Softwareleverancier Microsoft zoekt steeds vaker samenwerking met open source-gemeenschappen. Momenteel werkt het bedrijf al met ruim negentig partijen samen. Sinds oktober 2010 heeft Microsoft open source-specialist Gianugo Rabellino aangesteld. De Italiaan uit Milaan moet als bruggenbouwer zorgen voor nauwere banden tussen Microsoft en de open source-gemeenschap.
Rabellino maakt deel uit van Microsoft's ‘interoperability strategy team'. Het doel van Rabellino is de reputatie van Microsoft in de open-source gemeenschap te verbeteren, aldus Rabellino. ‘We doen heel veel met open source bij Microsoft. Ik werk met een team dat zich bezighoudt met interoperabiliteit, onder andere op het gebied van cloud computing.'
Er wordt inmiddels samengewerkt met meer dan negentig open source-gemeenschappen, aldus Rabellino. 'Dat is een groot gezelschap, zoals de Apache Software Foundation, Mozilla en de Linux Foundation. We werken echter ook met veel ontwikkelaars samen die kennis hebben van php, Java, HTML5 en Gnome (GNU Network Object Model Environment). Dat komt doordat veel ontwikkelaars met open source werken. Ook werken we met gebruikersgroepen samen die veel open source in huis hebben. Ik fungeer voor hen als aanspreekpunt van Microsoft.'
Interview
Lees ook het interview 'Italiaan koppelt Microsoft met open source'.
Als Microsoft echt wat wil doen voor de OS community moeten ze zorgen dat de DirectX Api gaat lopen op Linux platformen wat cross-platform gaming tot een mogelijkheid verheft.
Dit zal echter nooit meer worden dan een idee ben ik bang.
Indien Microsoft inderdaad aansluiting wil vinden bij de open source community hebben ze heel wat werk te verzetten. Verstandig is het wel. Een gemengde omgeving met proprietary en open source software is iets wat ze niet meer kunnen tegenhouden. Als alternatief moeten ze samenwerken.
“If you can’t beat them, join them.” zullen ze denken.
@Alpha Bootis: Wat willen doen voor OS-community is geen punt van afweging, vermoed ik. Ze willen/moeten geld verdienen. Als het commercieel interessant (en technisch haalbaar) is, zullen ze DirectX/MS-Office e.d. direct op Linux platformen uitbrengen. Ze moeten het echter dan ook jarenlang onderhouden en het verdienmodel in stand zien te houden.
In tegenstelling tot veel andere partijen, heeft Microsoft nog nooit uit verkeerd begrepen eigenbelang dat soort kansen onbenut gelaten (omdat zoiets wellicht nadeling uit zou kunnen pakken voor het Windows-platform o.i.d.). Ook interconnectivity heeft bij hen altijd hoog in het vaandel gestaan. Zelfs al naar S36/AS400 e.d. maar ook naar Oracle, tal van Unix-systemen, Apple etc.
Je kunt Microsoft wellicht van alles verwijten, maar ze hebben zichzelf zelden uit dommigheid in hun eigen voet geschoten. Integendeel, vaak was/is hun strategie onverwacht briljant, vind ik.
@Alpha Bootis,
’t is welicht niet altijd te merken maar Computable richt zich toch echt op de ict-professional
Gaming valt daar toch niet echt onder.
Zal voor MicroSoft hoe dan ook moeilijk worden.
Het is nu eenmaal een ander buisines model waar het bedrijf mee wil samenwerken.
Met OSS kun je prima geld verdienen, maar niet domweg door het te verkopen, en dat is toch hoe in de gesloten broncode wereld het meeste geld bijeen wordt geharkt.
@Alpha:
Dat zullen ze inderdaad niet doen… Dan gooien ze hun eigen glazen in :). En ook dan valt trouwens nog niet zomaar te verwachten dat ontwikkelaars hun games ook voor Linux zullen maken, want daar kan geen DRM op (toch? Als ik het mis heb, hoor ik het graag). Games voor online die in abonnementvorm zijn (zoals WOW), hebben dat probleem trouwens niet: die kan je ook gewoon voor Linux krijgen. Maar dat zijn er maar een paar.
Zonder het overgrote deel van gamers-userbase te (kunnen) ondersteunen, zal Linux volgens mij nooit veel potten kunnen breken qua marktpenetratie.
Ik denk dat dit stukje cruciale informatie is:
“Het doel van Rabellino is de reputatie van Microsoft in de open-source gemeenschap te verbeteren”
Voor Microsofts zakelijke producten (Office, Sharepoint, MS SQL en wat al niet) betekent deze stap weinig tot niets. Het gaat hier meer om de developer community. Het .NET platform van MS is weliswaar populair maar vooral voor integratie met bestaande systemen. Er is ook nieuwbouw, maar vooral voor intranet applicaties.
Echte internet facing webapplicaties en apps voor mobiele platformen worden steeds populairder en nemen meer en meer de rol over van traditionele applicaties. En je ziet dat dat soort software toch in overgrote meerderheid gebouwd is met open source talen, platformen en databases. Het zijn de developers die in dit segment werkzaam zijn die MS voor zich wil proberen te winnen.
De imago strategie is er waarschijnlijk niet op gericht om deze developers aan de .NET te krijgen; het ligt meer voor de hand dat deze developers een belangijke schakel zijn om meer Azure diensten te gaan verkopen. Maar dan moeten die devlopers eerst wel een warmer gevoel krijgen bij het merk MS en Windows.
twijfel over deze zet waarom zo een aanval op android?
Wellicht kan MS dan ook zorgen dat ze de verbindingen met de open source applicatie Samba (effectief hun eigen SMB protocol) weer laten werken… sinds Windows 7 werkt dat dus van geen kant meer…
“Roland Bouman, 16-11-2011 14:15
Ik denk dat dit stukje cruciale informatie is:”
Nee hoor, MicroSoft beweerd dit al vele jaren.
Feit is dat zelfs de open standaarden die het bedrijft heeft vol zitten met allerlij issues die effectief gewoon VendorLocking inhouden.
M$ Office draait op Linux met Wine (zie http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=31). Dus daar geen probleem.
Maar Office en Windows zijn de cashcows van Microsoft en horen bij elkaar en zullen niet los verkrijgbaar zijn (nu ja, je kunt windows los kopen). IE is eveneens niet zonder Windows verkrijgbaar. Erger nog de promosite van IE9 herkende het Linux OS geeneens.
Het zit in de genen van MS niets OS te doen. Aan de andere kant gaat de strijd niet meer over Linux (know the facts, anybody) maar gaat de strijd over Android (patenten) en kunnen de banden naar de Open source mensen vaker aangehaald worden.
Of het in het belang van MS is geweest, de koppelverkoop van IE, WinXX en MS Office? Is iets wat de geschiedenis niet gaat vertellen.