Na een flinke vertraging is Tenderned van start gegaan, het systeem voor elektronisch aanbesteden van de overheid. Tenderned moet uitgroeien tot een online markplein waar alle openbare overheidsopdrachten, ook die onder de aanbestedingsgrens vallen, staan aangekondigd. Momenteel kunnen ondernemers de opdrachten alleen nog inzien, vanaf medio volgend jaar kunnen zij ook digitaal inschrijven. Atos is de it-partner bij dit project.
Minister Verhagen heeft een nota van wijziging op de Aanbestedingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. Zodra deze wetswijziging van kracht wordt, zijn alle aanbestedende diensten in Nederland verplicht om opdrachten die ze openbaar maken, aan te kondigen op Tenderned. Vanaf medio 2012 kan de gehele aanbestedingsprocedure digitaal via Tenderned doorlopen worden. Alle ministeries, gemeenten, waterschappen, maar ook ziekenhuizen, universiteiten en vervoersbedrijven zullen hun aanbestedingen op Tenderned publiceren.
De overheid besteedt op jaarbasis naar schatting voor in totaal zestig miljard euro aan. Zij schrijft daarvoor duizenden aanbestedingen uit. Met Tenderned komt er een centraal systeem dat ondernemers ondersteunt bij het opvragen van en eventueel meedoen aan aanbestedingen. Zo kunnen deelnemende partijen zich vanaf medio 2012 digitaal inschrijven. Zij hoeven hun bedrijfsgegevens slechts eenmaal in Tenderned op te slaan en kunnen die steeds opnieuw gebruiken.
Vertraging
Tenderned is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en wordt ontwikkeld in opdracht van Pianoo, een expertisecentrum in aanbesteden van het ministerie. Oorspronkelijk zou het systeem al in 2009 klaar zijn, maar de uitbouw van een lokaal initiatief – Tenderned was in gebruik bij Prorail en het ministerie van Verkeer & Waterstaat – naar een landelijk systeem bleek technologisch lastiger dan gedacht. Het systeem is vervolgens opnieuw gebouwd. Naar verluidt heeft het ministerie al ruim dertig miljoen euro in Tenderned gestoken. Een aantal particuliere aanbestedingsdiensten, zoals Aanbestedingskalender.nl en Bouwtender.nl, noemen Tenderned oneerlijke concurrentie.
Atos
Atos is aangetrokken als ontwikkelaar van Tenderned en bouwt een systeem dat is gebaseerd op open source en een transactionele, webgebaseerde architectuur. De invoering van Tenderned verloopt gefaseerd. Eind 2010 werd de publicatiemodule opgeleverd voor een beperkte groep aanbestedende diensten. Na een testperiode kunnen elektronische aanbestedingen vanaf begin november 2011 door aanbestedende diensten via Tenderned worden gepubliceerd. In 2012 gaat het systeem fungeren als online marktplaats: ondernemingen kunnen zich laten opnemen in het online bedrijvenregister en elektronisch inschrijven op een aanbesteding.
Het systeem maakt het mogelijk aanbestedingen te publiceren, selectieleidraden, bestekken en nota's van inlichtingen te downloaden, aanbiedingen in te dienen en het selectieproces te ondersteunen. Tenderned leidt aanbestedende diensten stapsgewijs door het hele aanbestedingsproces. De online marktplaats bevat ook een zogeheten e-gids met praktische informatie over aanbestedingsprocessen.
Poehee, aan dit initiatief is ook al dertig miljoen verspijkerd zonder dat er iets staat dat bruikbaar is. Hoeveel kostte het EPD tot nu toe ook al weer? Overheid en ICT, het is me wat!