege 2013 mag de schuld maximaal twee keer zo groot zijn als het verdienvermogen van het bedrijf. Vervolgens moet dat cijfer dalen tot maximaal 1,25 na 1 januari 2014. Aan het einde van het derde kwartaal van 2011 had Ordina een schuld van 56,4 miljoen euro. Het bedrijf schat het verdienvermogen voor 2011 op 16 miljoen euro.
Daarnaast stellen de banken ook eisen aan de hoogte van de rentelasten. Ordina moet vanaf 1 oktober 2012 minimaal 2,5 keer het bedrag van de rentelasten aan bedrijfsresultaat binnen krijgen. Die eis loopt op naar minimaal vijf keer na 1 januari 2013. Die verhouding wordt in de financiële wereld gezien als een teken van financiële gezondheid. Over het eerste halfjaar van 2011 betaalde Ordina ruim drie miljoen euro aan rente.
Aandeelhouders
Het krediet bestaat voor 20 miljoen uit een lening en voor 35 miljoen euro uit een krediet dat het bedrijf naar behoefte kan opnemen. De kredietregeling gaat door wanneer de aandeelhouders tijdens een extra vergadering op 1 december 2011 instemmen met een in oktober aangekondigde extra uitgifte van aandelen die Ordina veertig miljoen euro moet opleveren.
Is het plubiceren van dit artikel een vooraankondiging van een op handen zijnde reorganisatie?
Dit betekent sterke afbouw van projecten en detachering en concentratie op recurring income, zoals beheer en cloud diensten. Risicoprofiel wordt dan een stuk lager. Overname of fusie is binnen dit kader waarschijnlijk.
@ai: Nee, dat geloof ik niet. Maar het voldoen aan de voorwaarden van de banken zal een belangrijke drijfveer zijn voor de besluitvorming van het management.
it means the banks still think they get more money in return by keeping it alive for a while longer.
If a bank owns you, its usually not that good.
Ik zie artikel als een teken dat Ordina het moeilijk heeft.
Ik kan niet in de boeken kijken, maar de banken zien wel risico’s.
Kun je je nog afvragen of de rente ook 6,7% is.
Naast genoemde banken wordt er ook een aandelenstake genomen door een consortium van Rabobank en Deltalloyd. Ik zie dat toch ook als teken dat banken/verzekeraars er vertrouwen in hebben om hun geld in Ordina te steken.
Met name aan de kant van verzekeraars (de nieuwe geldlenende banken) is er behoefte om rendementen te maken.
Wat wel weer vreemd is dat Rabo securities ( http://www.guruwatch.nl/advies/59216/Ordina/Rabo-Securities/verkopen.aspx ) adviseert om het aandeel Ordina te verkopen. Zij ziet een koersdoel van 60ct (bijna halvering van nu). Houdt zij rekening met aandelenverwatering bij emissie van nieuw pakket aandelen?
Ik ga er van uit dat KPN dit bedrijf wel over kan nemen als de nood aan de man komt. Het zou een mooie aanvulling zijn op het huidige KPN-portfolio, en kost weinig tot niks.