Zakelijke internetgebruikers achten de kans dat ze te maken krijgen met cybercriminaliteit groter dan de mogelijkheid dat ze slachtoffer worden van fysiek geweld. Met name ondernemers, hoger opgeleiden en ouderen verwachten eerder op internet bestolen te worden dan op straat. Vooral ict'ers hebben kritiek op de aanpak van de overheid. Dat blijkt uit een enquête van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).
Respondenten achten de kans dat zij in aanraking komen met cybercriminaliteit groter dan dat zij te maken krijgen met fysieke criminaliteit. 36 procent vindt het niet onwaarschijnlijk dat ze met criminaliteit op internet te maken krijgen. Voor criminaliteit op straat of thuis is dit 25 procent.
Respondenten zijn ervan overtuigd dat cybercriminaliteit in de komende vijf jaar zal toenemen. Ongeveer de helft van de respondenten is het er geheel of gedeeltelijk mee eens dat de overheid online criminaliteit goed aan kan met online opsporingsmogelijkheden.
Ict’er kritisch op overheid
Hoger opgeleiden, mannen en ict'ers hebben minder vertrouwen in de aanpak van cybercriminaliteit van de overheid. Aan de internetenquête deden tienduizend respondenten mee. Onder die groep zijn vijfhonderd zakelijke internetgebruikers.
SIDN viert in 2011 het 25-jarig bestaan van het .nl-domein en heeft voor die gelegenheid een vragenlijst uigezet. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met adviesbureau Pricewaterhouse Coopers (PwC).
Eindelijk begint de ware toedracht van cybercrime door te dringen tot alle lagen van de bevolking en ook tot de ondernemers.
Zodra ICT-security een volwassen vak is geworden zal dit net zo gemeengoed gaan worden als metselen, auto’s repareren en tegen een goed salaris beoefend kunnen worden, zonder dat dit in achterkamers of onder de vlag van algemene managers moet gebeuren.
Cybersecurity lijkt gehyped te worden op dit moment maar het is bezig met een inhaalslag van een lange tijd van verwaarlozing en weggewuifd te worden.
Er is duidelijk een verdienmodel voor criminelen dus daar zullen ze gebruik van maken. Dat houdt ook in dat je geen enkel systeem volkomen waterdicht kan maken en dus ten allen tijde een noodplan paraat moet hebben.